Τα παραδοσιακά πολυσπόρια κέρασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”

Μεγάλη ανταπόκριση γνώρισε η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” την Κυριακή το απόγευμα στην αίθουσα “Πίτυλος” του Ξενοδοχείου Preveza City.

Δεκάδες Πρεβεζάνοι γέμισαν ασφυχτικά  την αίθουσα του ξενοδοχείου και γεύτηκαν τα παραδοσιακά πολυσπόρια που ετοίμασαν οι γυναίκες του συλλόγου.

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε προεόρτιο για το έθιμο με τα παραδοσιακά πολυσπόρια που θα αναβιώσει φέτος σε κεντρικά σημεία της Πρέβεζας, αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου ανήμερα των Εισοδείων της Θεοτόκου.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” κ. Κώστας Λογοθέτης  ευχήθηκε χρόνια πολλά και τόνισε μεταξύ άλλων «Η σημερινή εκδήλωση, είναι χαμηλών τόνων, καθώς είχαμε τα γεγονότα, τις καταστροφές και τα θύματα από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Έτσι θα είναι η Ελλάδα, όσο η Χώρα δεν θέλει να φτιάξει Κράτος. Για να γίνουμε Κράτος, πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι, να σταματήσουμε να είμαστε στον καναπέ, να βγούμε έξω, όχι με πολεμική διάθεση, αλλά με διάθεση να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, προσφέροντας όμως και αυτά που πρέπει ως άτομα. Τα Πολυσπόρια είναι ένα έθιμο που ξεκινάει πάρα πολύ παλιά, φτάνει την προϊστορία ακόμη και την μυθολογία και μαζί με τα ήθη, τα παραδοσιακά τραγούδια, τα παραμύθια κ.α. συνθέτουν το σύνολο που λέγεται λαϊκός πολιτισμός. Είναι αυτό το οποίο δίνει την ταυτότητά μας και μας ενώνει. Κρατώντας τα έθιμα ενώνουμε το τώρα με το τότε, βρίσκουμε τις ρίζες μας στο παρελθόν μας και βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Φέτος ο Σύλλογός μας πήρε την πρωτοβουλία και αποφασίσαμε να βγει το έθιμο προς τα έξω. Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί την Τρίτη. Ζητήσαμε τη συνεργασία του Δήμου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου, του Επιμελητηρίου, του Συλλόγου Αρχιμαγείρων και του Συλλόγου Εστιατόρων. Ανταποκρίθηκαν όλοι και έχουμε δημιουργήσει μία τέτοια συνθήκη που νομίζουμε ότι θα αποτελέσει μια καλή αρχή ώστε αυτό το έθιμο να γίνεται κάθε χρόνο έξω στην πόλη. Για την Τρίτη έχουμε κανονίσει να στηθούν τρία στέκια στην πόλη. Το ένα θα βρίσκεται έξω από την πρώην Λαϊκή Αγορά, το δεύτερο στέκι θα βρίσκεται στην αρχή της Χρ. Κοντού και το τρίτο στο παλιό ΚΤΕΛ, εκεί που βρίσκεται το μνημείο Πεσόντων Πρεβεζάνων. Από τις 10.30 μέχρι τις 12.30 θα βρίσκονται εκεί οι αρχιμάγειροι και θα μαγειρεύουν, θα προσφέρουν στην πόλη για να διαιωνιστεί το έθιμο. Θέλουμε να ανταποκριθείτε για να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση»

Τα τρία σημεία της πόλης που θα αναβιώσει αύριο το έθιμο και θα μοιραστούν πολυσπόρια σε κατοίκους και επισκέπτες είναι, στον πεζόδρομο της Λαϊκής Αγοράς είναι, στο Σαϊτάν Παζάρ (στη συμβολή των οδών Χ.Κοντού και 21ης Οκτωβρίου) και το παλιό ΚΤΕΛ τις ώρες 10 έως 12 το πρωί θα μοιραστούν πολυσπόρια σε κατοίκους και επισκέπτες.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και την παρασκευή του γλυκού αυτού εδέσματος το οποίο συνδέεται με την καλή σπορά. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα» και υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Εμπορικό Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου, την Λέσχη Αρχιμαγείρων –Παράρτημα Πρέβεζας) και τον Σύλλογο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Πρέβεζας.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites