Θα πάρει η κυβέρνηση μέτρα ώστε να συνεχιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων στο έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης;

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά με θέμα τις απειλές απόλυσης εργαζομένων στο έργο της αποκατάστασης του θεάτρου της αρχαίας Νικόπολης, στο Νομό Πρέβεζας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ  Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης.

Οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν απάντηση σχετικά με το τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εργασία όλων των εργαζομένων στο έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης, από τη στιγμή που υπάρχει έγκριση προϋπολογισμού και φυσικό αντικείμενο εργασίας.

Στο έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης, στο Νομό Πρέβεζας, εργάζονται συνολικά σαράντα δύο (42) συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων τριάντα τρεις (33) εργατοτεχνίτες, που το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δέκτες απειλών απόλυσης. Οι εργατοτεχνίτες προσλήφθηκαν με δύο διαφορετικές προκηρύξεις, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 30-11-2018 και εργάστηκαν όλοι απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα κατά την περσινή χειμερινή περίοδο. Όλες οι συμβάσεις προβλέπουν τη δυνατότητα παράτασής τους, βάσει των διαθέσιμων πιστώσεων του έργου. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της ΕΦΑ Πρέβεζας, προβλεπόταν η παράταση των συμβάσεων των τριάντα τριών εργατοτεχνιτών για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, μέχρι και τον προσεχή Μάιο του 2019. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το ισχύον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο μόλις το 5% εκ των τριάντα τριών εργαζομένων δικαιούται σήμερα πλήρες επίδομα ανεργίας.  

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ παρόμοιες απειλές και τακτική απολύσεων εργαζομένων κατά τους χειμερινούς μήνες έχουν παρατηρηθεί σε πολλά αρχαιολογικά έργα, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας τους, την παύση εργασιών ή την καθυστέρησή τους , ενώ όπως τονίζουν, είναι αποτέλεσμα της μη λήψης των αναγκαίων και ικανών σύγχρονων επιστημονικών μέτρων για την προστασία της εργασίας, των μεγάλων ελλείψεων μόνιμων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

“Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σήμερα, όπως το ΕΣΠΑ δεν οδηγούν στη «γη στης επαγγελίας», αλλά επιδιώκουν μόνο τη διασφάλιση και ενίσχυση των κερδών των μονοπωλίων. Δεν στοχεύουν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερή δουλειά στους εργαζομένους, παρά μόνο ανακύκλωση της ανεργίας.

Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση υποτάσσεται και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΣΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που για τον πολιτισμό εξασφαλίζει διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, υποστελέχωση της αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πωλητήρια και λουκέτο για πολλά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους (βλ. λίστα «υπερταμείου»), μείωση του αριθμού και των μισθών των εργαζομένων, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.” αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Μενδώνη επιμένει για έργα στην Νικόπολη – Ευρεία συσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού

05/12/2023, 3:04 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

“Στην Πρέβεζα αν δεν έχεις λεφτά να πας σε γιατρό, πεθαίνεις”

05/12/2023, 8:36 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

“Σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω”

28/11/2023, 8:37 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Έρχεται Πρέβεζα για το Νοσοκομείο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος;

28/11/2023, 4:14 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλ. Καχριμάνης : “Είναι σαν μας θεωρούν Αλβανία εδώ…”

23/11/2023, 8:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Πρέβεζας για το τραγικό δυστύχημα στο Βαθύ

23/11/2023, 8:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» μοίρασε παραδοσιακά πολυσπόρια

23/11/2023, 8:43 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνεχίζεται η Διάθεση Δωρεάν Ψηφιακής Υπογραφής σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

23/11/2023, 8:33 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites