Με απλή αναλογική οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειαρχες

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες που θα εκλεγούν στο δεύτερο γύρο των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, τον Οκτώβριο του 2019, δεν θα πάρουν την πλειοψηφία των αντίστοιχων συμβουλίων, θα ήταν σαν ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει 180 βουλευτές, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Ο Κλεισθένης Ι έρχεται να εισάγει έναν σύγχρονο θεσμό ελέγχου αποφάσεων, τον Επόπτη Νομιμότητας, ενώ σειρά θεμάτων θα ανοίξει μετά την συνταγματική μεταρρύθμιση, ώστε να είναι δυνατές οι βαθύτερες παρεμβάσεις.

Ο «Κλεισθένης Ι» που έρχεται σε συνέχεια του «Καλλικράτη», που με τη σειρά του εξέλιξε τον «Καποδίστρια», είναι το πρώτο βήμα σε μία ανοιχτή μεταρρυθμιστική διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί μετά την συνταγματική αναθεώρηση, όταν και θα υπάρχουν οι δυνατότητες ευρύτερων παρεμβάσεων σε τομείς όπου σήμερα αυτό δεν είναι συνταγματικό δυνατόν, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.
«Επιλέξαμε το όνομα ενός ανθρώπου που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Αρχαία Αθήνα, δεν είναι άσχετο με το περιεχόμενο των αλλαγών που προωθούνται και κυρίως με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, μία αναγκαία δημοκρατική τομή. Άσχετα με το τι λέει η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, παλαιότερα το αίτημα για απλή αναλογική ήταν θέση και της ΚΕΔΕ», όπως θύμισε.
Με το νέο πλαίσιο, «ο δήμαρχος θα εκλέγεται απευθείας, όπως και τώρα, από το λαό. Θα υπάρχουν δύο γύροι σε περίπτωση που δεν πάρει κάποιος πάνω από 50% στον πρώτο γύρο. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι παρατάξεις θα παίρνουν τόσους δημοτικούς συμβούλους, όσα τα ποσοστά τους την πρώτη Κυριακή. Την Δεύτερη θα κρίνονται μόνο οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών».
«Ανεξάρτητα τι είχαν πάρει στον πρώτο γύρο, που μπορεί να ήταν και 18% ή 25% σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, αν στο δεύτερο έπαιρναν 50%+1 των ψήφων, θα έπαιρναν το 60% του δημοτικού συμβουλίου. Το αντίστοιχο στις βουλευτικές εκλογές, θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα είχε 180 έδρες χωρίς τους ΑΝΕΛ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι «το νέο πλαίσιο θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019».Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο, ευρωεκλογές το ΜάιοΟ κ. Σκουρλέτης συνέχισε λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και την νέα ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον πρώτο γύρο την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 (δεύτερη του μήνα) και τον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019».

«Στόχος της μετάθεσης της ημερομηνίας είναι η αποσυσχέτιση από τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019. Οι βουλευτικές εκλογές έχουν έναν δικό τους κύκλο, ενώ οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές είναι σταθερές», όπως υπογράμμισε.

Έλεγχος αποφάσεων γρήγορα, αξιόπιστα και με διαφάνεια

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «πολύ σημαντικό σημείο του Κλεισθένη Ι είναι ότι θεσμοθετείται ο Επόπτης Νομιμότητας. Τον έλεγχο της νομιμότητας αποφάσεων τον έκανε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πλέον θα είναι ευθύνη νέας υπηρεσίας που θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και θα είναι στελεχωμένη κατά κύριο λόγο από νομικούς».

«Στις αποφάσεις που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είναι πιο κρίσιμες θα υιοθετηθεί ο σύγχρονος τρόπος ελέγχου, με βάση την διεθνή εμπειρία. Και μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία θα έχουμε, αλλά και χρόνο θα κερδίσουμε στην υλοποίηση», όπως είπε.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites