Στη Πλατεία Ανδρούτσου θα γιορτάσει τα Κούλουμα η Πρέβεζα

Ομόφωνα εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας οι δαπάνες για τις αποκριάτικες εκδηλωσεις.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής κ. Νίκος Γεωργάκος εισηγούμενος το  θέμα παρουσίασε την εισήγηση του Τμήματος Πολιτισμού του
Δήμου Πρέβεζας  που έχει ως εξής:
«….Ο εορτασμός των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας αποτελούν πολιτιστικές εκδηλώσεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα που έχει καταγραφεί ως θεσμός στη συνείδηση των δημοτών οι οποίοι συμμετέχουν μαζικά σε αυτή .Εκτός των άλλων κατά τις ημέρες της πραγματοποίησης αυτών των εκδηλώσεων η Πρέβεζα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλη τη χώρα συμβάλλοντας αφενός στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και αφετέρου στην ευρεία προβολή της Πρέβεζας , των ηθών και των ιδιαίτερων εθίμων της .
Ο Δήμος Πρέβεζας με την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας επί σειρά ετών στέκονται αρωγοί στις Καρναβαλικές εκδηλώσεις συμμετέχοντας έτσι στο εορταστικό κλίμα των Αποκριών, οι οποίες είναι :
Α) Οι δύο μεγάλες παρελάσεις , των Γυναικών την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 η οποία πραγματοποιείται πάνω από 60 συνεχή χρόνια. Οι γυναίκες της Πρέβεζας πραγματοποιούν τη δική τους παρέλαση αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο γυναικείο καρναβάλι της Δυτικής Ελλάδας που παραμένει ζωντανό μέχρι και σήμερα .
Για το Καρναβάλι Γυναικών ο Δήμος Πρέβεζας έχει προσκαλέσει και όλους τους συλλόγους των Δημοτικών Ενοτήτων να συμμετάσχουν στην Αποκριάτικη παρέλαση στην Πρέβεζα , με τον τρόπο αυτό ενισχύεται έτσι ο θεσμός του Γυναικείου Καρναβαλιού που έχει συμπληρώσει τα 60 χρόνια και μεταφέρει στις μικρότερες ηλικίες την διάθεση και την αγάπη για την παραδοσιακή
αποκριά .
Τη μετακίνηση των Συλλόγων από τις Δημοτικές Ενότητες Ζαλόγγου και Λούρου θα την φροντίσει ο δήμος .
Το τραινάκι του Δήμου θα μεταφέρει δωρεάν τους μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές και θα κλείσει την Αποκριάτικη παρέλαση των Γυναικών.
Το Κομιτάτο Πρέβεζας ξεκινά τις εκδηλώσεις του με την διοργάνωση της Ποδαράτης παρέλασης στην παραλία στις 22 Φεβρουαρίου 2020 .
Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 το Καρναβαλικό Κομιτάτο το οποίο έχοντας ενεργό δράση καθ όλη τη διάρκεια του έτους κορυφώνει την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα με την φαντασμαγορική αποκριάτικη παρέλαση με χιλιάδες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα
ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι οι καρναβαλιστές πέρυσι ξεπέρασαν τα τρεις χιλιάδες άτομα .
Οι εκδηλώσεις του καρναβαλικού Κομιτάτου τελειώνουν την Κυριακή 29 Φεβρουαρίου 2020 στην παραλία Πρέβεζας με κάψιμο καρνάβαλου και ρίψη βεγγαλικών χορό και μουσική .
Καρναβαλική παρέλαση πραγματοποιείται επίσης και στην Κοινότητα Λούρου την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 και ακολουθεί και κάψιμο του καρνάβαλου με παραδοσιακό γαϊτανάκι .
Για τις παρελάσεις θα χρειαστεί να κατασκευαστούν 40 τεμ ξύλινοι πύργοι στη Λεωφόρο Ειρήνης και στην Ελ. Βενιζέλου για να τοποθετηθούν ηχεία & προβολείς όπως επίσης και τέσσερις μικρές εξέδρες στην παραλία για να φιλοξενηθούν οι κάμερες και οι εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε., καθώς επίσης μια εξέδρα στην πλατεία δικαστηρίων για την τελετή λήξης όπως επίσης φωτισμός και ηχητική κάλυψη .
Ο Δήμος διαθέτει υλικά μόνο για 25 πύργους σε συνεννόηση με τους ηχητικούς θα πρέπει να δούμε πως θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 15.
Θα χρειαστεί να συνδράμουμε επίσης στην Δ.Ε. Λούρου και Ζαλόγγου ,σε ότι αφορά τον ήχο διότι ότι διαθέτει το τμήμα Πολιτισμού σε ηχητικά συστήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν και τις ΔΕ Λούρου ( 1 Μαρτίου 2020 Καρναβαλική παρέλαση και κάψιμο καρνάβαλου και
Καθαρή Δευτέρα παραδοσιακά κούλουμα στην πλατεία Δημαρχείου ) και ΔΕ Ζαλόγγου (Παραδοσιακά κούλουμα ) κ στην Ν. Σαμψούντα παραδοσιακός αποκριάτικος χορός για μικρούς και μεγάλους δωρεάν.
Το σύνολο των δαπανών (για την πλήρη ηχητική κάλυψη) για τις καρναβαλικές παρελάσεις των Γυναικών και του Καρναβαλικού Κομιτάτου και των ΔΕ Λούρου και Ζαλόγγου στην Πρέβεζα, ανέρχεται στο ποσό των είκοσι χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (20.500,00 ευρώ )
από τα οποία οι εννέα χιλιάδες ευρώ (9000,00 ευρώ) θα καλυφθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας .
Στο ποσό της ηχητικής κάλυψης που θα καλύψει ο Δήμος είναι και οι δαπάνες για (εκτύπωση αφισών – baner για όλες τις εκδηλώσεις και των ΔΕ Ζαλόγγου και Λούρου , καραμέλες ,σερπατίνες και υλικά κατασκευών) έτσι το συνολικό ποσό ανέρχεται στις ένδεκα χιλιάδες
πεντακόσια ευρώ (11.500,00 ευρώ) τα οποία θα καλυφθούν από τον κωδικό 02.15.6471 (Eξοδα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων) του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020, του Δήμου Πρέβεζας.

Β) Το παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά του Δήμου Πρέβεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2020, όπου η συμμετοχή όλων των παιδιών του Δήμου είναι δωρεάν σε όλες τις Δράσεις της Αποκριάτικης αυτής εκδήλωσης .(χορός – δώρα- εκπλήξεις –
κατασκευές αποκριάτικες κλπ)
Τα παιδιά θα χορέψουν και θα διασκεδάσουν ,θα δημιουργήσουν αποκριάτικες κατασκευές
(μάσκες ) θα παίξουν διάφορα παιχνίδια θα κεραστούν (αναψυκτικά – τυροπιτακια – κρουασάνγλυκά ,ποπ κορν κλπ στο μικρο μπουφε μας ) ,σερπαντίνες και σφυρίχτρες υπό την επίβλεψη των υπαλλήλων του Δήμου και των εθελοντών και τις κυρίες από το Καρναβάλι Γυναικών .
Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι (υλικά για κατασκευές αποκριάτικης μάσκας, σερπαντίνες , καραμέλες και μικρός μπουφές για τους μικρούς φίλους καθώς επίσης και μουσική εκδήλωση) η δαπάνη των χιλίων πεντακοσίων ευρώ (1.500,00 ευρώ) θα καλυφθεί από τον κωδικό
02.15.6471 (Eξοδα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων) του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020, του Δήμου Πρέβεζας.

Γ) << Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί πολιτιστικές εκδηλώσεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα που έχει καταγραφεί ως θεσμός στη συνείδηση των δημοτών οι οποίοι συμμετέχουν μαζικά σε αυτή. Εκτός των άλλων κατά τις ημέρες της πραγματοποίησης αυτών των εκδηλώσεων η Πρέβεζα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλη τη χώρα συμβάλλοντας αφενός στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και αφετέρου στην ευρεία προβολή της Πρέβεζας , των ηθών και των ιδιαίτερων εθίμων της .
Το Τουριστικό τραινάκι του Δήμου θα είναι στην διάθεση των επισκεπτών της πόλης μας για να τους μεταφέρει στις ομορφιές γωνιές της .
Ο Δήμος Πρέβεζας επί σειρά ετών στέκεται αρωγός στις εκδηλώσεις αυτές.
Ο Δήμος θα διοργανώσει σε όλες τις Δ.Ε. τα γνωστά σε όλους μας Κούλουμα με την βοήθεια των πολιτιστικών συλλόγων . Τα καθιερωμένα εθιμοτυπικά κούλουμα γίνονται στον Παντοκράτορα – Νεοχώρι – Μύτικα – Νικόπολη – Κανάλι – Λούρο – Ωρωπό – Χειμαδιό , Φλάμπουρα , Μιχαλίτσι , Ανω Κοτσανόπουλο – Αγ.Θωμάς – Στεφάνη – πλατεία Ανδρούτσου
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται όπως σε όλη την Ελλάδα με τα παραδοσιακά Κούλουμα που περιλαμβάνουν , νηστίσιμα εδέσματα , παραδοσιακή μουσική και πέταγμα χαρταετού .
Στην Πρέβεζα η Καθαρά Δευτέρα θα εορταστεί στην Πλατεία Ανδρούτσου με παραδοσιακά εδέσματα , παραδοσιακή μουσική δωρεάν για τους επισκέπτες της πόλης .
Εκτίμηση μας είναι ότι η δαπάνη ανέρχεται στις δεκατρείς χιλιάδες ευρώ (13.000,00 ευρώ) (λαγάνες , σαρακοστιανά παραδοσιακά εδέσματα , κρασί , πλαστικά είδη σερβιρίσματος, υλικά κατασκευών, μουσική εκδήλωση,ενοικίαση τραπεζοκαθισμάτων – πάγκων κ.λπ). δαπάνη θα καλυφθεί από τον 02.00.6443 “Δαπάνες Δεξιώσεων-Εθνικών Επετείων και Τοπικών Εορτών προϋπολογισμού Δήμου 2020”


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites