Τετάρτη, 26/02/2020

ΠΡΕΒΕΖΑ : Τιμή στους εκτελεσθέντες της Κρυοπηγής απέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης

Το αίτημα για την αναγνώριση της Τοπικής Κοινότητας Κρυοπηγής ως  Μαρτυρικό Χωριό επανέλαβαν οι κάτοικοι στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη με την ευκαιρία της  επίσκεψης του στην περιοχή. 

Μάλιστα ο Υπουργός απέδωσε τιμή  στους εκτελεσθέντες της Μ.Παρασκευή του 1944, αφήνοντας μερικά κόκκινα τριαντάφυλλα στο μνημείο που βρίσκεται στη πλατεία του χωριού.

Η Κρυοπηγή ήταν ένας τόπος με δυναμική παρουσία στην Εθνική Αντίσταση. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο οι Γερμανοί όσο και οι ντόπιοι συνεργάτες τους να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαλύσουν τα ένοπλα αντιστασιακά τμήματα.

Ένα μικρό τραπέζι στο Δημοτικό Σχολείο που έγραφε ΕΑΜ τους εξόργισε. Ετσι ένα πρωινό του Μάρτη του 1944 μπήκαν στο χωριό της Κρυοπηγής και όταν έφυγαν δεν πήραν μαζί τους μόνο τις λιγοστές προμήθειες των κατοίκων αλλά και 28 άνδρες από 18 έως 50 ετών τους οποίους αφού οδήγησαν αρχικά στην Πρέβεζα στην συνέχεια τους μετέφεραν στο Αγρίνιο όπου ήταν η έδρα της Κομαντατούρ.
Εκεί, τους κράτησαν φυλακισμένους για έναν μήνα. Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 τους εκτέλεσαν, μαζί με άλλους 120 πατριώτες, στη θέση Αγία Τριάδα, ενώ κρέμασαν άλλους τρεις στην πλατεία του Αγρινίου. Οι πέντε από τους 28 συλληφθέντες γλίτωσαν γιατί είχαν μεταφερθεί βαριά ασθενείς σε νοσοκομείο.

Τα οστά αρκετών εκ των εκτελεσθέντων μεταφέρθηκαν το 1981 στην Κρυοπηγή
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος και ως ελάχιστος φόρος τιμής στους εκτελεσθέντες πατριώτες κάθε Μ. Παρασκευή πραγματοποιείται Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ των Εκτελεσθέντων στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας με προσκεκλημένους από το Δήμο Πρέβεζας και το Δήμο Αγρινίου.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ