Παρασκευή, 13/07/2018

ΠΡΕΒΕΖΑ : Νέος πόλος έλξης για την πόλη η ανάπλαση της τάφρου περιμετρικά του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα

Την υποβολή πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΑΦΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018.

Την εισήγηση του θέματος έκανε η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πρέβεζας η κ. Ντίνα Μωραϊτη.

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται περιμετρικά και έξωθεν των τειχών του Κάστρου Αγ. Αντρέα εντός Πόλεως
Πρέβεζας. Επίσης περιλαμβάνονται τμήμα της οδού Περδικάρη από το Ηρώο μέχρι την Ανατολική Πύλη του πρώην
Στρατοπέδου Δούκα και η οδός Δ. Μπάλκου σε όλο το μήκος της. Προτείνεται επίσης η διαμόρφωση του χώρου δίπλα
στην Λέσχη Αξιωματικών σε χώρο λειτουργικού υπαίθριου καθιστικού.

Ο τρόπος διαμόρφωσης της περιφερειακής αυτής όδευσης (ως προς το τείχος του Αγίου Ανδρέα) ακολούθησε τις
παρακάτω αρχές:
– Φροντίδα να αναδειχθούν όσο είναι δυνατόν τα τείχη.
– Διαμόρφωση μιας διαδρομής για πεζούς με δυνατότητες ανάπαυσης και αναψυχής κατά θέσεις.
– Χρήση ως επί το πλείστον φυσικών υλικών.
– Φυτεύσεις με θάμνους και δέντρα που είναι χαρακτηριστικά της περιοχής, δηλ. κυρίως ελιές, κυπαρίσσια, θυμάρι και
λεβάντα.

Για την ανάδειξη των τειχών θα δημιουργηθεί κατά μήκος τους μια λωρίδα πρασίνου σε πλάτος 2,50μ. Η λωρίδα
αυτή, μη προσπελάσιμη, λειτουργεί ως ενδιάμεσος χώρος ανάμεσα στην τοιχοποιία του κάστρου και την πλακόστρωση
του πεζόδρομου, δίνοντας την αίσθηση ότι τα τείχη «ξεφυτρώνουν» απ’ ευθείας από την γη και ότι αποτελούν στοιχείο
άξιο παρατήρησης για τον διερχόμενο, ενώ αν η νέα πλακόστρωση έρχονταν σε άμεση επαφή με τα τείχη, η αίσθηση
αυτή θα υποβιβάζονταν.

Ο δρόμος που είναι χαρακτηρισμένος ως ήπιας κυκλοφορίας  ορίζεται από ένα διάδρομο πλάτους 4μ. ενώ κατά διαστήματα διαμορφώνονται χώροι αναψυχής με παγκάκια, πέργκολες,
βρύσες κλπ. Ο διάδρομος επιστρώνεται με φυσικές πλάκες (κυβόλιθους από μάρμαρο τύπου “δεμάτι” ), πάνω σε υπόστρωμα από σκυρόδεμα ελαφρώς οπλισμένο με δομικό πλέγμα. Κάτω από το υπόστρωμα σκυροδέματος προβλέπεται μερική ανακατασκευή των στρώσεων οδοστρωσίας.
Κατασκευάζεται επίσης πεζοδρόμιο μέσου μεταβλητού πλάτους 1,50μ.
Τα παγκάκια προβλέπονται χτιστά με λιθοδομή και επικάλυψη ξύλινη. Επίσης χτιστές με λιθοδομή προβλέπονται και
οι προτεινόμενες κρήνες.
Οι πέργολες θα κατασκευαστούν με σύνθετη (GL) ξυλεία προβαμμένη με χρώμα βάσεως νερού και τελικώς
βερνικοχρωματισμένη σύμφωνα με τις οδηγίες της υπηρεσίας. Η ξυλεία θα έχει υποστεί από το εργοστάσιο ειδική
επεξεργασία ώστε να είναι ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες.
Για την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων προβλέπεται κατασκευή νέου δικτύου με σωληνωτούς αγωγούς, εσχάρες
υδροσυλλογής και αμμοσυλλέκτες με τις συνδέσεις τους.
Θα τοποθετηθεί φωτισμός με νέα φωτιστικά σώματα χαμηλής κατανάλωσης τύπου LED επί ιστών παραδοσιακού
τύπου ύψους .
Ειδικά για τον χώρο δίπλα στην Λέσχη Αξιωματικών στόχος σύμφωνα με την προτεινόμενη μελέτη είναι η ανάδειξη
του χώρου και η λειτουργική χρήση από τους δημότες και τους επισκέπτες για συγκέντρωση, ανάπαυση, αναψυχή.
Παράλληλα δημιουργείται η αίσθηση – πρόσκληση στους περαστικούς να επισκεφτούν από κοντά τον χώρο κάτι που
τονίζεται περαιτέρω και από ειδικό νυχτερινό φωτισμό. Για τον σκοπό αυτό θα κατασκευαστούν καθιστικά επενδυμένα με
πέτρα και επικάθιση ξύλου, κρυφοί φωτισμοί με ταινίες LED, πέργολα, παρτέρια με φυτεύσεις και μικρά συντριβάνια τύπου
“dry deck”.
Τοποθετείται όδευση τυφλών σε θέσεις όπου είναι δυνατό σε συνάρτηση με τον χαρακτηρισμό των οδών ως “ήπιας
κυκλοφορίας” , την αντίστοιχη εθνική νομοθεσία και τους υφιστάμενους γεωμετρικούς περιορισμούς.

Οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν για την κατασκευή συνοπτικά είναι :
· Αποξήλωση ασφαλτοτάπητα – γενικές εκσκαφές
· Καθαιρέσεις βάσεων σκυροδεμάτων και υπαρχόντων πρόχειρων κατασκευών
· Τοποθέτηση νέων κρασπεδό-ρείθρων όπως απαιτείται υψομετρικά
· Διάστρωση-επισκευή βάσης οδοποιϊας
· Διάστρωση πλάκας σκυροδέματος έδρασης
· Τοποθέτηση κρασπέδων από λευκό μάρμαρο χτυπητό.
· Επίστρωση μαρμαροκυβολίθων απόχρωσης γκρί με γωνίες στρογγυλευμένες.
· Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων (υδροληψία, φρεάτια και σωλήνες,
συνδέσεις)
· Κατασκευή ξύλινης πέργολας και καθιστικών
· Φυτεύσεις γενικά
· Τοποθέτηση κάδων απορριμάτων
· Τοποθέτηση νέων ιστών φωτισμού
· Λοιπές εργασίες αποπεράτωσης

Τελικός στόχος είναι ανάδειξη της Τάφρου περιμετρικά των τειχών του Κάστρου Αγ. Αντρέα. Κύριοι άξονες
της προτεινόμενης μελέτης αποτελούν η διαμόρφωση της οδού ήπιας κυκλοφορίας τύπου “καλντερίμι” σε
άμεση αισθητική συνάρτηση με τα πετρόκτιστα τείχη, η διαμόρφωση λωρίδας πρασίνου που “αναδεικνύει”
τα τείχη, η κατασκευή κατά θέσεις καθιστικών με πετρόκτιστα παγκάκια με ξύλινη επικάθιση, και η
διαμόρφωση του όμορου χώρου στην Λέσχη Αξιωματικών ως υπαίθριο καθιστικό για συγκέντρωση-
ενημέρωση-αναψυχή με ειδικές διαμορφώσεις και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του έργου ανέρχεται στο ποσό των
2.253.000,00 €.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ