Νέα μελέτη από Έλληνες και Ελληνοκύπριους επιστήμονες ρίχνει “φως” στη σχέση παχυσαρκίας και αθηροσκλήρωσης

Φως στη σχέση παχυσαρκίας και αθηροσκλήρωσης έρχεται να ρίξει μια νέα μελέτη με επικεφαλής Έλληνες και Ελληνοκύπριους επιστήμονες στη Βρετανία, ανοίγοντας έτσι πιθανώς το δρόμο για μια νέα φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιομεταβολική νόσο. Η έρευνα, που έγινε σε παχύσαρκους ασθενείς με αθηροσκλήρωση, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ο λιπώδης ιστός απελευθερώνει ουσίες, οι οποίες μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν καταστάσεις των αιμοφόρων αγγείων που συνδέονται με τις καρδιομεταβολικές διαταραχές.

Με αυτό τον τρόπο, φωτίζεται η έως τώρα ελλιπώς κατανοητή σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία (γνωστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου) και στην παθογένεια των αρτηριών, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέες θεραπείες για τις καρδιαγγειακές και μεταβολικές νόσους, όπως η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, μια συχνή συνέπεια της αθηροσκλήρωσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ελληνοκύπριο καθηγητή καρδιολογίας Χαράλαμπο Αντωνιάδη, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”.

Η μελέτη έδειξε ότι η παχυσαρκία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο λιπώδης ιστός του σώματος απελευθερώνει ουσίες (σηματοδοτικά μόρια), που με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τη δομή και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει τόσο την ουσία Wnt όσο και το οξειδωτικό στρες από ένζυμα ως παράγοντες που συμβάλλουν στην αγγειακή νόσο, όμως μέχρι σήμερα παρέμεναν μυστήριο οι συγκεκριμένοι βιολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η παχυσαρκία ασκεί τον παθογόνο ρόλο της στις αρτηρίες και στα άλλα αιμοφόρα αγγεία.

Η νέα έρευνα αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι με αθηροσκλήρωση εμφανίζουν πολύ υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (WNT5A) στο πλάσμα του αίματος τους, καθώς και αυξημένη παρουσία των υποδοχέων της ίδιας πρωτεΐνης στα τοιχώματα των αρτηριών τους. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης σχετίζονται με την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, ενός βασικού δείκτη για τη στένωση των αρτηριών στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Η έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία ενισχύει την απελευθέρωση της WNT5A από τον λιπώδη ιστό που περιβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει επίσης το οξειδωτικό στρες.

πηγή : ΑΠΕ – ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΚΟΣΜΟΣ

Τα φονικότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 25 ετών στην Ευρώπη

01/03/2023, 2:50 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε η πρώτη βροχή από “πεφταστέρια” για το 2023

03/01/2023, 12:44 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

H ανθρωπότητα κατανάλωσε ήδη το σύνολο της παραγωγής που ήταν εφικτή στον πλανήτη μέσα σε έναν χρόνο

28/07/2022, 12:17 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2035

29/06/2022, 10:58 πμ

ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «Ευλογιά των πιθήκων» – Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές

19/05/2022, 7:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

21/04/2022, 11:09 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση προϊόντων της σοκολάτας Kinder μετά από σαλμονέλα σε παιδιά στη Γαλλιά

05/04/2022, 12:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Mastercard αποκλείει από το δίκτυό της χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας

01/03/2022, 11:31 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites