Δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πλημμύρισε και πάλι το Φανάρι στο Δήμο Πάργας

Κλιμάκιο της Τ.Ε. του ΚΚΕ Πρέβεζας με επικεφαλής τους Κωτσαντή Κωνσταντίνο Περιφερειακό Σύμβουλο και Γάκη Σωτήρη Δημοτικό Σύμβουλο Πάργας επισκέφτηκαν της πλημμυρισμένες περιοχές και συζήτησαν με τους  κατοίκους για τις αιτίες και την λύση συνεχών πλημμυρών.

Οι κάτοικοι της περιοχής Φαναρίου του Δήμου Πάργας  ζήσανε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα   έντονες πλημμύρες και το δράμα των πλημμυρισμένων σπιτιών, μαγαζιών, δρόμων με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία τους.

Χείμαρροι ξεχείλισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Σπίτια , καταστήματα , και σταβλικές εγκαταστάσεις πλημύρισαν.

Απομονωμένα παρέμειναν αρκετά  χωριά, όπως Κυψέλη, Κορώνη, Κορωνόπουλο, Σταυροχώρι, Καστρί.

Οι καταστροφές από την πλημμύρα και στο Φανάρι αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα και τον άναρχο χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Στην περιοχή Φαναρίου κάθε χρόνο  δυο και τρεις φορές καταστρέφεται το οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές, εξαιτίας καιρικών φαινομένων. Πάντα η συζήτηση ήταν για την αποκατάσταση των ζημιών και όχι και για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των καταστροφών που δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα αλλά η παντελής έλλειψη αποχετευτικού συστήματος όμβριων υδάτων σε οικισμούς και στο οδικό δίκτυο.

Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που χρηματοδοτεί προκλητικά τους επιχειρηματίες και όχι τα αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη ζωή του λαού τεχνικά έργα και υποδομές.

Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Γι’ αυτό τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα ούτε και από τα κονδύλια της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη γίνεται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Η υποχρηματοδότηση, οι απολύσεις και η συρρίκνωση σε προσωπικό των Δήμων και περιφερειών με ταυτόχρονη απαξίωση των μέσων και υπηρεσιών τους, φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων καθώς και της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα.

Συνυπεύθυνες διαχρονικά είναι οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν αυτή την πολιτική και έχουν στην ευθύνη τους την αντιπλημμυρική προστασία.  

Την πρώτη ευθύνη όμως την έχει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζει τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όλες μαζί οι κυβερνήσεις τωρινή και προηγούμενη ευθύνονται για την υποχρηματοδότηση των δήμων (μάλιστα μειώθηκε ακόμα περισσότερο από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χρηματοδότηση για δήμους και περιφέρειες), για την απαγόρευση προσλήψεων λόγω υποχρηματοδότησης, για την απαξίωση του προσωπικού, των υπηρεσιών και υποδομών και την ανάθεση τους όλων σχεδόν σε εργολάβους. Έχουν ευθύνη για τη μη ένταξη των αντιπλημμυρικών έργων στα τεχνικά πλάνα των δήμων και των περιφερειών.

Ο Δήμος Πάργας και η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που έχουν για το  συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αποσπασματικές  λύσεις που δίνουν κατά καιρούς χωρίς ουσιαστικά  αποτέλεσμα και να προστατευτούν οι κάτοικοι του Φαναρίου , και για να προλάβουμε σοβαρότερες ή και ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Να πραγματοποιηθούν με συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.

Χωρίς καμία καθυστέρηση η κυβέρνηση, ο δήμος και η περιφέρεια να προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή των ζημιών και να παρθούν μέτρα:

  • Με σεβασμό στο περιβάλλον να καθαριστεί η κοίτη και η αντιπλημμυρική ζώνη του ποταμού Αχέροντα καθώς και η παραπόταμοι.
  • Άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες, αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και μικρές επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο στο 100%.
  • Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες τους.
  • Να ληφθούν άμεσα – επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα για τις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

 

Ετικέτες: ,


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα κάνει η ΕΡΤ

19/01/2021, 6:16 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Κορωνοϊός : 21 κρούσματα κορωνοϊού στην Π.Ε Πρέβεζας και 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων

19/01/2021, 6:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας καταγγέλλει ολιγωρία στο θέμα των εμβολιασμών

19/01/2021, 5:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Κώστας Μπάρκας : «Η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί πλέον το σύνολο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξωτερική Πολιτική»

19/01/2021, 3:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης – κλοπής σε μονοκατοικία στο Καλαμίτσι Πρέβεζας

19/01/2021, 3:46 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Όμιλος Ζηκίδη και η STIHL στηρίζουν το ΕΚΑΒ Πρέβεζας με εξοπλισμό καθαριότητας

19/01/2021, 2:05 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites