Σάββατο, 08/08/2020

ΠΡΕΒΕΖΑ : Μαθητική ποδηλατοπορεία στα Κάστρα της πόλης από το 4ο Γυμνάσιο

Με κεντρικό σύνθημα την απόδοση των Κάστρων – Στρατοπέδων στους πολίτες της Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 6 Μαϊου 2018, η μαθητική ποδηλατοπορεία του 4ου Γυμνασίου στα 3 Κάστρα της πόλης.

Η θεματική αυτή ποδηλατάδα που ξεκίνησε πέρσι σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας , την υποστήριξη της «Κίνησης Φίλων Ποδηλάτου Πρέβεζας» και την συνδρομή της Λέσχης Μοτοσυκλετιστών Πρέβεζας, της Τροχαίας και του Λιμενικού, συνεχίστηκε και φέτος συγκεντρώνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ενδιαφέρον των μαθητών , οι οποίοι με το τρόπο αυτό κάνουν ένα όμορφο και ξεχωριστό «ταξίδι» στην ιστορία της πόλης μας.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η διάδοση του ποδηλάτου ως μέσο ασφαλής μετακίνησης, σε συνδυασμό με την προβολή της πολιτιστική μας κληρονομιάς.

Μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο «Αθανασία Τσουμελέκα» και ξεκινώντας από εκεί κατευθύνθηκαν στο πρώτο τους σταθμό που ήταν το Κάστρο του Παντοκράτορα  ή Ουτς Καλέ.

Εκεί τους περίμενε ο Αρχαιολόγος κ. Θ. Μουστάκης, ο οποίος ξενάγησε τους ποδηλάτες περιμετρικά του Κάστρου που μοιάζει να  πλέει στη θάλασσα, με τα σκοτεινά του τούνελ να οδηγούν σε εντυπωσιακά πλατώματα που βρέχονται από τα κύματα του Ιονίου.Πέραν από τα ιστορικά στοιχεία ο κ. Μουστάκης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα διάβρωσης που αντιμετωπίζει το Κάστρο του Παντοκράτορα, το οποίο δαμάζετε από τα κύματα της θάλασσας απειλώντας το ακόμα και με κατάρρευση.

Επόμενη στάση των παιδιών , το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου ή Γενί Καλέ. Για το Κάστρο αυτό το οποίο κτίστηκε από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα μίλησε στους μαθητές η Αρχαιολόγος κ. Ελπίδα Σαλταγιάννη 

Η κ. Σαλταγιάννη ανέπτυξε στους μαθητές την ιστορία των φρουρίων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έλλειψη συντήρησης του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την στατικότητα των τειχών, τα οποία έχουν «πνιγεί» από τη πυκνή βλάστηση. Επίσης, μιλώντας και εκείνη για το Κάστρο του Παντοκράτορα και το πρόβλημα διάβρωσης που αντιμετωπίζει, τόνισε πως η Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας έχει απευθυνθεί από πέρσι στο Υπουργείο Πολιτισμού. κλιμάκιο του οποίου επισκέφθηκε το κάστρο και απεφάνθη πως η συντήρηση του είναι εξαιρετικά κοστοβόρα.

Τελευταίος σταθμός της ξεχωριστής αυτής μαθητικής Ποδηλατοπορείας ήταν το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα ή Ιτς Καλέ, που είναι και το παλαιότερο της πόλης, κτισμένο από τους Οθωμανούς τον 17ο αιώνα, και επισκευασμένο αργότερα από τους Ενετούς.

Μαθητές, γονείς και καθηγητές έδωσαν ραντεβού για την επόμενη θεματική ποδηλατοπορεία του σχολείου, δράση η οποία τείνει να γίνει θεσμός για την μαθητική κοινότητα της πόλης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ