Σάββατο, 20/04/2019

ΠΡΕΒΕΖΑ : Αναβίωσε και φέτος το έθιμο των αυγομαχιών στην Ιερά Μονή Παναγίας Κοζύλη στη Νέα Σαμψούντα

Το έθιμο των αυγομαχιών, οι ρίζες του οποίου προέρχονται από τον Πόντο, αναβίωσε και φέτος ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, ο Σύλλογος «η Άμισος» Νέας Σαμψούντας.

Σήμερα το πρωί μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Κοζύλη στη Νέα Σαμψούντα μικροί και μεγάλοι υπό τους ήχους της Ποντιακής Λύρας τσούγκρισαν τα πασχαλινά τους αυγά και χόρεψαν ποντιακούς χορούς μαζί με το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου.

Στις αυγομαχίες συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λάζαρος Πιπιλίδης, ο οποίος και λόγω της ποντιακής καταγωγής του τιμά κάθε χρόνο το συγκεκριμένο έθιμο.

Όπου ζουν και δραστηριοποιούνται Πόντιοι, το έθιμο των αυγομαχιών πραγματοποιείται και διεξάγεται ανελλιπώς τις ημέρες του Πάσχα, σε μια προσπάθεια να μην λησμονηθούν ποντιακά ήθη και έθιμα των ημερών.

Στον Πόντο, σύμφωνα με την παράδοση, την πρώτη μέρα του Πάσχα τσούγκριζαν μόνο τη μύτη του αυγού, ενώ τις επόμενες μέρες και τον πάτο.

Οι παίκτες έπαιρναν από ένα αυγό μιας σειράς και τσούγκριζαν. Νικητής ήταν αυτός που έμενε με το γερό αυγό, ενώ ο άλλος πλήρωνε τα σπασμένα.Το πιο γερό αυγό του χρόνου!

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ