Την έγκριση της μελέτης συντήρησης του Δεσποτικού θρόνου, του Αμβωνα και της Αγίας Τράπεζας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Χαραλάμπους υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου. Οπως περιγράφεται στην απόφαση κατά την διάρκεια των επεμβάσεων θα διατηρηθούν όλα τα στάδια συντήρησης ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και αποκατάστασης των εκκλησιαστικών αντικειμένων θα κατατεθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας φάκελος των εργασιών που θα συνοδεύεται από φωτογραφική τεκμηρίωση.
Η μελέτη έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλει η Μητρόπολη Πρεβέζης για την συντήρηση των πολύ σημαντικών κειμηλίων που διαθέτει ο Ναός ενώ έχει ξεκινήσει η προετοιμασία προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η δημοπράτηση του έργου.
Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, μετά από σχετική ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ υπέγραψε την έγκριση της μελέτης συντήρησης του τέμπλου του Ιερού Ναού.
Ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους Οικοδομήθηκε την περίοδο 1715-1717, όταν δηλαδή η Πρέβεζα ήταν ακόμη υπό οθωμανική κατοχή, πιθανότατα στη θέση παλαιότερου ναού.
Αρχιτεκτονικά, ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής, αλλά οι μεταγενέστερες επεμβάσεις και προσθήκες έχουν αλλοιώσει την αρχική του μορφή. Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται με εντυπωσιακά έργα τέχνης. Εξαιρετικής τέχνης είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, που κατασκευάσθηκε από Ηπειρώτη τεχνίτη το 1827 και επιχρυσώθηκε το 1836. Ορισμένες από τις εικόνες του είναι έργα του Αθηναίου αγιογράφου Αναστάσιου Ρίζου και χρονολογούνται στο 1793, ενώ η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, του 1804, είναι έργο του Λευκαδίτη αγιογράφου Βασίλειου Αρκελέ, που επίσης χαρακτηρίζεται για τις επιρροές του από τη δυτική τέχνη. Μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας είναι ακόμη ο άμβωνας, ο αρχιερατικός θρόνος και ορισμένες από τις φορητές εικόνες .