Aναβίωσαν το παραδοσιακό «Καγκελάρι» οι Παπαδιώτες

Σε ένα μαγευτικό τοπίο στο προαύλιο τους Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας , αναβίωσε και φέτος στην Τοπική Κοινότητα  Παπαδατών του Δήμου Ζηρού ο πολυφωνικός χορός « Καγκελάρι».

Το Καγκελάρι χορεύεται κάθε χρόνο την Παρασκευή μετά το Πάσχα ,μετά τον Πανηγυρικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Αγάπης στην πλατεία του χωριού γύρω από το παλαιό καμπαναριό, από μικρούς και μεγάλους χορευτές τραγουδώντας  τα παραδοσιακά τραγούδια που μεταφέρονται  αναλλοίωτα από γενιά σε γενιά  .

Το χορό σέρνουν  πρώτα οι άντρες και στη συνέχεια ακολουθούν οι γυναίκες και τα παιδιά , πρόκειται για έναν  πολυφωνικό χορό χωρίς μουσικά όργανα  με απλά βήματα που μπορούν όλοι να ακολουθήσουν.

Οι πρωτοχορευτές ανοίγουν το χορό με τις φιγούρες τους και λίγο πριν τη δύση του ηλίου, ο χορός αρχίζει να «διπλώνει» τραγουδώντας « Καγκελάρι μωρ μάτια μου, Καγκελάρι του χωριού , κάντον δί μωρ μάτια μου ,κάντον δίπλα το χορό , κάντον δίπλα το χορό ,διπλοκαγκελίσματα και στριφογυρίσματα ….» και αρχίζουν τα «καγκελίσματα » και «διπλοκαγκελίσματα » , μια χαρακτηριστική φιγούρα και σημάνει το τέλος του χορού.

Την εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους   ο Υφυπουργός  Κώστας Μπάρκας  ,Ο Περιφερειάρχης Αλεξανδρος Καχριμάνης ,Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου,  ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας ,ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης ,εκπρόσωποι του δήμου και της τοπικής κοινότητας Παπαδατών, υποψήφιοι δημοτικοί  σύμβουλοι και περιφερειακοί σύμβουλοι  και πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρεβεζα: Ολοκληρώθηκε η Α΄ Φάση των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας-Κύπρου

20/01/2025, 10:17 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα :Παράταση ισχύος των χορηγηθέντων Δελτίων Μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία έτους 2024

11/01/2025, 12:30 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης απο το 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας

24/12/2024, 10:21 πμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Στράτος Ιωάννου για το καταδυτικό πάρκο Πάργας

20/12/2024, 2:12 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πάργα : Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του Καταδυτικού Πάρκου

19/12/2024, 3:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνάντηση της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας

18/12/2024, 2:46 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι Σκιαδαρέσες LIVE στο NO NAME

18/12/2024, 2:39 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το 1ο ΕΚ Πρέβεζας παρουσιάζει το WIN-APP

18/12/2024, 10:43 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites