«Ποιητικό συμβάν» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εκδήλωση παρουσίασης των ποιητικών συλλογών της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού στην Πρέβεζα, την Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018, ώρα 7.30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Πρέβεζας-Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο Σύλλογος «Περί Βιβλίου» Πρέβεζας. Τα βιβλία που παρουσιάστηκαν ήταν: Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι (εκδ. Μελάνι, Αθήνα 2017) και Χειραψίες μιας ασήμαντης μέρας (εκδ. Βακχικόν, Αθήνα 2018).
Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ήρεμης πνευματικότητας και συγκίνησης, που δημιούργησαν τόσο οι συμμετέχοντες στο πάνελ όσο και οι παριστάμενοι, αναδύθηκε η ουσία και το περιεχόμενο, τα μηνύματα και η ανθρωπιστική διάσταση της ποίησης της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, αλλά και η φύση και η ουσία του ποιητικού φαινομένου, καθώς και η ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνεί με την ποίηση.
Την εκδήλωση άνοιξε η φιλόλογος Ελευθερία Αγγέλη, εντ. Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Πρέβεζας, η οποία παρουσίασε την τιμώμενη όχι με την πραγματολογία ενός βιογραφικού σημειώματος αλλά με την συγκινησιακή φόρτιση μιας μακρόχρονης σχέσης και εκπαιδευτικής συνοδοιπορίας. Τόνισε, με τον ουσιαστικό και μεστό λόγο της, τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά της Βιβής Κοψιδά, όπως υλοποιούνται στο εκπαιδευτικό και συγγραφικό της έργο, και όπως αυτά μεταγγίζονται στους στίχους της. Για να συνεχίσει η Σχ. Σύμβουλος κ. Σοφία Πασσά, με μια σύντομη αλλά περιεκτική βιογραφική περιδιάβαση στην επιστημονική, εκπαιδευτική και συγγραφική πορεία της, επιλεκτικά παρουσιάζοντας αποσπάσματα από την κριτική πάνω στο ποιητικό της έργο. Ο Δρ. Φιλοσοφίας Κωνσταντίνος Ακρίβος, δημιούργησε, με πυκνό και εντατικό λόγο, ένα κλίμα στοχασμού πάνω στο φαινόμενο της ποίησης, «συνομιλώντας» με τη σκέψη του Γιώργου Χειμωνά και ψυχ-αναλύοντας την ερμηνεία της σύνδεσης λέξεων και παραγωγής νοήματος. Η φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας και ποιήτρια Άννα Αφεντουλίδου, με την ανεπιτήδευτη, ουσιαστική φιλολογική της «ανάγνωση» της ποιητικής συλλογής της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι, αποκάλυψε την κοινωνική ένταση και την ποιητική ουσία των ποιημάτων της συλλογής, την καταγγελτική της αυθεντικότητα, τη «συνομιλία» με την ιστορία, όπως διαμορφώνεται στις μέρες που ζούμε. Ενώ ο Σπύρος Σουμαλεύρης, γιατρός και λόγιος, με τη δική του προσέγγιση, την ευρυμάθεια και την αναγνωστική του διεισδυτικότητα ιχνηλάτησε τα νοηματικά-και νοήμονα-μονοπάτια, φωτίζοντας νοήματα και άρρητες διαδρομές της ποιητικής συλλογής της Βιβής Κοψιδά Χειραψίες μιας ασήμαντης μέρας. Οι φιλόλογοι Βιολέτα Καλδάνη και Ελευθερία Αγγέλη, υπομνημάτισαν με τις ήσυχες, συναισθηματικές αναγνώσεις ποιημάτων και από τις δύο ποιητικές συλλογές, ό,τι ο κριτικός-φιλολογικός λόγος δεν μπορεί να αποδώσει… Και τέλος η ίδια η ποιήτρια, με τη δική της ιδιαίτερη, ποιητική και στοχαστική εκφραστικότητα μας ξενάγησε στην ενδοχώρα της ποίησής της, αλλά και της ποίησης ως φαινομένου της ανθρώπινης ιδιοσυστασίας, στον μαγικό τρόπο με τον οποίο η ποίηση μετατρέπει την απλή, κοινόχρηστη εμπειρία και το «ασήμαντο», καθημερινό βίωμα σε «μετάφραση» της ανθρώπινης αγωνίας και της τραγικότητας της ανθρώπινης φύσης διαχρονικά, διανοίγοντας ωστόσο, τους δρόμους μιας αισιόδοξης διαφυγής για τον άνθρωπο.
Τρεις σχεδόν ώρες με ποίηση, και λόγο για την ποίηση. Δεν μπορεί, σίγουρα υπάρχει διαφυγή, και η τέχνη επιμένει να διαθέτει τα μυστικά και τα μαγικά της φίλτρα σφυρηλατώντας την ψυχική μας ανθεκτικότητα και το ανθρώπινο όραμα του καλύτερου!