Φάρμακα υψηλού κόστους vs Ασθενείς υψηλού ρίσκου

Του Ευάγγελου Συγκούνα

Δυστυχώς ένα τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς οι οποίοι έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Πρέβεζα το τελευταίο διάστημα. Το φαρμακείο (το οποίο σημειωτέων αποτελεί πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας χάρις στην σκληρή δουλειά των μέχρι πρότινος εργαζομένων του αλλά και προσωπικά της κας Σουμαλεύρη) εξυπηρετεί μια τεράστια περιοχή (Πρέβεζα, Λευκάδα, Δυτ. Αιτωλοακαρνανία). Αυτή την στιγμή (για διάφορους λόγους) από τους 3 φαρμακοποιούς που υπηρετούσαν δεν υπάρχει κανείς. Το πρόβλημα δεν προέκυψε ξαφνικά αλλά ήταν γνωστό από τις αρχές του περασμένου έτους. Οι προσπάθειες των εργαζομένων στο φαρμακείο τότε να ενημερώσουν και να βρεθεί μια λύση όσο ήταν νωρίς δεν λειτούργησαν αφυπνιστικά δυστυχώς. Και φτάσαμε στο …και πέντε (ως συνήθως) με καρκινοπαθείς με μια συνταγή στο χέρι και με άμεση ανάγκη τα φάρμακά τους να μην ξέρουν κατά που να κινηθούν.. Δόθηκε μια προσωρινή λύση να παραλαμβάνονται τα φάρμακα από εργαζόμενη (μη φαρμακοποιό) και να παραγγέλνονται. Σε αυτή την περίπτωση τα φάρμακα έρχονται μετά από 10 περίπου ημέρες και ο ασθενής καταβάλει το αντίτιμο για την ταχυμεταφορική. Η άλλη λύση είναι να πάρει κάποιος την συνταγή του ανά χείρας και να ψάχνει στα Γιάννενα να βρει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να πάρει αυθημερόν τα φάρμακά του τα οποία φυσικά απευθύνονται σε σοβαρές ασθένειες και το μόνο που δεν έχουν διάθεση , χρόνο και χρήμα οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι να περιφέρονται ανά την επικράτεια μιας και είναι αρκετή η ταλαιπωρία και το κόστος της ασθένειας.
Δυστυχώς η άστοχη αυτή παρέμβαση χωρίς υποδομές αλλά κυρίως υποστηρικτικό μηχανισμό που να μπορεί άμεσα να ανταποκρίνεται στα κενά που προκύπτουν ίσως θα πρέπει να βάλει το υπουργείο σε σκέψη για την χρησιμότητα της μεταφοράς των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Μια προσωρινή και άμεση λύση θα ήταν η χορήγηση των εν λόγω σκευασμάτων από τα ιδιωτικά φαρμακεία ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ωφελούμενοι. (που τελικά μόνο ωφελούμενοι δεν είναι μιας και πληρώνουν σύστημα υγείας, αλλά πληρώνουν τελικά τον γιατρό, πληρώνουν τα φάρμακα, πληρώνουν εισιτήρια και βενζίνες μέχρι να βρουν φαρμακείο, ή πληρώνουν και πληρώνουν και την ταχυμεταφορική επειδή το σύστημα υγείας είναι αυτό που είναι.
Απαιτείται άμεση ανταπόκριση. Είναι τεράστιο θέμα μιας και όλοι είμαστε εν δυνάμει χρήστες αυτού του συστήματος υγείας. Απαιτείται άμεση συστράτευση όλων των τοπικών παραγόντων (και όχι μεμονωμένα) και πίεση ώστε να υπάρχει άμεση λύση. Ο χώρος των σοβαρά πασχόντων δεν προσφέρεται ούτε για πολιτική αδιαφορία αλλά ούτε και για πολιτική εκμετάλλευση. Μια κοινωνία δείχνει το πρόσωπό της από το πώς αντιμετωπίζει τον πόνο την ασθένεια, και την ανάγκη για βοήθεια.

Ευάγγελος Γ. Συγκούνας
Ιατρός Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites