Οργή και αγανάκτηση στο Δήμο Ζηρού για την αναστολή εφημέρευσης των Κέντρων Υγείας της περιοχής

Να αρθεί άμεσα η απόφαση για τα Κ.Υ. του Δήμου Δεν δεχόμαστε ούτε εμπαιγμό, ούτε εκπτώσεις στο θέμα της Υγείας των συμπολιτών μας

 

Το Υπουργείο Υγείας στις 25 Απριλίου 2018 με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι: “Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην έκτακτη χρηματοδότηση με το ποσό του 1.083.740 από το αποθεματικά του, για τη στήριξη των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της 5ης και της 6ης ΥΠΕ” Και πρόσθεσε: “Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η επικείμενη έξοδος από τα προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας να συνοδευτεί με ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα αναβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και του κοινωνικού κράτους».
Δυστυχώς πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της παραπάνω ανακοίνωσης, η οποία στη συνέχεια διευκρίνιζε αναλυτικότερα σε ποιους τομείς και ποιες μονάδες Υγείας των δύο ΥΠΕ, θα κατανεμηθούν τα παραπάνω χρήματα, και η διεύθυνση προγραμματισμού & ανάπτυξης πολιτικών παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Τμήμα Περιφερειακού χάρτη & Α’ βάθμιας Φροντίδας Υγείας) της 6ης Υ.Π.Ε, στην οποία υπάγεται και η Ήπειρος, ενημέρωσε αρχικά για την αναστολή της εφημέρευσης του Κ.Υ. Φιλιππιάδας (Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο), ενώ στη συνέχεια με νέο έγγραφο ζητάει οι ιατροί που υπηρετούν στο Κ.Υ. Θεσπρωτικού και στο Κ.Υ. Φιλιππιάδας να καλύψουν με έξι (6) εφημερίες τα κενά του Κ.Υ. Πάργας και με πέντε (5) εφημερίες τα κενά του Κ.Υ. Καναλακίου (Επισυνάπτονται σχετικά έγγραφα).
Και ρωτάμε των Υπουργό και την κάθε αρμόδια υπηρεσία Υγείας: Με την υποβάθμιση μονάδων Υγείας θα υπάρξει αποτύπωμα αναβάθμισης των δημόσιων Υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους; Με τον τρόπο αυτό θα στηριχτούν τα Κέντρα Υγείας;
Δεν ξέρουμε αν το Υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ξανθός, γνωρίζει τις αποφάσεις της 6ης Υ.Π.Ε. ωστόσο κάποιος εμπαίζει τους πολίτες του Δήμου Ζηρού αλλά και όμορων περιοχών που επιλέγουν τα Κέντρα Υγείας Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού για την παροχή πρώτων βοηθειών και την καλή τους υγεία.

Επισυνάπτονται υπόμνημα διαμαρτυρίας και τα σχετικά έγγραφα:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
α. ΔΙΟΙΚΗΤΗ 6η ΥΠΕ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ
β. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ κ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
Θέμα: Διαμαρτυρία για την απόφαση της 6ης ΥΠΕ για αποδυνάμωση των Κ.Υ. του Δήμου Ζηρού

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με το παρών επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη μετακίνηση ιατρών των Κ.Υ. Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες εφημεριών άλλων Κ.Υ. του Νομού Πρέβεζας. Διαμαρτυρία που εδράζεται και ενισχύεται και από την αυξημένη ανησυχία των κατοίκων του Δήμου Ζηρού αλλά και των όμορων περιοχών οι οποίοι εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας και το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού και αισθάνονται την απαξίωση και εμπαιγμό, από την Πολιτεία σε μία εποχή που αρχίζει η θερινή περίοδος και αναμένουμε χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες στην περιοχή μας.
Πως είναι δυνατόν κ. Υπουργέ τη στιγμή που ανακοινώνεται από το Υπουργείο Υγείας η διάθεση έκτακτης χρηματοδότησης 1.083.740 ευρώ, για την ενίσχυση Νοσοκομείων και Κ.Υ. της 5ης και 6ης ΥΠΕ, μία ενέργεια την οποία χαιρετίζουμε, να μην προβλέπονται ή να μην διαθέτονται ελάχιστες χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη των εφημεριών των Κέντρων Υγείας του Δήμου μας, ώστε να μην δημιουργηθούν σοβαρότατες ελλείψεις στο νευραλγικό τομέα της Υγείας σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως είναι η καλοκαιρινή, αλλά και για να μην διαταραχθούν οι υπηρεσίες Υγείας του Δήμου μας;
Τα Κ.Υ. Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού καλύπτουν ανάγκες περίπου 20.000 κατοίκων, αριθμός που βαίνει πολλαπλάσιος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης εξυπηρετούν, σε διαρκή βάση, τις ανάγκες των 100άδων φιλοξενούμενων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Φιλιππιάδας οι οποίοι σημειωτέον δεν έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς σε Κ.Υ. άλλης περιοχής ή σε Νοσοκομείο.
Είναι προφανές κ. Υπουργέ ότι με την απόφαση της 6ης ΥΠΕ, τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των κατοίκων, των προσφύγων, των επισκεπτών και των τουριστών της περιοχής μας. Η διακομιδή σε νοσοκομεία είναι χρονοβόρα και δύσκολη καθώς απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ακόμη, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου όπου αναμένουμε μεγάλη επισκεψιμότητα και οι ανάγκες θα μεγιστοποιηθούν, σας ενημερώνουμε ότι -εκτός των άλλων- σύλλογοι της περιοχής διοργανώνουν πολλούς αθλητικούς αγώνες, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν και οι κολυμβητικές δεξαμενές στη λίμνη Ζηρού τις οποίες κατασκευάζει ο Δήμος Ζηρού σε μία προσπάθεια ανάπτυξης και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Με βάση και τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι ανάγκες των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών και τουριστών της περιοχής μας είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων περιστατικών, ζητάμε:
1. Να αρθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης της 6ης ΥΠΕ για αποδυνάμωση των Κ.Υ. Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού.
2. Να ενισχυθούν περαιτέρω τα Κ.Υ. του Δήμου Ζηρού εν όψει των αυξημένων αναγκών του καλοκαιριού αλλά και για τους λόγους που προναφέραμε.
3. Να υπάρξει μέριμνα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού αλλά και της κατάστασης των ασθενοφόρων των Κ.Υ. του Δήμου μας.
4. Επίσης στο πλαίσιο του Σ.Ε.Σ. ζητάμε να προβλεφθούν κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων, για την υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και δράσεις κατάρτισης και επιμόρφωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κύριε Υπουργέ,

Πέρα από οργή και αγανάκτηση η παραπάνω απόφαση για την ‘αποψίλωση’ των δύο Κέντρων Υγεία του Δήμου μας, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου μας προκαλεί και μεγάλη λύπη. Λύπη γιατί ως δημοτική αρχή αλλά και ως Τοπική Κοινωνία γενικότερα, υπερβαίνουμε καθημερινά εαυτούς για να καταφέρουμε να φιλοξενήσουμε εκατοντάδες πρόσφυγες, να δημιουργήσουμε υποδομές και να κάνουμε τον πανέμορφο και φιλόξενο τόπο μας ακόμη πιο ελκυστικό και επισκέψιμο. Προσπαθούμε να δώσουμε προοπτικές ανάπτυξης στον τόπο μας και την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε να ορθώνονται μπροστά μας εμπόδια και να δεχόμαστε ‘τρικλοποδιές’…
Επειδή εκτιμούμε ότι διαθέτετε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα Υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση άρση της απόφασης για αποδυνάμωση των δύο Κέντρων Υγείας του Δήμου μας.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, αναλαμβάνετε και τις ευθύνες των αποφάσεων.

Αναμένουμε την άμεση και θετική ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά μας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση και συνεργασία.
Να γνωρίζετε ότι στην Υγεία των συνδημοτών μας, των κατοίκων, των φιλοξενούμενων, των επισκεπτών και των τουριστών του Δήμου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δεν θα επιτρέψουμε την παραμικρή έκπτωση.

Με εκτίμηση
Καλαντζής Νικόλαος

Ο Δήμαρχος Ζηρού


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites