Άμεσα μέτρα στήριξης από την πανδημία κορωνοϊού ζητούν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Ηπείρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου όπως και σε όλη την χώρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα γιατί αφ΄ενος οι γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν και στην περιοχή μας το γάλα σε τιμή κάτω του κόστους και αφ΄ετέρου οι μεγαλοέμποροι μπροστά στο Πάσχα πιέζουν για χαμηλότερες τιμές στο κρέας αξιοποιώντας την αβεβαιότητα που υπάρχει στην απορρόφηση της παραγωγής. 

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περίπου 2.000 κτηνοτρόφοι Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας που δίνουν την παραγωγή τους στην βιομηχανία της Άρτας η οποία έκλεισε λόγω εμφάνισης κρουσμάτων του κορωνοϊού. Μια γαλακτοβιομηχανία που έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν κυβερνητικά στελέχη μαζί με τον περιφερειάρχη και την συνεχάρησαν για τον εξαγωγικό προσανατολισμό της και την συμβολή της στην “ανάπτυξη”. Μια εταιρεία που ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Περιφερειάρχη γιατί συνέβαλλε  με την υπογραφή του να ενταχθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Εκτός όμως απο τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες αγρότες όπως οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών τόσο  των ελιών όσο και του ελαιόλαδου, οι παραγωγοί των πρώιμων νωπών οπωροκηπευτικών που έδωσαν σε μειωμένες τιμές τα προϊόντα τους.

Την ίδια ώρα τα προϊόντα μας φτάνουν στο ράφι των μεγάλων αλυσίδων super market σε πολλαπλάσιες τιμές απλησίαστες για την εργατική λαϊκή οικογένεια. Την τεράστια αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος του ελληνικού λαού τόσο στα προϊόντα των αγροτοκτηνοτρόφων αλλά και στα ατομικά μέσα προστασίας της υγείας του όπως μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κλπ. η κυβέρνηση την δικαιολογεί με την λειτουργία της “αγοράς” την “προσφορά και ζήτηση”. 

Παράλληλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Μπροστά σ΄αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση εξαιρεί αγρότες και κτηνοτρόφους απο τα περιορισμένα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε και δίνει δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αποζημιώσεις στις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους για την απώλεια εσόδων τους, σε καλανάρχες ακόμα και στους ιδιώτες κλινικάρχες αντί να τους επιτάξει.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. 

Τώρα καλούμε την κυβέρνηση μαζί με όλους τους θιασώτες της “αγοράς”, την περιφέρεια που εφησυχάσει και αρνήθηκε τα δίκαια αιτήματα μας σε ειδική συζήτηση που πρόσφατα προκάλεσαν οι εκλεγμένοι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”, τις διεπαγγελματικές εδώ και τώρα λόγω του κορωνοϊού να αναλάβουν την ευθύνη της δυσλειτουργίας της “αγοράς” και να πάρουν άμεσα μέτρα στήριξης όλων όσοι πλήττονται από τον κορωνοϊό και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και γενικότερα για το κεφάλαιο.

Απαιτούμε:

 • Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία και ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων,να καταβληθούν στο ακέραιο οι μισθοί για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστή η επιχείρηση καθώς και το δώρο του Πάσχα . 
 •  Άμεση αποζημίωση των χιλιάδων κτηνοτρόφων που δίνουν την παραγωγή τους στην εταιρεία που έκλεισε, αντίστοιχα να παρθούν όλα τα αναγκαία μετρά για την υγεία τους και σε περίπτωση αδυναμίας απορρόφησης της παραγωγής τους από την εταιρεία, να παρθούν όλα τα αναγκαία για την απορρόφησή της από άλλες γαλακτοβιομηχανίες, σε ικανοποιητική τιμή και όχι κάτω του κόστους.
 • Άμεση στήριξη των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν. Να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία των λαϊκών αγορών, χωρίς περιορισμούς ανά Περιφέρεια εξασφαλίζοντας ειδική άδεια μετακίνησης για την μεταφορά των προϊόντων.
 • Να δοθεί αυτή την περίοδο η δυνατότητα στους πωλητές λαϊκών αγορών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μη υποχρεωτικής αυτοπρόσωπης παρουσίας όσο ισχύουν τα έκτακτα μέτρα. 
 • Άμεση πληρωμή των αγροτών που προμηθεύουν τα προϊόντα τους σε σούπερ μάρκετ, λαχαναγορές. 
 • Να ληφθούν μέτρα διάθεσης από το κράτος των προϊόντων που δεν μπορούν να διατεθούν, στη λαϊκή κατανάλωση και να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας.
 • Να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.) με ευθύνη και επιβάρυνση της Περιφέρειας με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους.
 • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας να παρθούν μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο. 
 • Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος και άμεση επανασύνδεση όπου έχει γίνει διακοπή.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα.
 • Πλήρη απαλλαγή για όσο διαρκέσει η πανδημία από ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών απο την κυβέρνηση, απο το ΕΛΓΑ, τα χαράτσια στον ΕΝΦΙΑ, τα τοκοχρεολύσια στις τράπεζες.
 • Να δοθεί έκτακτο επίδομα, για τους αγροτοκτηνοτρόφους που νοσούν ή που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.
 • Για τους αγροτοκτηνοτρόφους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουμε οι ίδιοι να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
 • Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
 • Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους.

Παράλληλα εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του δημόσιου συστήματος Υγείας που δίνουν με αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής τους τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και συμμετέχουμε την  ΤΡΙΤΗ 7 Απρίλη Παγκόσμια μέρα της Υγείας, στην πανελλαδική μέρα δράσης στο χώρο της Υγείας που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ. Επίσης και σε όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ελληνικού λαού.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites