Πέμπτη, 16/07/2020

ΠΡΕΒΕΖΑ : Το Βάραθρο της Στυγός όπου βαφτίστηκε ο Αχιλλέας αθάνατος στη Τζάρα (ρεπορτάζ)

Tοβάραθρο της Στυγός βρίσκεται στα ανατολικά πρανή του όρους Ερημίτη που υπερυψώνονται δυτικά του οικισμού Τζάρας του Δ.Δ. Κορώνης του Δήμου Πάργας.
Στην αρχική του μορφή φαίνεται ότι το σπήλαιο είχε δύο αίθουσες:Την ανώτερη που κατέρρευσε και δημιούργησε το βύθισμα και την κατώτερη που αποτελεί το αυτό καθεαυτό Βάραθρο.
Στην ανατολική πλευρά του δαπέδου του σπηλαίου δημιουργείται μικρή λίμνη νερού που ονομάζεται κολυμπήθρα του Αχιλλέα .
Εδώ κατά τηνμυθολογία η Θέτιδα βούτηξε τον Αχιλλέα κρατώντας τον  από την πτέρνα και το νερό αυτό τον έκανε αθάνατο εκτός από την πτέρνα του (Αχίλλειος πτέρνα).
Για τους αρχαίους Έλληνες το πιο ονομαστό ελιξίριο ήταν τα νερά της Στυγός. Αλλά και το νερό που δίνανε όρκο οι θεοί.
Η Στύγα ήταν µια φοβερή θεότητα, η μεγαλύτερη κόρη του Ουρανού και της Τηθύος, που έμενε στα τάρταρα, στην παγωνιά, απομονωμένη
από τους άλλους θεούς που δεν τη συμπαθούσαν
Τα ύδατα της Στυγός συνδέθηκαν με θεολογικές και φιλοσοφικές ιδέες, όπως αυτές από τα Ελευσίνια Μυστήρια και τις Ορφικές δοξασίες για τη μετενσάρκωση.
Τα νερά της Στυγός, ανάβλυσαν από την ιερή πηγή της. Το ένα δέκατο από αυτά τα νερά ήταν προορισμένο για τον όρκο των θεών
Ο Δίας όρισε να δίνονται στα δικά της νερά οι πιο φοβεροί όρκοι των θεών και των ανθρώπων. Κάθε φορά που κάποιοι θεοί κατηγορούνταν για ψευτιά, ο Δίας έστελνε την Ίριδα να φέρει νερό από τη µμυστηριώδη αυτή πηγή. Πάνω από το νερό οι κατηγορούµενοι τρέµοντας ορκίζονταν.
Οι επίορκοι θεοί τιµωρούνταν µε πολύ βαριές ποινές. Για ένα χρόνο έµεναν άφωνοι και µαραζωµένοι, χωρίς αμβροσία και νέκταρ.
Επιπλέον, για άλλα εννέα χρόνια αποµονώνονταν από τους άλλους θεούς και έχαναν τα προνόμιά τους, εκτός από την αθανασία τους. Φρικτές τιµωρίες επίσης περίµεναν και τους θνητούς που θα παρέβαιναν τον όρκο τους στα νερά της Στύγας.
Λ.Τ για το mypreveza.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ