Ταξιάρχης Κωστόγιαννης : “Όταν πλησιάζει ο εξορυκτικός όλεθρος η σιωπή είναι απόλυτη ντροπή και συνενοχή

Κωστόγιαννης Ταξιάρχης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη δημοτική συλλογικότητα «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ»

Κωστόγιαννης Ταξιάρχης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη δημοτική συλλογικότητα  «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ»

ΟΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Ο ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

Στις πολυσέλιδες ιλουστρασιόν θέσεις των παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ,ΚΙΝΑΛ ( με χρίσμα ή χωρίς) για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στον νομό μας, και όχι μόνο, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο θέμα των εξορύξεων των υδρογονανθράκων. Αυτό συμβαίνει όχι από παράλειψη ή παράβλεψη. Είναι άκρως συνειδητή επιλογή τους να «κάνουν την πάπια» με διπλή στόχευση. Να μην αναδειχτεί το μείζον θέμα των εξορύξεων που θα βοηθούσε στην ενημέρωση των πολιτών, που τώρα είναι στην πλειοψηφία του ανενημέρωτοι, και να υφαρπάξουν την ψήφο τους , την οποία θα χρησιμοποιήσουν μετά τις εκλογές ακριβώς για να περάσουν τα καταστροφικά σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών και των πολιτικών δυνάμεων που τις στηρίζουν.

Το θέμα είναι τεράστιο και θα προσπαθήσω να παραθέσω κάποια στοιχεία σε  γενικές μόνο γραμμές . Εναπόκειται στον καθένα να ερευνήσει παραπέρα το θέμα, να ξεμπροστιάσει υποκριτικές θέσεις και συμπεριφορές, να «μαυρίσει» αυτούς που επιχειρούν να του κλέψουν με ψέματα την ψήφο του και να δυναμώσει πολύπλευρα το κίνημα κατά των εξορύξεων και της παράδοσης της γης μας στις δυνάμεις της περιβαλλοντικής καταστροφής, του καρκίνου και της διάλυσης σημαντικότατων παραγωγικών τομέων (κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία, τουρισμός ).

Νόμος 4525 και 4526/2018

Με τους νόμους 4525 και 4526/2018 , που έχουν ψηφιστεί επί κυβερνήσεως  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Υπουργού της, κου Σταθάκη, παραχωρείται στις εταιρείες ΕΛΠΕ, Τotal, Edison International το θαλάσσιο οικόπεδο νο 2 του Ιονίου και τεράστιες εκτάσεις των νομών Πρέβεζας –Άρτας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε αυτές τις περιοχές.

Οι νόμοι αυτοί κύρωσης συμβάσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και πετρελαϊκών εταιρειών  είναι τμήμα της συνολικότερης πολιτικής, που έχει παραχωρήσει σε διάφορες πετρελαϊκές πολυεθνικές ολόκληρους νομούς της Δυτικής Ελλάδας καθώς και όλη τη θάλασσα από το Ιόνιο μέχρι και την Κρήτη και που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια πολεμικών εντάσεων στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Κυβέρνηση έχει συμπήξει συμμαχία με την Κύπρο, το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί Παλαιστίνιους και τη χούντα της Αιγύπτου.

Η καταστροφή ξεκινά από την πρώτη φάση των ερευνών

Στο οικόπεδο των Ιωαννίνων προβλέπονται πάνω από 10.000 !!!!!!!!! εκρήξεις σε γεωτρήσεις βάθους 20-80 μέτρων, σε περιοχές που θα πρέπει να έχουν αποψιλωθεί με ταυτόχρονη διάνοιξη πρόχειρων δρόμων, διέλευση οχημάτων βαριάς όχλησης , πτήσεις ελικοπτέρων.

Πραγματικές μάχες δίνουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών και μέλη του κινήματος κατά των εξορύξεων κόντρα σε μπράβους των εταιρειών και κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς για να αποτρέψουν αυτήν την καταστροφή.

Σοβαρότατος κίνδυνος ενεργοποίησης σεισμικών ρηγμάτων

Η δεύτερη φάση των ερευνών προβλέπει γεωτρήσεις σε βάθος τουλάχιστον 5.100 μέτρων. Στη σεισμογενή περιοχή μας όλη αυτή η διαδικασία μπορεί πολύ πιο εύκολα να ξυπνήσει το τέρας του εγκέλαδου και να ενεργοποιήσει σεισμικά ρήγματα με συνέπειες ανυπολόγιστες ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές.

Στρεμματική αποζημίωση 50 ευρώ ετησίως για 1.000.000 τετραγωνικά μέτρα

Είναι αλήθεια πως ούτε το χρυσάφι όλου του κόσμου θα έπρεπε να είναι ικανό να μας κάνει συνενόχους  στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι γνωστό πως το χρυσάφι δεν τρώγεται, δεν πίνεται, δεν αναπνέεται.

Υπάρχουν όμως πολλοί που σκέφτονται πως θα πλουτίσουν δίνοντας το χωράφι τους στις εταιρείες για έρευνες. Ας μάθουν λοιπόν πως η αποζημίωση είναι κάτι λιγότερα και από ψίχουλα. Πενήντα (50) ευρώ για ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο!!!! Ούτε καν για τον καφέ της παρηγοριάς, όταν θα διαπιστώσουν την καταστροφή στην οποία καταδίκασαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Ο αποικιοκρατικός όρος του Αποκλειστικού Εμπειρογνώμονα ή «θα βάλουμε τον λύκο να μας φυλάει, όταν θα οδηγούμαστε σαν πρόβατα στη σφαγή»

Η οποιαδήποτε διαφορά ανάμεσα στον Εκμισθωτή (ελληνικό δημόσιο) και τον Μισθωτή (πετρελαϊκή εταιρεία) θα επιλύεται από τον Αποκλειστικό Εμπειρογνώμονα. Υπάρχει ρητή πρόβλεψη πως «η γνώμη/απόφαση του Αποκλειστικού Εμπειρογνώμονα  θα είναι δεσμευτική» και για τον Εκμισθωτή.

Ποιος είναι όμως ο Αποκλειστικός Εμπειρογνώμονας ; Είναι μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας του Λονδίνου,  του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου ή του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Μπανανία καλωσόρισες , οι άνθρωποι των πετρελαιάδων κρατούν το κατάμαυρο μέλλον στα χέρια σου.

Η τραγική εμπειρία των Βασιλικάτων του νότου  Ιταλίας

Για τους εραστές της ανάπτυξης που θεωρούν πως η αντίθεση στις εξορύξεις ταυτίζεται με μια αντιδραστική θέση, που καταδικάζει την κοινωνία σε μαρασμό και εμποδίζει το μέλλον μας , ανάμεσα στα εκατοντάδες παραδείγματα που αποδεικνύουν το αναληθές και γελοίο των επιχειρημάτων τους, θα μιλήσω για την περίπτωση των Βασιλικάτων, περιοχής που μοιάζει αρκετά με την Ήπειρο.

Φτωχή περιοχή που της υποσχέθηκαν πως θα μπορέσει μέσω των εξορύξεων να πλουτίσει και να αναπτύξει το βιοτικό της επίπεδο. Αρκετά χρόνια μετά την έναρξη των εξορύξεων η περιοχή παραμένει εξίσου φτωχή και ακόμη φτωχότερη, οι καρκίνοι και οι λευχαιμίες θερίζουν , ο αέρας βρωμά , η ανεργία αυξάνεται, οι κάτοικοι υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και ολόκληροι οικονομικοί κλάδοι  έχουν πλήρως καταστραφεί.

Αυτοί τη δουλειά τους , εμείς να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας

Είναι προφανές πως κανένας δε δικαιούται να κλείνει τα μάτια και να μην παίρνει θέση σε ένα τέτοιο σοβαρότατο ζήτημα που θα επηρεάσει ανεπίστροφα και το μέλλον μας.

Η Ανυπότακτη Κίνηση για τα Χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας

Ως Ανυπότακτη Κίνηση για τα Χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας έχουμε  επανειλημμένως καλέσει τους συνδυασμούς που κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ ή του ΚΙΝΑΛ , και οι οποίοι  πάλεψαν με επιτυχία ή όχι να λάβουν το κομματικό χρίσμα, να τοποθετηθούν για το ζήτημα αυτό. Αναφέρομαι στους κυρίους  Μπαίλη, Ροπόκη , Γεωργάκο, Νίτσα και τον επίσημο κυβερνητικό υποψήφιο κο Φονταρά . Δυστυχώς αυτό δεν έγινε κατορθωτό και έχουν ορθώσει ένα συνένοχο τείχος σιωπής που  κρύβει πολύ καλά τη ζοφερή πραγματικότητα που μας περιμένει.

Τους καλούμε έστω και τώρα να πάρουν θέση αν και γνωρίζουμε πως είτε δε θα το πράξουν, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα κάνουν κάποια χλιαρή και γενικόλογη τοποθέτηση πως και εμείς δεν τις θέλουμε ή θα το μελετήσουμε το ζήτημα και θα δούμε.

Πρώτα από όλα και πάνω από όλα όμως μας ενδιαφέρει η θέση και η στάση των ίδιων των  πολιτών και όχι η εκβιασμένη και ανειλικρινής στάση υποψηφίων. Η φωνή μας πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά , σε κάθε άνθρωπο,  ώστε να αναπτυχθεί ένα πολύπλευρο, αποφασιστικό και μαζικό κίνημα που θα αποτρέψει τα σχέδιά τους

-Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίζει παιχνίδια στην πλάτη μας και να υποθηκεύει το μέλλον μας .

-Δεν πρέπει να τους αφήσουμε  μετατρέψουν το περιβάλλον μας σε χωματερή και χαβούζα, όπως χρόνια τώρα δημιουργούν κοινωνικές χωματερές φτώχειας και περιθωριοποίησης .

-Να πετάξουμε από τη γη μας και από παντού τις πετρελαϊκές εταιρείες του θανάτου και της καταστροφής.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites