Πέμπτη, 20/02/2020

Συλλυπητήριο μήνυμα της Ν.Ε. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά

 

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά.

Ο Σπύρος Ασδραχάς είχε καταγωγή από τη Λευκάδα και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ανανεωτές της ελληνικής ιστοριογραφίας. Με τις σημαντικότατες μελέτες του, αλλά και με την εν γένει παρουσία του, τόσο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όσο και ως διευθυντής του πρωτοπόρου περιοδικού «Ιστορικά» συνέβαλε αποφασιστικά στο πέρασμα από μια εθνοκεντρική, εμπειριστική ιστοριογραφία, σε μια ιστοριογραφία σύγχρονη, προοδευτική, ενταγμένη στις διεθνείς τάσεις και τα ρεύματα της εποχής του.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1933, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Παρίσι, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών.  Διετέλεσε συνδιευθυντής του περιοδικού «Τα Ιστορικά» από το 1983 έως το 2005, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1985 έως το 1990 και πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) από το 2004 μέχρι το 2012 και επίτιμος πρόεδρός τους ως το τέλος της ζωής του.

Η απώλεια του Σπύρου Ασδραχά  αφήνει φτωχότερη τόσο την επιστημονική  κοινότητα, όσο και την Αριστερά. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

                                                           Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ