Παρασκευή, 25/09/2020

Εκδήλωση για τους νέους κανονισμούς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού πραγματοποιήθηκε στην ΑΕΝ Ηπείρου

Εκδήλωση – συζήτηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 17 Δεκέμβρη στην ΑΕΝ Ηπείρου στην Πρέβεζα με θέμα:

 “Οι νέοι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την μείωση των εκπομπών οξειδίων του θείου (SOx) από τα καυσαέρια των πλοίων από 1/1/2020. Scrubbers και καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και οι νέες δυσκολίες στα πληρώματα”. 

Η εισηγητική παρουσίαση έγινε από τον Αντώνη Κρητικό, ναυπηγό μηχανολόγο μηχανικό του Ε.Μ.Π. και παρέμβαση έγινε από τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Τ.Ο. Μεταφορών.

Μέσα από την εκδήλωση φανερώθηκε ότι οι νέες εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο της ναυτιλίας με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι σπουδαστές των σχολών του εμπορικού ναυτικού θα πρέπει να είναι σε πρώτο πλάνο σε σχέση με το πρόγραμμα σπουδών τους, κάτι το οποίο δεν γίνεται. Ο Αντώνης Κρητικός ανέλυσε τις τεχνικές λύσεις που προτάσσονται από τους εφοπλιστές για τη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς και τις αλλαγές που αυτές προκαλούν στη λειτουργία του πλοίου. Μέσα από την παρουσίαση και ανάλυση ιδιαίτερα των συστημάτων scrubbers (συστήματα καθαρισμού καυσαερίων), σημείωσε τους κινδύνους που υπάρχουν για την ασφάλεια των ναυτεργατών, τόσο στη φάση της εγκατάστασης των συστημάτων όσο και κατά τη λειτουργία τους. Αναδείχθηκε επίσης πως παρ’όλη τη συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τις υπάρχουσες λύσεις αυτή δεν εξασφαλίζεται.

Φανερώθηκε όμως και ότι όλες αυτές οι εξελίξεις που συντελούνται σχετίζονται και άμεσα με τους ανταγωνισμούς  και τις επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου και συνολικότερα των μονοπωλίων, όπως αυτών που δραστηριοποιούνται με τις πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο σε διεθνές επίπεδο. Εξελίξεις που τις πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα πληρώματα.

Γι’ αυτό μέσα από την εκδήλωση τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι νέοι σπουδαστές θα πρέπει οργανωμένα και συλλογικά να διεκδικήσουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Για να ανοίξει ο δρόμος για το λαό, τη νεολαία και για τους σπουδαστές των ΑΕΝ της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών και όχι των κερδών των εφοπλιστών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ