Στην Πρέβεζα όπου συμμετείχε σε συνέδριο αφιερωμένο στον Επίκτητο, βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Στις 11:00 το πρωί επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Πρέβεζας όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και μέλη της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στην συνέχεια μετέβη στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας ,για να παρακολουθήσει το συνέδριο, το οποίο διοργάνωσαν ο Δήμος Πρέβεζας με την ουσιαστική συμβολή του τοπικού Ομίλου για την UNESCO.
Την κυβέρνηση στο συνέδριο εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Α΄θμιας , Β΄ Θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κα Αναστασία Γκίκα.
Ο κ. Παυλόπουλος κηρύσσοντας, την έναρξη του συνεδρίου έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό συνέδριο που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Νικόπολη, στο χώρο όπου ο Επίκτητος ίδρυσε την Σχολή του μετά την φυγή του από την Ρώμη και το οποίο είναι, κατ’ ουσίαν, αφιερωμένο στην συμβολή του τόσον ως προς την εξέλιξη της Στωϊκής Φιλοσοφίας, όσο και ως προς την μετ’ αυτόν εξέλιξη της Φιλοσοφικής Σκέψης γενικότερα, με αφετηρία την περί Ελευθερίας σκέψη του. Ευχήθηκε το συγκεκριμένο συνέδριο να καταστεί ένα είδος θεσμού, που θα επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα , στον ίδιο πάντα χώρο, στην Νικόπολη. Έτσι ώστε η Νικόπολη να καταστεί -το αξίζει άλλωστε- το επίκεντρο του διεθνούς διαλογισμού σε ό,τι αφορά την φιλοσοφική σκέψη του Επικτήτου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικέντρωσε την ομιλία του στη διαχρονική επικαιρότητα του όλου έργου του Επικτήτου, το οποίο αναφέρεται στην έννοια της Ελευθερίας, με την ελπίδα μάλιστα ότι η επικαιρότητα αυτή συνιστά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της σταθερής, μέσα στον χρόνο, αξίας της εν γένει Στωϊκής φιλοσοφικής προσέγγισης του ιδρυτή της Σχολής της Νικόπολης.
“Ο Επίκτητος γεννήθηκε μεταξύ 50-60 μ.Χ., μάλλον δε το 50 μ.Χ., στην Ιεράπολη της Φρυγίας της Μικράς Ασίας. Γεννήθηκε δούλος, από γονείς δούλους. Διάλεξε την απέναντι πλευρά των ιταλικών ακτών και εγκαταστάθηκε στην Νικόπολη, όπου ίδρυσε την νέα Σχολή του. Εδώ, στην Νικόπολη, ο Επίκτητος ολοκλήρωσε την φιλοσοφική του κοσμοθεωρία, οδηγώντας τον Στωϊκισμό, με κύριο άξονα του φιλοσοφικού του διαλογισμού την έννοια της Ελευθερίας, στα όριά του εκείνα, τα οποία του επέτρεψαν να επηρεάσει ουσιωδώς τα μετέπειτα φιλοσοφικά ρεύματα, ιδίως της Δύσης. Ο Φιλόσοφος της Νικόπολης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της σκέψης του στην διερεύνηση της φύσης της εξουσίας του Ανθρώπου, μέσω της διαχείρισης της ισχύος. ” επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε “Η επικαιρότητα της περί Ελευθερίας σκέψης του Επικτήτου προκύπτει, αβιάστως, μέσ’ από την σύγχρονη σύλληψη της Ελευθερίας στο φιλοσοφικό εκείνο επίπεδο, το οποίο όμως λαμβάνει υπόψη του -όπως είναι, άλλωστε, επιβεβλημένο, αφού από μόνη της η θεωρία, δίχως την επαφή της με τα στοιχειώδη θεσμικά δεδομένα της εποχής, χάνει την ανταπόκρισή της προς την πραγματικότητα και, συνακόλουθα, την πρακτική της αξία -τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες δικαίου, μέσω των οποίων οργανώνεται η λειτουργία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Η σχέση μεταξύ Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και Ελευθερίας είναι και ευθεία και άρρηκτη, θεσμικώς και πολιτικώς. “
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε : ” Πιστεύω ότι, γυρίζοντας πίσω στον χρόνο και ανακαλώντας στην μνήμη μας την σκέψη του Επικτήτου περί Ελευθερίας, μένουμε πιστοί στις αρχές και στις αξίες της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, επέκεινα δε στις αρχές και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Τούτο προκύπτει από τον ίδιο τον Ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, δοθέντος ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υπεράσπισης του Ανθρώπου είναι, εν τέλει, η υπεράσπιση της Ελευθερίας του, πάντοτε με τα χαρακτηριστικά που αυτή έχει, όπως ήδη εκτέθηκε, στο πλαίσιο της σύγχρονης Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Ας αναλογισθούμε, επιπλέον, ότι μια τέτοια σύλληψη της Ελευθερίας είναι τόσο περισσότερο επιτακτική για την θωράκιση της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, όσο στην εποχή μας ο Άνθρωπος χειμάζεται δεινώς, και μάλιστα σε πλανητικό επίπεδο, ιδίως λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των πανανθρώπινων αγαθών της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης, υφ’ όλες τις διαστάσεις τους. Ας μην ξεχνάμε, επιπλέον, ότι η αποστολή της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας δεν εξαντλείται στην υπεράσπιση όσων μετέχουμε στα οικεία Κοινωνικά Σύνολα επιρροής τους. Η αποστολή τους υπερβαίνει τα όρια αυτά και παίρνει πλανητικές διαστάσεις, τις διαστάσεις υπεράσπισης του κάθε Ανθρώπου, ανεξαρτήτως από τα επιμέρους χαρακτηριστικά του. Κατά τούτο, η αποστολή της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας είναι Οικουμενική, δίχως -σε καμία περίπτωση- να διεκδικούμε την μονοπώληση της ευαισθησίας υπέρ του Ανθρώπου, ούτε να εμφορούμεθα από κάποιο αίσθημα -ανώφελο και καταστροφικό συνάμα- δημοκρατικής ή πολιτισμικής υπεροχής. Διότι κατά τις επιταγές της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, η υπεράσπιση του Ανθρώπου, εν γένει, δεν είναι προνόμιο αλλά Χρέος.”
Μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησαν για τον Επίκτητο διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων της χώρας, όπως ο κ. Γεώργιος Ευαγγελόπουλος, αναπλ. καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Ιωάννης Δρόσος, ομότιμος καθηγητής, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Κωσταντίνος Πέτσιος καθηγητής ιστορίας της Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων”, ο κ Νικόλαος Παπασπύρου, επικ. καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή , Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ .Κωνσταντίνος Μποζίνης, αν καθηγητής Ιστορίας της Αρχαίας και Βυζαντινής Φιλοσοφίας, Θεολογική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο κ. Παύλος Σούρλας, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αντί να εκμεταλλευτούμε και να πουλήσουμε τη μοναδικότητα της Νικόπολης συνεχίζουμε να τη διασχίζουμε με φορτηγά και λεωφορεία και να κάνουμε το χατίρι δύο πρατηρίων και δύο συνεργείων…
Πέντε νεκροί στο ίδιο σημείο και ένας παρατημένος αρχαιολογικός χώρος που θα μπορούσε να ταισει όλη την πόλη..
Περιφερειακά συμβούλια,δημοτικά συμβούλια και πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν χάσει το γάιδαρο και ασχολούνται με την ουρά του…
ΝΤΡΟΠΕΣ…