Aναβίωσαν το παραδοσιακό «Καγκελάρι» οι Παπαδιώτες

Σε ένα μαγευτικό τοπίο στο προαύλιο τους Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας , αναβίωσε και φέτος στην Τοπική Κοινότητα  Παπαδατών του Δήμου Ζηρού ο πολυφωνικός χορός « Καγκελάρι».

Το Καγκελάρι χορεύεται κάθε χρόνο την Παρασκευή μετά το Πάσχα ,μετά τον Πανηγυρικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Αγάπης στην πλατεία του χωριού γύρω από το παλαιό καμπαναριό, από μικρούς και μεγάλους χορευτές τραγουδώντας  τα παραδοσιακά τραγούδια που μεταφέρονται  αναλλοίωτα από γενιά σε γενιά  .

Το χορό σέρνουν  πρώτα οι άντρες και στη συνέχεια ακολουθούν οι γυναίκες και τα παιδιά , πρόκειται για έναν  πολυφωνικό χορό χωρίς μουσικά όργανα  με απλά βήματα που μπορούν όλοι να ακολουθήσουν.

Οι πρωτοχορευτές ανοίγουν το χορό με τις φιγούρες τους και λίγο πριν τη δύση του ηλίου, ο χορός αρχίζει να «διπλώνει» τραγουδώντας « Καγκελάρι μωρ μάτια μου, Καγκελάρι του χωριού , κάντον δί μωρ μάτια μου ,κάντον δίπλα το χορό , κάντον δίπλα το χορό ,διπλοκαγκελίσματα και στριφογυρίσματα ….» και αρχίζουν τα «καγκελίσματα » και «διπλοκαγκελίσματα » , μια χαρακτηριστική φιγούρα και σημάνει το τέλος του χορού.

Την εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους   ο Υφυπουργός  Κώστας Μπάρκας  ,Ο Περιφερειάρχης Αλεξανδρος Καχριμάνης ,Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου,  ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας ,ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης ,εκπρόσωποι του δήμου και της τοπικής κοινότητας Παπαδατών, υποψήφιοι δημοτικοί  σύμβουλοι και περιφερειακοί σύμβουλοι  και πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites