“Η αναβάθμιση της ΒΙ.ΠΕ. και ο Καρυδάς”

Προ ημερών έγινε, στην πόλη μας, σύσκεψη για την αναβάθμιση της ΒΙ.ΠΕ.
Οι εκπρόσωποι της ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ. δήλωσαν ότι, με νέες μελέτες, θα λυθεί και το «πρόβλημα» ομβρίων της ΒΙ.ΠΕ…..
Θυμίζω ότι, αρχής γενομένης την δεκαετία του 1980, και κάθε δέκα χρόνια, οι άνθρωποι αυτοί επιχειρούν να «λύσουν» ένα ανύπαρκτο τότε πρόβλημα ομβρίων.
Εν πάσει περιπτώσει είναι καλοδεχούμενη και η νέα προσπάθεια αρκεί, οι νέες μελέτες, να μην προβλέπουν ξανά διανοίξεις καταστροφικών χανδάκων για την εκτροπή του Καρυδά προς το Ιόνιο. Διότι έμαθαν πλέον ότι στην χρυσοφόρο περιοχή Καλαμιτσίου υπάρχει ένας πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας που θα αφανιστεί. Διότι κατάλαβαν, φαντάζομαι, ότι υποτιμούσαν την νοημοσύνη των συμπολιτών μου όταν με θράσος υποστήριζαν αυθαίρετα ότι, τάχα, ο Καρυδάς δεν «σηκώνει» τα όμβρια της ΒΙ.ΠΕ. και υποχρεωτικά πρέπει να πάνε στο Ιόνιο!
Ήταν τόσο αστείος ο ισχυρισμός αυτός ώστε οι συμπολίτες μου έλεγαν πως αυτό γίνεται χάριν των τεραστίων εργολαβιών των έργων, ή ότι μαζί με τα όμβρια θα ρίξουν στις ακτές του Ιονίου και τα ακάθαρτα.
Θέλω όμως να τους εξηγήσω ότι, εκατοντάδες χρόνια τώρα, ο Καρυδάς με τέλειο τρόπο αποχετεύει τα όμβρια του κάμπου Πρέβεζας έκτασης 30.000 στρεμμάτων.
Στην έκταση αυτή περιλαμβάνεται και εκείνη των 2.000 στρεμ. της σημερινής ΒΙ.ΠΕ. Ποσοστοποιώντας λοιπόν τα όμβρια των εκτάσεων αυτών βρίσκουμε ότι τα όμβρια της ΒΙ.ΠΕ. είναι το 1/15 ή το 7% του συνόλου των ομβρίων. Αυτό το ελάχιστο ποσοστό (κατά τους αδίστακτους μελετητές) δεν το «σηκώνει» ο Καρυδάς ενώ, πριν γίνει η ΒΙ.ΠΕ. το «σήκωνε». Ευτυχώς όμως το ΣτΕ επαγρυπνούσε και θα επαγρυπνεί. Έκανε δεκτές τις προσφυγές των συμπολιτών μας και απέτρεψε την καταστροφή!
Όμως στην ΒΙ.ΠΕ., οι άνθρωποι αυτοί, έσπειραν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες!
Πρόκειται για το περιεχόμενο της τεράστιας τάφρου ( τάφρο Νο 4 όπως την εμφανίζουν οι τότε μελέτες τους) διαστάσεων μήκους 140 μ., πλάτους 8 μ. και βάθους 6 μ. Σε αυτήν εγκλώβισαν, το 1983, τα όμβρια της ΒΙ.ΠΕ. που προέκυψαν από το κλείσιμο ( μπάζωμα) του Καρυδά στα νότια όριά της προς Πρέβεζα.
Το σχέδιο προέβλεπε την διάνοιξη τεράστιου χάνδακα, από τον πυθμένα της τάφρου προς το Ιόνιο, μήκους 1800 μ. και βάθους 12 μ., που θα οδηγούσε εκεί τα όμβρια. Σημειώνω ότι οι πράξεις αυτές ήταν η απαρχή γέννησης του προβλήματος των ομβρίων της ΒΙ.ΠΕ…Η διακοπή όμως των έργων από το ΣτΕ είχε σαν αποτέλεσμα να λιμνάζουν στην τάφρο τα όμβρια επί 35 ολόκληρα χρόνια! Έχουν πλέον μεταβληθεί, μαζί με τα υλικά του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου, σε μια παχύρευστη μάζα βόθρου.
Με βάση τις διαστάσεις της τάφρου (140Χ8Χ6) το τρομακτικό αυτό υλικό πλησιάζει τα επτά χιλιάδες κυβικά μέτρα (7000 μ3)
Ανατριχιάζω στην ιδέα ότι αυτό το περιεχόμενο της τάφρου μπορεί να καταλήξει στις ακτές του Ιονίου όπως προέβλεπαν οι τότε μελέτες!
Αν «ό μη γένοιτο» συμβεί κάτι τέτοιο οι εικόνες των ακτών από Μύτικα μέχρι Πρέβεζα θα είναι εφιαλτικές!!!
Η αναβάθμιση της ΒΙ.ΠΕ. είναι αναγκαία. Οι εγκατεστημένοι εκεί πληρώνουν ακριβά, 35 χρόνια τώρα, τους τυχοδιωκτισμούς της ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ. Είναι καιρός να εγκαταληφθούν τα καταστροφικά έργα και να στραφούν στις λύσεις που η φύση έδωσε με την σοφία της στην περιοχή.
Πρέβεζα 05/07/2018
Γεράσιμος Στρακαντούνας

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η πρόταση του Παναγιώτη Ρεμπή για το Νοσοκομείο Πρέβεζας

26/01/2023, 4:25 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Δημήτρης Σιόρεντας : Προχωράμε μπροστά με «λογισμό και μ’ όνειρο», με «όραμα για δημιουργία»

23/01/2023, 11:50 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ (υπό Δημ. Παππά Πολ. Μηχανικού- Περιφερειακού Συμβούλου Ηπείρου)

30/12/2022, 12:02 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο (του Αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θωμά Μπάκα)

20/12/2022, 8:44 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Δρ. Κοσμάς Κοψάρης, Αμαρτωλές σχέσεις του Φρανσουά Τρυφώ, κριτική της ταινίας

15/12/2022, 9:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Του Αντιστράτηγου ε.α Σιόρεντα Δημητρίου)

12/12/2022, 5:31 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites