Ο Μεγάλος στόχος της δημιουργίας “Ψηφιακού Μουσείου του Αχέροντα”

Καθοριστική ημέρα για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου στόχου, τη δημιουργία του “Ψηφιακού Μουσείου του Αχέροντα”, ήταν η Τετάρτη 11 Απριλίου 2019.

Ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας μαζί με τον Αντώνη Μπέζα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Νεκρομαντείου του Αχέροντα Σπύρο Ράπτη και κατοίκους της περιοχής, πραγματοποίησαν μια ουσιαστική συνάντηση – συζήτηση στην ευρύτερη περιοχή του Νεκρομαντείου, στο Μεσοπόταμο, αναφορικά με τις διαδικασίες χωροθέτησης αυτού σπουδαίου έργου, συνολικής επιφάνειας 4000 τ.μ. και προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Ένα πολυδιάστατο και οραματικό Μουσείο Ψηφιακής Τέχνης (Digital Art), μοναδικό στην Ελλάδα, με κεντρικό θέμα το «Μύθο του Αχέροντα», που θα εφαρμόζει σύγχρονες τεχνολογίες για τρισδιάστατες ψηφιακές προβολές και απεικονίσεις στο χώρο καθώς και για ψηφιακά έργα τέχνης, εικόνας και ήχου. Οι τεχνολογίες αυτές βασίζονται στην αντίληψη δημιουργίας μιας πρωτότυπης εμπειρίας «εμβύθισης» του θεατή μέσα στο ψηφιακό έργο που προβάλλεται, με σκοπό να τον «ταξιδέψει» μέσω εικονικής πραγματικότητας στο χώρο και στο χρόνο, να τον διδάξει, να τον ψυχαγωγήσει και να τον ενθουσιάσει.

Η κατασκευή και λειτουργία του «Ψηφιακού Μουσείου του Αχέροντα», συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ. και προϋπολογισμού περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα αναδείξει με ενιαίο τρόπο μία μοναδική σε διεθνές επίπεδο πολιτιστική κληρονομιά και θα καταστήσει την περιοχή πόλο τοπικής ανάπτυξης, με την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι η ευρύτερη περιοχή του Νεκρομαντείου που πρόκειται να ανεγερθεί το Μουσείο, περιγράφεται αναλυτικά από τον Όμηρο στην Οδύσσεια κατά τον κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη για να συναντήσει τον μάντη Τειρεσία καθώς και από τον Λουκιανό και τον ήρωά του Μένιππο.

Το Ψηφιακό Μουσείο του Αχέροντα είναι ένα μεγάλο όραμα για την περιοχή και περιλαμβάνεται σαν δράση στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων του Μυθικού Αχέροντα. Η κατάθεση της πρότασης χρηματοδότησης των μελετών έχει ήδη γίνει στο πλαίσιο πρόσκλησης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων για υλοποίηση/ συγχρηματοδότηση στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας, επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι , ο Δήμος Πάργας να είναι έτοιμος για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, για το σκοπό αυτό υπάρχει στενή συνεργασία σε όλα τα στάδια με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σκληρά μέτρα κατά της λειψυδρίας ετοιμάζει η ΔΕΥΑ

05/06/2025, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Μήνυση σε βάρος της Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου καταθέτει ο Νίκος Τζίμας

05/06/2025, 10:44 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πάτωσαν στην αξιολόγηση οι Δήμοι Πάργας, Πρέβεζας και Ζηρού

05/06/2025, 10:15 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ποδηλατάδα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας: Μια Γιορτή Χαράς και Συμμετοχής

19/05/2025, 11:48 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ακύρωση Σχολικών Αγώνων στην Πρέβεζα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

15/05/2025, 10:11 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Δικαίωση Πολίτη (ΑΜΕΑ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για Μη Πρόσληψή του μέσω ΔΥΠΑ στο Δήμο Πρέβεζας

15/05/2025, 9:53 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχαν στο 14ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

15/05/2025, 9:43 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι Ξενώνες στρατού στα κενά στρατόπεδα της Πρέβεζας και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας …

15/05/2025, 6:17 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites