Παρασκευή, 28/02/2020

Γιορτάζει ο Αϊ Δημήτρης στην Κρανιά

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου είναι ημέρα γιορτής για την Κρανιά. Εορτή του Αγίου Δημητρίου, γιορτάζει η εκκλησία του χωριού, ο Αϊ Δημήτρης.
Ο Δραστήριος Μορφωτικός Σύλλογος Κρανιάς μετά το τέλος της εορταστικής δοξολογίας θα προσφέρει στους παρευρισκόμενους τοπικά εδέσματα (γλυκά, πίτες, κρασί και τσίπουρο).
Όπως αναφέρει το άρθρο του Σταύρου Μαμαλούκου με τίτλο «Ο ναός του Αγίου Δημητρίου» και δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση «Ηπειρωτών Κοινόν» τόμος 1ος που έχει εκδώσει οΚρανιώτης Μιχάλης Στορκ, το 2005, η Εκκλησία κτίστηκε το 1865 όπως αναφέρει επιγραφή που βρίσκετε στο ανώφλι της βόρειας θύρας και ολοκληρώθηκε το 1869, χωρίς όμως τις εσωτερικές τοιχογραφίες του. Πιθανοί χτίστες του ήταν οι Χριστόδουλος και Σωτήρης (χωρίς επώνυμο) από την περιοχή της Κόνιτσας οι οποίοι έχτισαν την ίδια περίπου εποχή (1863) το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γαλατά (Μπουλμέτι). Στη δεκαετία του 1950 έγιναν εκτεταμένες εργασίες στο ναό, όπως κατασκευή νέας στέγης, του δαπέδου από το συνεργείο του Σταύρου Κολιού από το Θεσπρωτικό. Το 1981 ο ναός υπέστη μικρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή της Λάκκας Σουλίου, ενώ εργασίες αποκατάστασης συνεχίστηκαν από το 2004. Ο ναός χαρακτηρίζεται ως τρίκλιτη Βασιλική και μάλιστα της θολωτής αρχιτεκτονικό είδος που παρουσιάζει μεγάλη διάδοση στην Ήπειρο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ