Με λαμπρότητα τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντα Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων στην Πρέβεζα

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστόμου, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκεύη 29 Ιουνίου 2018, παραμονή της εορτής των Αγίων Αποστόλων, ο Πανηγυρικός Εσπερινός και τα θυρανοίξια του ομώνυμου Ιερού Ναού στην Πρέβεζα.

Ο Νεόδμητος Ναός των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό σημείο εντός αλσυλίου στα περίχωρα της πόλης αποτελεί την συνέχεια του Παλαιού Ναού που ήταν και το Καθολικό της Μονής των Αγίων Αποστόλων κατά το έτος 1794.

Τα χρόνια πέρασαν και ο φθοροποιός χρόνος έκανε εμφανές το πέρασμά του στο κτήριο του παλαιού Ναού που δυστυχώς γκρεμίστηκε εξαιτίας της διάβρωσης του παράκτιου μετώπου του Αμβρακικού Κόλπου.


Τότε ήταν που μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να δημιουργήσει το Σύλλογο Αγίων Αποστόλων με ένα και μόνο σκοπό να χτιστεί ξανά ο Ναός των Αγίων Αποστόλων. Η ψυχή όλης αυτής της προσπάθειας ο Χαράλαμπος Γκανάλας. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα όταν στις 16 Μαϊου του 2016 έγινε η θεμελίωση από το Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο.


Δύο χρόνια μετά ο Ναός πανηγυρίζει έχοντας αποπερατωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους χάρις το ενδιαφέρον που επέδειξε ο πιστός κόσμος της Πρέβεζας αλλά και άλλων περιοχών που αγκάλιασαν το όλο εγχείρημα.

Ο π. Δημήτριος Τσόγκας ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο των κατοίκων της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Πολιτικός Μηχανικός και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Διονύσης Καλλίνικος, ο οποίος έκανε δωρεά τη μελέτη του Νέου Ναού, ο  Υπεύθυνο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Παύλος Αλεξάνδρου, ο Δήμο Πρέβεζας και ιδιαίτερα ο  Δήμαρχος κ. Χρήστος Μπαϊλης για την παραχώρηση του οικοπέδου και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ.  Ευάγγελος Ροπόκης.

“Στις σκληρές συνθήκες της εκκοσμίκευσης είναι πολύ λίγοι αυτοί που λένε το μεγάλο ΝΑΙ στην πρόκληση της Θείας Αγάπης. Μία από αυτές είναι όταν χτίζουμε ένα Ναό. Ξεκινήσαμε με απέραντη πίστη και εμπιστοσύνη στο τριαδικό θεό παρόλο που γνωρίζαμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε με κυριότερη την οικονομική κρίση. Ειλικρινά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα βρίσκαμε τόση ανταπόκριση και διάθεση γα προσφορά. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς εσάς Σεβασμιώτατε για την σοφή καθοδήγηση και στήριξη. Δεν ξέρω αν ένα ευχαριστώ μπορεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου προς τους κατοίκους της ενορίας του Αγίου Θωμά, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας, αλλά και προς όλους τους ανθρώπους που, προσέφεραν μικρά και μεγάλα ποσά. Την Πρόεδρο Ευγενία Κοντονάσιου αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου “Άγιοι Απόστολοι” που έδωσαν τα πάντα ώστε να ολοκληρωθεί ο Ναός. Ιδιαίτερα δε θα ήθελα να σταθώ σε όλους αυτούς τους δωρητές που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους προσφέροντας σημαντικές δωρεές όπως για παράδειγμα την αγορά της πέτρας για την εξωτερική επένδυση του Ναού, τη κεραμοσκεπή, τα τούβλα, το τέμπλο, το οποίο είναι έργο του Γιαννιώτη ξυλογλύπτη Κωνσταντίνου Ρίζου. ” είπε μεταξύ άλλων ο π. Δημήτριος Τσόγκας.

 

Από την πλευρά του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος,  αφού ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα, ευχαρίστησε όλους όσους προσέφεραν με οποιονδήποτε τρόπο για να γίνει αυτό το “θαύμα”, όπως χαρακτήρισε την αποπεράτωση του Ναού των Αγίων Αποστόλων.

“Για να γίνει αυτός ο Ναός κοπίασαν άνθρωποι, ίδρωσαν άνθρωποι, έτρεξαν άνθρωποι, όχι ένας και δύο, εκατοντάδες άνθρωποι. Άλλοι  προσέφεραν με τα έργα τους, άλλοι προσέφεραν με την παρουσία τους, άλλοι προσέφεραν από το υστέρημα τους, άλλοι προσέφεραν από το περίσσευμα τους, άλλοι προσέφεραν με την προσευχή τους, αλλά όλοι μα όλοι είναι αξιοθαύμαστοι. Θα ήθελα από τα βάθη της καρδίας μου να ευχαριστήσω τους πάντες. Από εσάς που ήσαστε εδώ απόψε και αποδεικνύεται την αγάπη σας για τους Αγίους Αποστόλους και την περιοχή, από όσους προσέφεραν λιγότερα, περισσότερα, μεγαλύτερα, μικρότερα με οποιονδήποτε τρόπο. Διότι και η παρουσία είναι σημαντική και η ηθική στήριξη που προσφέρει η παρουσία ενός ανθρώπου μέσα σε αυτόν τον χώρο είναι σημαντική. Θα ήθελα να σας ευχηθώ σε όλους οι Άγιοι Απόστολοι να πρεσβεύουν για τον καθέναν από εμάς, για την περιοχή , για την Μητρόπολη για όλους εμάς, ουτως ώστε να μας φωτίζουν και να δείχνουν το δρόμο για την σωτηρία. ” είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος.

Μετά το τέλος τα Θυρανοίξια και τον Πανηγυρικό Εσπερινό, τα παιδιά του χορευτικού του Συλλόγου του Αγίου Θωμά χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο χώρο του Ναού.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites