Με επιτυχία η διασωστική άσκηση “ΕΛΠΙΣ 2018” της Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας στη Λίμνη Ζηρού

ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ “ΕΛΠΙΣ 2018” 
 
Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ειδικής Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών και την συνεχή εκπαίδευση των εθελοντών μελών της , πραγματοποίησε την ετήσια διασωστική άσκηση ετοιμότητας “ ΕΛΠΙΣ 2018”. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 και ώρα 09.00 π.μ., στον ευρύτερο χώρο της Λίμνης Ζηρού και διάρκεσε 3 ώρες   και  περιελάμβανε  έρευνα και διάσωση στον ορεινό όγκο πλησίον της λίμνης.. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με  την αιγίδα του Γραφείο  Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζηρού. Στην άσκηση συμμετείχαν 12 εθελοντές μέλη της Διασωστικής Ομάδας, παρουσία του αντιδημάρχου Ζηρού κου Κατραχούρα Κωνσταντίνου , ο οποίος συμμετείχε σε όλη την άσκηση. 
 
Περιγραφή Τελικού Σεναρίου:
… Ένας περιηγητής στην προσπάθεια του να εξερευνήσει των ορεινό όγκο στην λίμνη Ζηρού , από λάθος χειρισμό γλιστρά και πέφτει με συνέπεια τον τραυματισμό του στο δεξί του πόδι και την σπονδυλική στήλη. Ενημερώνει μέσω τηλεφώνου , για το συμβάν χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το σημείο πτώσης του και την ακριβής περιοχή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι: “σε ένα δύσκολο μονοπάτι έχασε την ισορροπία του από μία πέτρα και έπεσε ή σε μικρή χαράδρα ή σε μεγάλη πλαγιά, χωρίς να προσδιορίζετε το ακριβές σημείο”.
Λόγω της δυσκολίας του εδάφους καλείτε η Διασωστική Ομάδα (ΕΔΟΠΑ) της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας να συνδράμει στις έρευνες και στην μεταφορά του τραυματία στο πλησιέστερο Κέντρο Βοήθειας. Άμεσα πραγματοποιείτε η κινητοποίηση της ΛΕΚ/ΕΔΟΠΑ για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Ο πρόεδρος της ΛΕΚ και επικεφαλής της ΕΔΟΠΑ καλεί τον ομαδάρχη της Ομάδας Ορεινής Διάσωσης (ΟΟΔ) και τον υπεύθυνο Υλικών και άμεσα γίνετε πλήρη ενημέρωση για το συμβάν. Αποφασίζετε η συμμετοχή 10 μελής τμήματος της ΟΟΔ/ΕΔΟΠΑ και τα μέλη της παίρνουν από τα γραφεία της ΛΕΚ τον απαραίτητο διασωστικό εξοπλισμό, και αναχωρούν για το σημείο. Η μετάβαση στο σημείο πραγματοποιείτε με μεταφορά προσωπικού και υλικών με οχήματα της ΛΕΚ.
Με την άφιξη στο τόπο του συμβάντος ο επικεφαλής σε συνεργασία με τον ομαδάρχη Ο.Ο.Δ. συλλέγουν νεότερες πληροφορίες και καθορίζουν καθορίζουν τον τρόπο ανάπτυξης της ΛΕΚ/ΕΔΟΠΑ ως εξής:
 
‘…Η ομάδα θα ακολουθήσει το δρομολόγιο του αγνοούμενου και θα ερευνήσει κάθε πιθανό επικίνδυνο σημείο. Οι πληροφορίες που αναφέρουν πιθανό σημείο πτώσης μια χαράδρα κοντά στην κορυφή θα είναι και το πρώτο σημείο που θα γίνει προσπάθεια έρευνας με μέλη της ΕΔΟΠΑ με την μέθοδο της καταρρίχησης μέσα στην χαράδρα για να ερευνηθεί το σημείο,. Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν 4 μέλη τα οποία κατέβηκαν με ραπέλ στην χαράδρα και μετά από έρευνα στους βράχους και τις τρύπες κινήθηκαν κατά μήκος της χαράδρας όπου συνάντησαν στην έξοδο και την υπόλοιπη ομάδα, η οποία μετά τις άκαρπες έρευνες στην χαράδρα ξεκίνησε την έρευνα στο υπόλοιπα τμήμα του ορεινού όγκου της λίμνης Ζηρού.
Κατά την διάρκεια της άσκησης περιπατητές εντόπισαν σακίδιο σε απότομη πλαγιά και ενημέρωσαν την ομάδα η οποία κινήθηκε προς το σημείο και ερευνώντας εντόπισε τον τραυματία σε βάθος 90 μέτρων και με μια επιχείρηση που στήθηκε από το σύνολο των μελών ο τραυματίας ανασύρθηκε με φορείο και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στην έξοδο του μονοπατιού όπου και θα τον παραλάμβανε οι  αρμόδιες αρχές για την μεταφορά  στο Κέντρο Βοήθειας..”

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου στο 1 ο ΓΕΛ του Δήμου Πρέβεζας

30/01/2024, 1:04 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites