Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας του Ν. Πρέβεζας και η συμβολή του στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας, καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων, είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
Για να μπορέσει ο τόπος μας να καθιερωθεί σε μια απαιτητική διεθνή αγορά ως τόπος προορισμού διακοπών ποιότητας και υψηλών standards, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως:
- την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με ταυτόχρονη ισόρροπη ανάπτυξη μορφών τουρισμού που δεν ανήκουν στο μοντέλο του μαζικού, αλλά εντάσσονται στις ειδικές μορφές τουρισμού.
- Τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, οι οποίες θα προσφέρουν νέα τουριστικά προϊόντα και αξιόπιστες υπηρεσίες.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, με τη νέα δράση του ΕΣΠΑ: «Ενίσχυση της ίδρυσης και της λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», η οποία αναρτήθηκε χθες στο πρόγραμμα Διαύγεια, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενισχύει την επιχειρηματικότητα στον τομέα του τουρισμού, μέσω της χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.
Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, σε συγκεκριμένους τομείς τουριστικής δραστηριότητας, καθώς και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αθλητικός, θαλάσσιος και τουρισμός υπαίθρου), μεγιστοποιώντας τη συμβολή του κλάδου στην ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας και στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την Πρόσκληση της δράσης, ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο ύψος των 120 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επένδυσης θα μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ.
Το ύψος της κρατικής επιδότησης ανά επένδυση καθορίζεται στο 45%, ενώ το ποσοστό αυτό θα μπορεί να φτάνει στο 50%, εφόσον στο επενδυτικό σχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία νέων σταθερών θέσεων απασχόλησης.
Κριτήριο για την ένταξη στη δράση είναι η διατήρηση της μονάδας για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ για πρώτη φορά είναι επιλέξιμες και οι τουριστικές μονάδες που είχαν μείνει ημιτελείς λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης.
Δικαιούχοι
Κατηγορία Α
Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης και θα διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσης, μέχρι την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.
Κατηγορία Β
Επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί και για τις οποίες μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης ισχύουν σωρευτικά τα εξής:
- Έχουν αποκτήσει έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ 55 του Παραρτήματος V της Πρόσκλησης ή/και τους ΚΑΔ : 41.20.20.01 ή 41.20.20.02.
- Το ΑΦΜ της επιχείρησης δεν έχει αναπτύξει καμία οικονομική δραστηριότητα από τη σύστασή του (μηδενικός κύκλος εργασιών).
- Δεν έχει εκδοθεί άδεια (σήμα) λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος.
- Διαθέτουν άδεια δόμησης για το συγκεκριμένο τουριστικό κατάλυμα.
Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας
- Ξενοδοχεία.
- Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων.
- Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
- Ξενώνες νεότητας (youth hostel.)
- Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.
- Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα.
- Τουριστικά γραφεία.
- Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.
- Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών.
- Ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.
- Αθλητικός Τουρισμός.
- Θαλάσσιος Τουρισμός.
- Άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές Τουρισμού.
- Τουρισμός Υπαίθρου.
Τέλος, η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται στις 18/12/17 και θα διαρκέσει μέχρι τις 28/03/18.