Από το Περιστέρι… στην Ήπειρο

Προχθές ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άθελά του αποκάλυψε – και δυστυχώς αποδέχτηκε – μια πραγματικότητα: ότι οι άνθρωποι δεν ζουν ανεξαρτήτως ταξικής καταγωγής στην ίδια περιοχή˙ ότι η ταξικότητα εκφράζεται στον χώρο˙ ότι δηλαδή, αν είσαι από το Περιστέρι, σε απασχολεί πρωτίστως να βρεις μια καλή τεχνική σχολή να γίνεις ψυκτικός για να επισκευάζεις το ψυγείο της βίλας της Εκάλης, γιατί πολύ απλά ο συνομήλικος σου που ζει στην Εκάλη, έχει λεφτά για να πάει στα εξωτερικά να σπουδάσει… να “χτιστεί”, προετοιμαστεί ως απόγονος διαχειριστής της πατρικής επιχειρηματικής, πολιτικής ή άλλης κληρονομιάς.

Έτσι είναι… παλιότερα οι “καλές” πολυκατοικίες της Αθήνας είχαν είσοδο και σκάλα υπηρεσίας, για να ξεχωρίζει “η ήρα από το στάχυ”. Τώρα, απλώς οι δρόμοι δεν οδηγούν όλοι στην ίδια κατεύθυνση και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατεύθυνσή τους εξαρτάται αρκετά από την εκκίνηση. Μιλάμε για έναν σκληρό ντετερμινισμό, μια αιτιοκρατία που οι διαφυγές της γίνονται όλο και δυσκολότερες… αν είσαι Περιστέρι, Μπουρνάζι… στην καλύτερη θα τελειώσεις μια καλή τεχνική σχολή. Και το πρόβλημα, επιμένω, είναι η αποδοχή της κατάστασης, η αποδοχή της αδικίας της εκκίνησης, της καταγωγής.

Αυτές οι σκέψεις με έχουν απασχολήσει κατά καιρούς και για τον τόπο μου. Αν είσαι αλήθεια Ηπειρώτης ποιον χωρικό, γεωγραφικό ντετερμινισμό πρέπει να νικήσεις?

Μα σαφέστατα αυτόν της μετανάστευσης. Το ξέρουμε ιστορικά, μας το αποδεικνύει ο κύκλος των δημοτικών τραγουδιών μας της ξενιτιάς. Το καταλαβαίνουμε, αν ψάξουμε στο μυαλό μας τους παλιούς συμμαθητές μας. Το να γεννηθείς στην Ήπειρο δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ζήσεις σε αυτήν… πως θα πεθάνεις σε αυτήν. Η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης συνηθίζουμε να λέμε και φαίνεται το συνηθίσαμε. Όμως στα δημοτικά τραγούδια μας υπάρχει κι ένας άλλος στίχος ο οποίος μιλάει για μια περιοχή της Ηπείρου ως πρώτη στα άρματα, στα γρόσια και τα γράμματα και δεν έχει σημασία ποια ήταν αυτή. Σημασία έχει πως, συγκριτικά, στη φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας δεν είναι όλοι το ίδιο φτωχοί, ούτε ισόχωρα κατανεμημένοι.

Αυτό επαληθεύεται ιστορικά… για άλλους η ξενιτιά ήταν αποκλεισμός σε κάποια φάμπρικα, για άλλους απελευθέρωση μέσω κάποιων εμπορικών οίκων της κεντρικής Ευρώπης. Για άλλους ήταν το στίγμα του εμιγκρέ, για άλλους ο αέρας του κοσμοπολιτισμού.

Και επιμένω, το χειρότερο είναι η αποδοχή αυτής της κατάστασης. Η αποδοχή που σε κάνει να μην κάνεις τίποτα. Η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου παραδίδει μια περιφέρεια η οποία παρουσιάζει συγκριτικά τους χειρότερους δείκτες (αναπτυξιακούς κ.α.) στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια λειτούργησε αποδεχόμενη την άδικη κατανομή του πλούτου μέσα στην Ήπειρο και δεν προσπάθησε να την ανατρέψει, δεν κατέστρωσε σχέδιο ανάσχεσης… Η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η Περιφερειακή Αρχή που έβλεπε τους πόρους να περνούν, να κατευθύνονται προς τους ίδιους τόπους, και εκεί να υπερσυσσωρεύονται. Δεν έκανε τίποτα για να αναδείξει τους ρόλους (ή να βρει ρόλους) όλων των τόπων της Ηπείρου, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να μιλάμε για τόπους παρίες μέσα στην ίδια Περιφέρεια.

Πιο πάνω αναφέρθηκα στην ταξική και γεωγραφική αιτιοκρατία που γιγαντώνεται, αν δεν εφαρμοστούν στρατηγικά σχέδια ανάσχεσής της, αν γίνουν αποδεκτές οι υπάρχουσες ροές πλούτου. Με φοβίζει η επερχόμενη απογραφή πληθυσμού το 2021… περιμένω να βρεθούμε συνολικά οι Ηπειρώτες λιγότεροι… σε κάποιες όμως περιοχές – φευ – θα είμαστε αρκετά λιγότεροι και συγκριτικά γηραιότεροι.

Κάπως έτσι και τουλάχιστον για αυτόν τον λόγο οι επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές είναι, κατά την γνώμη μου, οι κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων για την Ήπειρο. Η απερχόμενη αρχή έδειξε εννιά χρόνια τώρα τις στοχεύσεις και τις προτεραιότητές της με αποτέλεσμα την μη ισόχωρη ανάπτυξη της Ηπείρου. Έτσι, το διακύβευμα της αλλαγής των συσχετισμών στο Περιφερειακο Συμβούλιο είναι επιτακτική ανάγκη, ενώ το ψηφοδέλτιο “Κοινό των Ηπειρωτών” με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα δεν έθεσε τυχαία ως μια από τις βασικές του στοχεύσεις ακριβώς αυτό: την ανάδειξη και διευθέτηση των χωρικών αδικιών που δημιούργησε η απερχόμενη αρχή.

 

Χρήστος Κοτσίνης, MSc.

Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Πρέβεζας.

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πρέβεζας με το “Κοινό των Ηπειρωτών”


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites