Ένας νέος πνεύμονας πρασίνου για την Πρέβεζα – Ομόφωνα εγκρίθηκε η ανάπλαση του Πάρκου Δημοκρατίας

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η παραλαβή , της οριστικής μελέτης της Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών με τίτλο «Ανάπλαση πάρκου Δημοκρατίας», συνολικού προϋπολογισμού 350.000,00 € και η  υποβολή πρότασης από το Δήμου Πρέβεζας προκειμένου να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με τίτλο: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» Άξονας Προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση
2017»
Το πάρκο βρίσκεται στην περιοχή των Λευκαδίτικών, στην πόλη της Πρέβεζας και ανήκει στο ΟΤ 239 το οποίο είναι
χαρακτηρισμένο σαν ΚΧ Δημοτικό Πάρκο. Η έκτασή του είναι περίπου 6.340,00 τμ. και περιβάλλεται από την οδό Επτανήσου νότια, την οδό Κ. Τζαβέλα ανατολικά και την οδό Μασσαλίας βόρεια και δυτικά.
Ο χώρος στο εσωτερικό του δεν διαθέτει διαδρόμους για να μπορεί να είναι επισκέψιμος από τους δημότες (ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες), υπάρχουν ελάχιστα παγκάκια τα οποία χρήζουν αντικατάστασης, ενώ και η φύτευση του χώρου πρέπει να εμπλουτιστεί.
Επίσης το πάρκο αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει εσωτερικό φωτισμό και ύδρευση. Το πεζοδρόμιο από την πλευρά της οδού Μασσαλίας δεν έχει κατασκευαστεί ενώ από την πλευρά της οδού Επτανήσου είναι ημιτελές.
Σκοπός της μελέτης είναι να μεταμορφώσει το πάρκο Δημοκρατίας πέρα από ένα μικρό πνεύμονα πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή, σε ένα χώρο που θα προσελκύσει το δημότη και επισκέπτη της πόλης.
Για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις θα γίνουν με γνώμονα τη διατήρηση του πρασίνου χαρακτήρα του πάρκου αλλά και την προσέλκυση του επισκέπτη.
Θα κατασκευαστούν διάδρομοι από απόλυτα οικολογικά και βιοκλιματικά υλικά (κεραμικό σταθεροποιημένο δάπεδο) προς αποφυγή χρήσης μπετόν, θα τοποθετηθούν παγκάκια με τρόπο που να γίνει εκμετάλλευση της σκιάς που προσφέρουν κάποια από τα υπάρχοντα
δέντρα (πεύκα και μουριές) ενώ θα κατασκευαστεί και μια μεταλλική πέργκολα στο κέντρο του πάρκου.
Θα γίνει εγκατάσταση δικτύου φωτισμού περιμετρικά του πάρκου καθώς και στο εσωτερικό του με φωτιστικά οικονομίας τύπου led με υψηλό δείκτη ενεργειακής απόδοσης και αντιθαμβωτικού σχεδιασμού προς αποφυγή της φωτορύπανσης.
Παράλληλα θα γίνει εμπλουτισμός της φύτευσης, εγκατάσταση χλοοτάπητα και θα δημιουργηθεί δίκτυο άρδευσης με σύγχρονα μπέκ χαμηλής κατανάλωσης νερού.
Περιμετρικά θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια τόσο στην οδό Επτανήσου όσο και στην οδό Μασσαλίας. Εσωτερικά οι διάδρομοι του πάρκου θα είναι στο ίδιο επίπεδο χωρίς έντονες κλίσεις προκειμένου ο χώρος να είναι πλήρως προσβάσιμος από ΑΜΕΑ, ενώ στα πεζοδρόμια που θα κατασκευαστούν θα υπάρχει λωρίδα όδευσης τυφλών.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη η μία από τις δύο μεταλλικές βρύσες που θα τοποθετηθούν να είναι κατάλληλη και για άτομα ΑΜΕΑ.
Τα παγκάκια θα είναι από μπετό και ξύλο ενώ θα δημιουργηθούν και δύο αναβαθμοί από μπετό με επένδυση ξύλου στην πάνω επιφάνειά τους ώστε να χρησιμοποιούνται σαν παγκάκια.
Τεκμηρίωση του ολοκληρωμένου χαρακτήρα του έργου : Η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει αλματώδη ανοικοδόμηση και έχουν εγκατασταθεί πολλοί νέοι κάτοικοι με αποτέλεσμα η ύπαρξη ελεύθερων χώρων (πάρκα , πλατείες) να είναι επιβεβλημένη. Το πάρκο γειτνιάζει από την πλευρά της οδού Κ. Τζαβέλα με το δημοτικό στάδιο της πόλης το οποίο φιλοξενεί καθημερινά ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών οπότε με την ολοκλήρωση των εργασιών θα δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος χώρος άθλησης και αναψυχής. Επίσης η οδός Επτανήσου με την οποία γειτνιάζει το πάρκο στη νότια πλευρά του είναι δρόμος εισόδους στην πόλης καθώς ενώνει την πόλη της Πρέβεζας με την Εθνική οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, έτσι το πάρκο Δημοκρατίας αποτελεί μια από τις πρώτες εικόνες που αποκομίζει ο επισκέπτης από την πόλη μας.

Εκτίμηση θετικών επιπτώσεων 

Η ανάπλαση του πάρκου θα προσφέρει ένα χώρο πρασίνου στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής αλλά και όλης της Πρέβεζας. Θα
βελτιώσει την εικόνα της πόλης στον επισκέπτη καθώς είναι ο πρώτος κοινόχρηστος χώρος που συναντά αυτός κατά την είσοδό του από την Εθν. Οδό Πρεβέζης – Ηγουμενίτσας. Σε συνδυασμό με το γειτνιάζων Δημοτικό στάδιο θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος πνεύμονας αθλητισμού και αναψυχής για την πόλη.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites