ΠΡΕΒΕΖΑ : Εντυπωσιακά μοναδική η έκθεση του Σπύρου Βαγγελάκη “Ανθρώπων Πόλεις” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Με τα εγκαίνια της έκθεσης “Ανθρώπων Πόλεις” του Πρεβεζάνου Φωτογράφου Σπύρου Βαγγελάκη που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Νικόπολης συνεχίζεται ο εορτασμός του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης ” Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου με την εκπαιδευτικής δράση “Αρχαίοι Οικιστές. Ένας αγώνας ρητορικής”,που οργάνωσαν οι αρχαιολόγοι Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Πεταρούδα. Η δράση είχε σαν στόχο την κατανόηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της θέσης ίδρυσης μιας πόλης.Εκεί μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας ως Αρχαίοι Οικιστές κλήθηκαν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και εκθέτοντας επιχειρήματά για την επιλογή της καλύτερης δυνατής θέσης για την ίδρυση μιας Αρχαίας πόλης και ψήφισαν. Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας έκρινε και την νικήτρια πόλη που είναι η Αρχαία Κασσώπη με έπαθλο μία εκδρομή και ξενάγηση στην πόλη της επιλογής τους.

Θεματικός άξονας του προγράμματος για το 2017-18 οι πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες  προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Η πόλη εκτίθεται ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο σε όλες τους τις διαστάσεις.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζεται από την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεσπίστηκε επίσημα το 1991 και έχει σαν σκοπό την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Των εγκαινίων προηγήθηκε θεματική ξενάγηση στην Αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νικόπολης σχετικά με την ίδρυση και την δημιουργία της ομώνυμης πόλης από την αρχαιολόγο και πιστοποιημένη ξεναγό Πολυξένη Μπάρκα.

Προλογίζοντας τον καλλιτέχνη Σπύρο Βαγγελάκη η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κ. Ανθή Αγγελη  έκανε μια ιστορική αναδρομή στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο που καταλαμβάνει σήμερα ο Νομός Πρέβεζας από την ίδρυση των πρώτων αποικιών τον 7ο με  8ο π.Χ αιώνα από Ηλείους αποίκους, μέχρι την ίδρυση της Αρχαίας Κασσώπης, της Αρχαίας Νικόπολης αλλά και της σημερινής πόλης της Πρέβεζας τον 12ο με 13ο αιώνα. Αναφερόμενη στην έκθεση του φωτογραφίας του Σπύρου Βαγγελάκη, η κ. Αγγελη σημείωσε πως μέσα από το φακό του παρουσιάζονται εικόνες πόλεων και μνημείων, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται το ζωτικό ανθρώπινο στοιχείο, ενώ τόνισε πως είναι η πιο σημαντική δράση που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στο πλαίσιο του προγράμματος των “Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, καταλήγοντας με θερμές ευχαριστίες προς τον καλλιτέχνη για την άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμα που του έγινε για συμμετοχή στη δράση.

Τον Πρεβεζάνο φωτογράφο Σπύρο Βαγγελάκη τίμησαν με την παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης πολύ καλοί του φίλοι από την Πρέβεζα, αλλά και το εξωτερικό, ο Πρεβεζάνος δημιουργός της Όπερας του Νερού και του Ονείρου κ. Λέανδρος Σπαρτιώτης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. κ Χρυσόστομος.

Η έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου τίμησαν τη μνήμη της πρεβεζάνικης εβραϊκής κοινότητας

04/07/2022, 11:47 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σεμινάριο εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών για τους εργαζόμενους του Δήμου

04/07/2022, 6:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας θα συμμετάσχει στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

04/07/2022, 6:30 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Πρέβεζα η 1η δια ζώσης μαθησιακή κινητικότητα LTT (Learning/Teaching/Training) του έργου Erasmus + Τέχνες

04/07/2022, 6:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συναυλίες και απονομή πτυχίων για τους σπουδαστές του Ωδείου Πολυρυθμία στην Πρέβεζα

04/07/2022, 6:00 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Άλλη μία σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Πρέβεζας

04/07/2022, 12:16 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites