Σε έξαρση η Ιλαρά στην Ευρώπη

Η ασθένεια επανεμφανίστηκε μεταξύ άλλων σε Βρετανία και Ελλάδα • ΕΟΔΥ: «Ελάχιστα κρούσματα και κανένας θάνατος το 2019 στην Ελλάδα»

Σοβαρή έξαρση της ιλαράς διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ευρώπη, με επανεμφάνιση κρουσμάτων ακόμη και σε χώρες όπου είχε εξαλειφθεί, όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Αλβανία και η Τσεχία. Στην έκθεσή του ο ΠΟΥ εκφράζει σοβαρή ανησυχία και κάνει έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2019 σημειώθηκαν 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες, αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (44.175) και ήδη υψηλότερος από εκείνον ολόκληρης της περασμένης χρονιάς (84.462).

 Επίσης στην Ευρώπη, καταγράφηκαν 37 θάνατοι το πρώτο εξάμηνο εξαιτίας της ιλαράς και 74 το 2018. Στα περισσότερα κρούσματα, οι ασθενείς είναι κάτω των 19 ετών (60% του συνόλου).

Ειδικά για την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Τσεχία και την Αλβανία τονίζει ότι, βάσει των δεδομένων, πλέον παύει να τις θεωρεί χώρες όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί». Ειδικότερα, στη Βρετανία καταγράφηκαν 953 κρούσματα το 2018 (και άλλα 489 από την 1η Ιανουαρίου 2019), στην Ελλάδα 2.193 (28), στην Αλβανία 1.466 (475) και στην Τσεχία 217 (569).

Το φαινόμενο καταγράφεται σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου, πλην της αμερικανικής ηπείρου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που τονίζει ότι ενώ η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με εμβόλια, αν δεν προληφθεί μπορεί να σκοτώσει ή να αφήσει ανάπηρα τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, τα κρούσματα αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα στα 365.000, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2006.

Η Κέιτ Ο’ Μπράιεν, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ το οποίο είναι αρμόδιο γα την ανοσοποίηση και τα εμβόλια, επέρριψε την ευθύνη για το πρόβλημα στις ανεπάρκειες των εθνικών συστημάτων υγείας αλλά και στην παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, και προέτρεψε τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και κάθε διαδικτυακή κοινότητα να εξασφαλίζει ότι προσφέρει ακριβείς πληροφορίες για την πρόληψη της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας.

«Ολισθαίνουμε προς τα πίσω, είμαστε σε λάθος δρόμο», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Καταγράφουμε μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση, όλες οι περιοχές βιώνουν αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς πριν της περιοχής της αμερικανικής ηπείρου, όπου καταγράφεται μικρή μείωση», συνέχισε.

Τριπλασιασμός των κρουσμάτων

Σε παγκόσμια κλίμακα, καταγράφηκαν σχεδόν τριπλάσια επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο φέτος από την αντίστοιχη περίοδο του 2018, υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο ΠΟΥ: σχεδόν 365.000, τα περισσότερα από το 2006, και αυτός ο αριθμός αποτελεί απλώς ένα κλάσμα των 6,7 εκατομμυρίων ύποπτων κρουσμάτων. Η ιλαρά εκτιμάται ότι στοίχισε 109.000 ζωές το 2017, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι μεγαλύτερες επιδημίες που έχουν ξεσπάσει και συνεχίζουν να μαίνονται είναι αυτές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (155.460 κρούσματα), στη Μαδαγασκάρη (127.454) και στην Ουκρανία (54.246).

Στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 1.215 κρούσματα ιλαράς σε 30 Πολιτείες, επιδημία που χαρακτηρίζεται η χειρότερη από το 1992, υπογράμμισαν ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με ειδικούς, ο ιός εξαπλώνεται ειδικά μεταξύ παιδιών που πάνε σχολείο και ο γονείς τους δεν τα έχουν εμβολιάσει.

Παγκόσμια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο κατέδειξε ότι η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι υψηλότερη στις φτωχότερες χώρες, αλλά μειώνεται στις πλουσιότερες, όπου διαδίδεται ο σκεπτικισμός.

«Πράγματι βλέπουμε την παραπληροφόρηση [για τα εμβόλια] ως μεγεθυνόμενη απειλή», είπε η Ο’ Μπράιεν. «Καλούμε τις εταιρείες που διαθέτουν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τις κοινότητες, τους ηγέτες, τους ανθρώπους που τοποθετούνται δημόσια, να εξασφαλίσουν ότι δίνουν ακριβείς, έγκυρες, επιστημονικά αξιόπιστες πληροφορίες», επέμεινε.

Στην Ουκρανία, όπου αναλογούν σχεδόν τα μισά κρούσματα της ασθένειας, οι αρχές ήδη καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το υπουργείο Υγείας διεξάγει στοχευμένες εκστρατείες εμβολιασμού, ιδιαίτερα στα σχολεία, μεταξύ των νεοσύλλεκτων και των εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες, εξήγησε ο Οργανισμός.

Σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες, έχει δημιουργηθεί ένα «αντιεμβολιαστικό» κίνημα, το οποίο διατείνεται μεταξύ άλλων πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο για την ιλαρά και τον αυτισμό. Ο ΠΟΥ έχει διαψεύσει επανειλημμένα αυτή τη θεωρία.

«Ελάχιστα κρούσματα και κανένας θάνατος το 2019 στην Ελλάδα»

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα είναι σε ύφεση από τις αρχές του 2019 έως σήμερα, καθώς κατά το διάστημα αυτό έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων ιλαράς.

Πρόκειται για 28 παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες.

Ο ΕΟΔΥ, με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΟΥ, η οποία κάνει λόγο για σοβαρή έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη, αναφέρει ότι μέσα στο τρέχον έτος δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας.

Ωστόσο διευκρινίζει ότι όντως τα έτη 2017 και 2018 επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί 3.259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενηλίκους (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.

Όμως, τονίζει, αυτή η εικόνα έχει αντιστραφεί για το 2019 όπου καταγράφεται σημαντική βελτίωση. Παρά τη βελτίωση αυτή ο ΕΟΔΥ τονίζει πως κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς, είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που, σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχό της.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών και των επαγγελματιών υγείας, για τη συνέχιση της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αναφέρει.

πηγή : efsyn.gr

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΚΟΣΜΟΣ

Τα φονικότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 25 ετών στην Ευρώπη

01/03/2023, 2:50 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε η πρώτη βροχή από “πεφταστέρια” για το 2023

03/01/2023, 12:44 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

H ανθρωπότητα κατανάλωσε ήδη το σύνολο της παραγωγής που ήταν εφικτή στον πλανήτη μέσα σε έναν χρόνο

28/07/2022, 12:17 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2035

29/06/2022, 10:58 πμ

ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «Ευλογιά των πιθήκων» – Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές

19/05/2022, 7:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

21/04/2022, 11:09 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση προϊόντων της σοκολάτας Kinder μετά από σαλμονέλα σε παιδιά στη Γαλλιά

05/04/2022, 12:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Mastercard αποκλείει από το δίκτυό της χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας

01/03/2022, 11:31 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites