Τι γίνεται με το στοιχειωμένο έργο της αποχέτευσης και του Βιολογικού Καθαρισμού του Λούρου – Στεφάνης – Ωρωπού;

Του Ταξιάρχη Κωστόγιαννη , υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ»

ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ  ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΡΟΥ –ΣΤΕΦΑΝΗΣ –ΩΡΩΠΟΥ ;

 Χωρίς πολλές εισαγωγές και λεκτικές φανφάρες περί καινοτομίας, επιχειρηματικότητας , απόκτησης πρόσθετης υπεραξίας, πασπαλισμένου με ήθος, όραμα και διάθεση προσφοράς, που ακούγονται από τη συντριπτική πλειοψηφία  των υποψηφίων και τα οποία «τα έχουμε φάει στη μάπα» δεκαετίες τώρα, μπαίνω στην ουσία του ζητήματος. Αφορά στην προκλητικότατη καθυστέρηση υλοποίησης του έργου της Αποχέτευσης και Βιολογικού Καθαρισμού του Λούρου-Στεφάνης-Ωρωπού, η οποία βαρύνει πρωτίστως τον απερχόμενο Δήμαρχο κύριο Μπαΐλη  και όσους συμμετέχουν ή συμμετείχαν μέχρι πρότινος στην δημοτική του παράταξη, όπως τον κύριο  Ροπόκη που είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Ανατροπή».

 Αξίζει μια σύντομη αναδρομή για να κατανοήσουμε το μέγεθος της καθυστέρησης:

 Τον Ιούνιο του 2012 υπογράφτηκε ανάμεσα στον Δήμαρχο Πρέβεζας  κύριο Μπαΐλη  και τον ανάδοχο  η σύμβαση του χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ έργου για τον βιολογικό καθαρισμό Λούρου-Στεφάνης –Ωρωπού , προϋπολογισμού περίπου 13,5 εκατομμυρίων ευρώ.

 Τον Ιούλιο του 2013 οι εργασίες αναφορικά με τα εσωτερικά δίκτυα είχαν προχωρήσει σε  ποσοστό 70% ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, η δε εκτίμηση του κυρίου Μπαΐλη ήταν ότι εκτός απροόπτου οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που είναι το τέλος του 2013 προκειμένου , όπως ο ίδιος δήλωσε : «Πολύ σύντομα τα λύματα τα οποία κατέληγαν στον Λούρο ποταμό και εν συνεχεία στον Αμβρακικό Κόλπο θα διοχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό με όσα θετικά αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον».

 Τον Μάιο του 2015 δημοπρατήθηκε  τμήμα εσωτερικών συνδέσεων που αφορούν στα διαμερίσματα της Στεφάνης και του Λούρου προϋπολογισμού 60 χιλιάδων ευρώ χρηματοδοτούμενες από την ΣΑΤΑ.

 Βρισκόμαστε στον Απρίλη του 2019 και το πανάκριβο αυτό έργο που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013  δεν είναι ακόμη έτοιμο, δημιουργώντας τραγικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών και το περιβάλλον.

Το πρόβλημα της οικονομικής επιβάρυνσης των οικογενειών

 Οι κάτοικοι ζουν ακόμη με τους βόθρους, που ασφαλώς πρέπει να  τους αδειάσουν. Μάλιστα, ενώ πριν λίγα χρόνια υπήρχε βυτίο του Δήμου και έκανε αυτή τη δουλειά με ένα ελάχιστο ετήσιο πάγιο, πλέον η εργασία αυτή έχει ανατεθεί σε ιδιώτες και κοστίζει περίπου 90 ευρώ κάθε φορά. Αυτό δημιουργεί ένα δυσβάστακτο οικονομικό κόστος, αφού αυτή η εργασία μπορεί να γίνεται ακόμη και μια φορά τον μήνα. Η ετήσια οικονομική επιβάρυνση μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ, σε μια περίοδο που πολλοί συμπολίτες μας μετράνε και το ευρώ εξαιτίας της καταβαράθρωσης του λαϊκού εισοδήματος και της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων από τις κυρίαρχες πολιτικές.

Το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος

 Είναι προφανές πως  τα λύματα των βόθρων  μολύνουν το υπέδαφος και  τους υδροφόρους ορίζοντες επηρεάζοντας συνολικά την ποιότητα των υπόγειων νερών. Επίσης πολλά λύματα καταλήγουν χρόνια τώρα στον Λούρο ποταμό και μέσω αυτού στον Αμβρακικό Κόλπο, τον οποίο φαίνεται πως οι κάθε λογής αρμόδιοι  θεωρούν χαβούζα υποδοχής αστικών και βιομηχανικών λυμάτων. Είναι αλήθεια πως ο Αμβρακικός, ο κόλπος με το τεράστιο φυσικό κάλλος, τα δελφίνια και τους βιότοπους, ο κόλπος που δίνει ζωή σε εκατοντάδες οικογένειες ψαράδων, αργοπεθαίνει από την πρωτοφανή έλλειψη ενδιαφέροντος των αρμοδίων τοπικών αρχών.  

Το πρόβλημα της διαφάνειας και της λογοδοσίας  σχετικά με τη διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών πόρων

 Ένα πανάκριβο έργο  που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2013 δε βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας  εν έτει 2019.Τι έχει συμβεί; Γιατί δεν έχει παραδοθεί το έργο; Έχουν κάποιοι φάει τα χρήματα; Έχουν υπάρξει κακοτεχνίες; Αλήθεια, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές ρήτρες παράδοσης του έργου; Ποιοι είναι εκείνοι που παίζουν με την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών και συνεχίζουν την καταστροφή του περιβάλλοντος;

Πρέπει:

-Τα ερωτήματα αυτά να απαντηθούν  εδώ και τώρα, για να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι έχει γίνει.

-Να υπάρξει απόδοση ευθυνών σε όσους πρέπει να αποδοθούν

-Να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους των περιοχών για την οικονομική και περιβαλλοντική βλάβη που έχουν υποστεί, καθώς και να περάσει στον δήμο η δαπάνη δια το άδειασμα των βόθρων μέχρι την περάτωση του έργου.

-Το έργο αυτό να ολοκληρωθεί άμεσα χωρίς την παραμικρή χρονική καθυστέρηση γιατί η υπομονή πρέπει να έχει κάποια όρια τα οποία έχουν προ πολλού ξεπεραστεί.

Ο Ταξιάρχης Κωστόγιαννης είναι εκπαιδευτικός φιλόλογος   στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας Είναι επίσης πτυχιούχος ΤΕΦΑΑΑ με ειδικότητα στην Κολύμβηση, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, πτυχιούχος Λογιστικής και  Χρηματοοικονονομικής και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επιστήμη της Ιστορίας. Το διάστημα αυτό σπουδάζει στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites