Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού

Διήμερη εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας και μελών του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2018 αντίστοιχα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων.
Κεντρικό μήνυμα των φετινών εκδηλώσεων ήταν «Υγρότοποι για ένα βιώσιμο μέλλον στις πόλεις» και είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία της προστασίας των υγροτόπων εντός των πόλεων, ο πληθυσμός των οποίων ανά τον κόσμο αυξάνεται ραγδαία. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα της Συνθήκης Ραμσάρ, 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν σήμερα στις αστικές περιοχές. Η σημερινή εξέλιξη των ανθρώπινων οικισμών αποτελεί μια βασική ανησυχία για τη διατήρηση και τη συνετή χρήση των υγροτόπων. Καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και η ζήτηση γης αυξάνεται, η τάση είναι να καταπατώνται οι υγρότοποι. Ωστόσο, οι αστικοί υγρότοποι μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη όταν διατηρούνται και χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο. Συγκεκριμένα, οι υγρότοποι προστατεύουν από τις πλημμύρες, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και αποτελούν χώρους αναψυχής.
Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, προσωπικό του Φορέα επισκέφθηκε τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας όπου μέσα από φωτογραφικό υλικό προβλήθηκε η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και οι μαθητές κατανόησαν την μεγάλη αξία αλλά συνάμα και την επιτακτική ανάγκη για προστασία αυτού του σπάνιου υγροτοπικού συστήματος.
Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, μέλη του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας από την Αθήνα μαζί με προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού περπάτησαν από το χωριό Στρογγυλή μέχρι το χωριό Βίγλα Άρτας, μια διαδρομή 6χλμ, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις ομορφιές της λιμνοθάλασσας της Ροδιάς και να παρατηρήσουν σπάνια είδη πουλιών και οικοτόπων. Τα μέλη του ομίλου έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την υπόσχεση να επισκεφθούν ξανά το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού.
Από το Γραφείο Τύπου του ΦΔΥΑ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Ο Αμβρακικός κόλπος αργοπεθαίνει

23/10/2019, 11:24 πμ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

‘Έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής

05/06/2019, 8:16 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία του ΕΚΠΑΖ με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος

24/10/2018, 7:58 μμ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

«Εθελοντική δράση καθαρισμού στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού»

30/04/2018, 4:22 μμ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου προς τους Δημάρχους για τους Δασικούς Χάρτες

05/03/2018, 12:41 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Let’s do it Greece : Κυριακή 29 Απριλίου, όλη η Ελλάδα σε ρυθμούς Εθελοντισμού!

21/02/2018, 11:45 πμ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο δίκτυο Natura 2000 νέα έκταση στον Αμβρακικό Κόλπο – Καμία άλλη αλλαγή για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/01/2018, 2:27 πμ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Ερευνητικά έργα για τον Αμβρακικό Κόλπο

21/12/2017, 3:43 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites