ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ : “Η βάση εισαγωγής θα απαξιώσει το τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας”

Ένα θέμα που για πολλά χρόνια απασχολεί την τοπική κοινωνία έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Συνεργασίας κ. Κοσμάς Κορωναίος.

Κατά τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, η Υπουργός Παιδείας, έθεσε ως στόχο τη θέσπιση εκ νέου της βάσης εισαγωγής στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Κορωναίο θα περιορίσει μεσοπρόθεσμα, λόγω συστήματος, τον αριθμό των εισακτέων στο Τμήμα της πόλης μας και τη μείωση της αντίστοιχης δημόσιας χρηματοδότησης με συνέπεια την απαξίωση και την οριστική παύση λειτουργίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Μιλώντας για το τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής ο κ. Κορωναίος τόνισε πως η συμβολή της λειτουργίας του Τμήματος στην τοπική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη κρίνεται ως δεδομένη, ενώ συμβάλει έστω και μερικώς στην άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου. Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοικητικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελεί μετεξέλιξη της συγχώνευσης (Σχέδιο Αθηνά) των Τμημάτων Λογιστικής και Ασφαλιστικών και Ελεγκτικών Εργασιών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία ιδρύθηκαν στην Πρέβεζα και λειτούργησαν το χειμερινό εξάμηνο του 1998 και του 1999 αντίστοιχα.
Πέραν της δεδομένης ακαδημαϊκής ποιότητας (κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, μεγάλα ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας, έκδοση επιστημονικού περιοδικού, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, διοργάνωση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών) οφείλουμε να σημειώσουμε την προσφορά του Ιδρύματος στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, κάτι που πρέπει να μας απασχολεί άμεσα σαν Δημοτικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τα πρακτικά του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διεξήχθη στην Πρέβεζα τις 26/27 Μαϊου 2006, σε δημοσιευμένη εργασία με βάση στοιχεία του 2004-2005
Το ύψος της ετήσιας εισροής, ως άμεση οικονομική επίδραση, που πραγματοποιήθηκε από τα έξοδα των σπουδαστών στην Πρέβεζα ανήρχετο στο ποσό των 7.076.114 ευρώ.
Η ετήσια δαπάνη του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού που εργάζονταν στο Παράρτημα της Πρέβεζας κατά την ίδια περίοδο, προσδιορίστηκε στο ύψος των 984.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 684.000 ευρώ έμεναν στην περιοχή ως ετήσια εισροή.
Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία , κατά την ίδια χρονική περίοδο, (εκτός μισθοδοσίας) ανήρχετο στο ποσό των 1.340.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό που εισέρευσε στην περιοχή εκτιμήθηκε σε 1.175.000 ευρώ.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τον περιφερειακό πολλαπλασιαστή εισοδήματος του Ν. Πρέβεζας, η συνολική οικονομική επίδραση από τη λειτουργία του Τριτοβάθμιου Ιδρύματος για το έτος 2004, στο εισόδημα της περιοχής εκτιμήθηκε σε 11.705.000 ευρώ.

“Αν και τα στοιχεία αναφέρονται στο 2004, δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη έρευνα, έχουμε τη δυνατότητα να αναλογιστούμε τα οφέλη στην τοπική οικονομία, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη συμβολή του Τριτοβάθμιου Ιδρύματος στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Συνειδητοποιείται αγαπητοί συνάδελφοι , ότι αποτελεί αναγκαιότητα η συνέχεια της λειτουργίας της Σχολής της πόλης μας εάν κοπτόμεθα για την ανάπτυξη της περιοχής” επεσήμανε ο κ. Κορωναίος, ο οποίος ρώτησε τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Νίκο Γεωργάκο ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει άμεσα ακόμη και πριν τη νομοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα προ αρνητικών εξελίξεων.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος απαντώντας στον κ. Κορωναίο υπογράμμισε πως μιλώντας με σπουδαστές και καθηγητές της σχολής, προβληματίστηκε περισσότερο από το γεγονός ότι από τους 260 φοιτητές που πέρασαν στη σχολή, έμειναν οι 100 και τόνισε πως όλοι οι φορείς θα πρέπει να συζητήσουν για αυτό το θέμα. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ξεκινήσει για προσπάθεια για την δημιουργία ενός ακόμα τμήματος, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία τους στην Πρέβεζα και πρότεινε να ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους (σπουδαστές, φορείς κτλ) για να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον του τμήματος.


1 σχόλιο για “ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ : “Η βάση εισαγωγής θα απαξιώσει το τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας””

  1. Ο/Η road rider λέει:

    9 Χρόνια Κοσμά εσύ τι έκανες; Η συμβολή της λειτουργίας του Τμήματος στην τοπική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη κρίνεται ως δεδομένη, στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη μπορείς να μου εξηγήσεις πως συμβάλει η σχολή;

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites