Το ελαιόλαδο της Πρέβεζας κατακτά την Ευρωπαϊκή αγορά

Στόχος η ανάδειξη της ποιότητας του Ελαιολάδου της Πρέβεζας στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά προς όφελος των παραγωγών και του τόπου.

Ανάμεσα στα 11 ελαιόλαδα της χώρας μας με το Ευρωπαϊκό σήμα προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε), συγκαταλέγεται από το 2016, το Ελαιόλαδο της Πρέβεζας. Ο χαρακτηρισμός του έγινε το 1993 με προσπάθειες της τότε Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, ωστόσο μέχρι και πριν από περίπου 3 χρόνια κανένας παραγωγός, δεν είχε ενδιαφερθεί να βγάλει ένα εμπορεύσιμο προϊόν, με αποτέλεσμα η περιοχή να κινδυνεύει άμεσα να χάσει το σήμα Π.Γ.Ε, με τελική προθεσμία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018.

Το 2016, η επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου “eperion” του κ. Αλέξη Σπύρου, ήταν η πρώτη από την περιοχή της Πρέβεζας, η οποία πιστοποιήθηκε ως εργαστήριο τυποποίησης ελαιολάδου Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) από τον Agrocert και από τότε το ελαιόλαδο Π.Γ. Ε Πρέβεζας έχει μία μικρή, αλλά δυναμική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά και εξάγεται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία, ενώ δειλά – δειλά εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο παραγωγός κ. Αλέξης Σπύρου στο mypreveza.gr η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανάδειξη του Πρεβεζάνικου Ελαιολάδου ως προϊόν προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ελαιολάδου Πρέβεζας συλλογικά και όχι σε ατομικό επίπεδο, ενώ βασική επιδίωξη είναι η διεύρυνση των ορίων της γεωγραφικής ζώνης που παράγεται το ελαιόλαδο Π.Γ.Ε “Πρέβεζα”, καθώς αυτή σταματά σε περιοχές του Λούρου Πρέβεζας. “Σε αυτή τη προσπάθεια μας θέλουμε την βοήθεια και την συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής, όπως το Επιμελητήριο , το Δήμο, το Σύλλογο Γεωπόνων κτλ. Επίσης, πρέπει να ανανεώσουμε αυτά που είχαν καταγραφεί το 1993, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το ανάλογο ΦΕΚ και να δημοσιευθεί. Συζητάμε με τους κεντρικούς φορείς της πόλης και παροτρύνουμε μικρές και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στην Πρέβεζα να έχουν στα ράφια τους ελαιόλαδο προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ” Πρέβεζα”, τα ελαιοτριβεία να ενταχθούν στο σύστημα του Agrocert προκειμένου να μπορέσουν να παράγουν ελαιόλαδο Π.Γ.Ε Πρέβεζας. Από την επίσκεψή μου στο αεροδρόμιο του Ακτίου διαπίστωσα ότι υπάρχουν πάρα πολλά λάδια … μόνο ελαιόλαδο Πρέβεζας δεν υπάρχει! Βάλαμε κάποια προϊόντα για να τα αναδείξουμε. Συνεχίζουμε αυτή τη προσπάθεια και πιστεύουμε ότι τελικά η επιμονή και το ενδιαφέρον που έχουν ήδη δείξει φορείς όπως το Επιμελητήριο, ο Δήμος Πρέβεζας και η Περιφέρεια Ηπείρου, με μια συνεχή ενημέρωση που πρέπει να γίνει, Θα έχει αποτελέσματα άμεσα και για τους παραγωγούς, διότι στην Ευρώπη και σε όλο το κόσμο τα προϊόντα Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε έχουν μία ιδιαίτερη αξία για τους καταναλωτές. Με μία σωστή εμφιάλωση και παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις μπορούμε να αναδείξουμε το Ελαιόλαδο Πρέβεζας ως ένα εξαιρετικό προϊόν, γιατί πραγματικά το αξίζει.” τόνισε στο mypreveza.gr ο κ. Σπύρου.

Όλα τα ελαιόλαδα της “eperion” (συμβατικά και βιολογικά) συνοδεύονται από χημικές και οργανοληπτικές πιστοποιήσεις από εργαστήρια διαπιστευμένα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) και τυποποιούνται στο συσκευαστήριο στο Λούρο Πρέβεζας.  To Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “eperion” είναι πολύ χαμηλής οξύτητας και “κλείνει” στο μπουκάλι του ,τα αρώματα από τη φύση της Ηπείρου.

Έξτρα παρθένο Ελαιόλαδο Π.Γ.Ε Πρέβεζας “eperion”

Ε-Ο Πρέβεζας – Ιωαννίνων , Λούρος Πρέβεζας 

mail@eperion.gr

www.eperion.gr

 

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Δήμος Ζηρού : Με τις βραβεύσεις ολοκληρώθηκε ο 1ος Σχολικός  Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση»

17/06/2021, 7:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σπουδαίο έργο για την Πρέβεζα από την ΔΕΥΑΠ: Με 7 εκατ. ευρώ η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

17/06/2021, 5:17 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Για περίπου  20 μέρες ακόμη θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας τα φανάρια στην Λ. Ειρήνης

17/06/2021, 3:45 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Κώστας Μπάρκας: Με ΣΥΡΙΖΑ, οι αντεργατικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας πολύ σύντομα θα γίνουν παρελθόν

17/06/2021, 11:34 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σε δύο σημεία της πόλης γίνονται σήμερα rapid tests

17/06/2021, 8:49 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας “Σπύρος Δήμας” τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 2021

16/06/2021, 8:24 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites