Δεν μπορεί να “καλύψει” την λειτουργία της αγοράς παραγωγών Πρέβεζας η ΚΥΑ που ρυθμίζει τη λειτουργία των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε χθες στη δημοσιότητα το παρακάτω Δελτίο Τύπου:
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οριστική νομιμοποίηση των αγορών παραγωγών  βιολογικών προϊόντων
Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, και προωθήθηκε προς τους συναρμόδιους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων, καθώς με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν ήταν δυνατή η νόμιμη λειτουργία τους. Ένα αίτημα των βιοκαλλιεργητών που γίνεται πράξη.
Δυνατότητα συμμετοχής στις εν λόγω αγορές έχουν αυστηρά οι παραγωγοί και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Έτσι, ο καταναλωτής έρχεται σε άμεση επαφή και δημιουργεί διαπροσωπική σχέση με τον παραγωγό, αφού πωλεί ο ίδιος τα αγροτικά του προϊόντα, στην αγορά παραγωγών, που βρίσκεται στα όρια της περιφερειακής ενότητας στην οποία έχει την έδρα της εκμετάλλευσής του.
Επίσης, με την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση εξασφαλίζεται ότι τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας ως προς τον βιολογικό τρόπο παραγωγής των πωλούμενων στις αγορές προϊόντων, με την πρόβλεψη ελέγχων και επιβολής προστίμων, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία.
Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αμεσότητας στην επαφή μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών, προκειμένου οι πρώτοι να απολαμβάνουν αδιαμεσολάβητα την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.
Σχεδιάζεται, επίσης, η επέκταση του θεσμού της Αγοράς Παραγωγών στους συμβατικούς παραγωγούς, ενός θεσμού με παράδοση σε πολλές άλλες χώρες, αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
 
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θα τοποθετηθεί συνολικά επί του θέματος αφού λάβει υπόψιν και το κείμενο της ΚΥΑ, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμο.
Να επισημάνουμε πάντως ότι η εν λόγω ΚΥΑ είναι εφαρμοστική του ν. 4492 /2017, αφορά αποκλειστικά τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων και επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να “καλύψει” την λειτουργία της αγοράς παραγωγών Πρέβεζας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε παραγωγούς χοίρων και μελιού λόγω πανδημίας

18/01/2022, 11:00 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εγκρίθηκε ερευνητικό πρόγραμμα καταπολέμησης του μαύρου αλευρώδη των εσπεριδοειδών.

23/11/2021, 12:37 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας : Σχέδιο ΚΥΑ από το ΥΠΑΑΤ για την διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων

20/04/2021, 12:13 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ξεκινά ο δεύτερος ψεκασμός των ελαιοδένδρων  στα πλαίσια του προγράμματος Δακοκτονίας 2020

31/07/2020, 10:39 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Πρέβεζα για κτηνοτρόφους, παραγωγούς επαγγελματίες και εργαζόμενους στους κλάδους κρέατος και τυροκομικών προϊόντων

02/07/2020, 1:14 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παράταση προθεσμίας μέχρι 16 Μαϊου για νέα οινάμπελα

13/05/2020, 7:47 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Προσλήψεις μόνιμων γεωπόνων στο ΥΠΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ

08/05/2020, 11:53 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τον έλεγχο της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

15/04/2020, 4:01 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites