Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου. (Του Ευάγγελου Ντάκουλα)

(Συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Πρέβεζας)

Δόθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (με την απορρόφηση σε αυτό του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου) , το οποίο τίθεται σε διαβούλευση έως τις 14 Μαϊου 2018 και προβλέπει ότι το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής θα εξακολουθεί να λειτουργεί στην Πρέβεζα, δεν αναβαθμίζεται σε σχολή όμως, αλλα θα ενταχθεί στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα.
Και ενώ με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται αδιάφορο για την πόλη μας, μακροπρόθεσμα θα είναι σαφώς δυσμενείς οι προοπτικές του Τμήματος.
Το πρώτο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι η ύπαρξη δυο παρεμφερών μεταπτυχιακών στην ίδια σχολή, το ένα με δίδακτρα(Πρέβεζα) και το άλλο χωρίς (Ιωάννινα). Ποιος πιστεύει ότι θα συνεχίσουν και τα δυο? Η λειτουργία του μεταπτυχιακού στην Πρέβεζα ήταν σαφώς μια επιτυχία των διοικούντων. Υπήρχαν αρκετοί φοιτητές που επισκεπτόταν την πόλη εβδομαδιαία και σε πολλούς συμπολίτες μας που για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να μετακινηθούν τους δόθηκε μια ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και το βιογραφικό τους.
Το δεύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί, όταν κάποιοι καθηγητές για διάφορους λόγους (αναβάθμισης, μετακινήσεων , κτλ), θα αρχίσουν από την Πρέβεζα να μετακινούνται στα Ιωάννινα. Εδώ πρέπει να γίνει κάτι ξεκάθαρο, κάθε ένας που θα φεύγει για οποιανδήποτε λόγο( μετακίνηση, σύνταξη , κτλ) θα είναι ένας λιγότερος ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ!! Το φαινόμενο κάποιοι καθηγητές με αυξημένα προσόντα να πηγαίνουν σε «Καλύτερα» τμήματα υπήρχε και στο παρελθόν, αλλά πλέον με τις εσωτερικές μετακινήσεις θα ενταθεί. Οπότε σταδιακά θα έχουμε έλλειψη καθηγητών στο τμήμα.
Τρίτο πρόβλημα θα είναι ο συνεχώς μειούμενος αριθμός φοιτητών λόγω του δημογραφικού προβλήματος αλλά και της οικονομικής κρίσης. Όταν στη διπλανή μεγαλύτερη πόλη με πολλούς φοιτητές υπάρχει ένα τμήμα, το οποίο δίνει τα ιδία και λίγα ακόμα παραπάνω επαγγελματικά δικαιώματα, ποιος θα προτιμήσει την Πρέβεζα?
Σε βάθος πενταετίας τα αποτελέσματα των τριών αυτών παραμέτρων, αλλά και πολλών ακόμα θα είναι ορατά και το τμήμα θα οδηγηθεί σε συρρίκνωση και νομοτελειακά σε κλείσιμο.
Διάφορα σενάρια θέλουν την δημιουργία διετών τμημάτων αντίστοιχα με τα ΙΕΚ. Αλήθεια έχει δει κανείς τι γίνονται αυτές οι χιλιάδες μαθητές που φοιτούν στο όχι και τόσο επιτυχημένο θεσμό των ΙΕΚ? Είναι λογικό να γίνει τεχνίτης ένα παιδί στην ηλικία των 18 και των 20 όταν δεν έχει γίνει νωρίτερα προετοιμασία (ΕΠΑΛ, σχολές ΟΑΕΕΔ, Επαγγελματικός προσανατολισμός, μαθητεία, κτλ)? Κάτι σαν παρηγοριά στον άρρωστο ακούγεται ή καλυτέρα μοιάζει με υπόσχεση του τύπου: «Θα σας φτιάξουμε λιμάνι, Μα δεν έχουμε Θάλασσα, Θα σας φέρουμε και Θάλασσα».
Με ακαδημαϊκούς, αλλά και οικονομικούς όρους, η διασπορά των τμημάτων σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας είναι σαφώς λανθασμένη. Είναι καλυτέρα για όλη την Ήπειρο να υπάρχει μια δυνατή, συγκεντρωμένη, με οικονομίες κλίμακας και ακαδημαϊκές αλληλεπιδράσεις πανεπιστημιούπολη, αλλά το θέμα είναι το που θα χωροθετηθεί αύτη. Δεν μπορεί σε όλα τα θέματα να υπάρχει υδροκεφαλισμός, αλλά κάθε περιφερειακή ενότητα πρέπει με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και με κριτήρια όπως το μέγεθος, ο πληθυσμός, οι ανάγκες να παίρνει το μερίδιο που της αναλογεί. Όταν θέλουμε σε κάθε πόλη νοσοκομείο, σε κάθε πόλη ΑΕΙ, σε κάθε πόλη αεροδρόμιο, σε «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο» κτλ είναι προφανές ότι καμιά δεν θα αναπτυχτεί.
Ίσως είναι μια ευκαιρία σε πολιτικό επίπεδο να γίνει μια διαπραγμάτευση, με δεδομένο ότι το τμήμα θα συρρικνωθεί και να ζητήσουμε τώρα κάτι άλλο που θα έχουμε σε αποκλειστικότητα και να είναι βιώσιμο. Μπορεί να είναι χρήσιμο ψηφοθηρικά να κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και να μεταθέτουμε τα προβλήματα στο μέλλον , αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι σε αυτό το μέλλον θα ζήσουν τα παιδιά μας, και έχουμε ευθύνη απέναντι τους. Η απάντηση που πρέπει να δίνουμε σε όποιον μας λέει σε πέντε και σε δέκα χρόνια ποιος ζει ποιος πεθαίνει είναι απλή: Εμείς. Αλλά κυρίως τα ΠΑΙΔΙΑ μας!!


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites