Τετάρτη, 21/08/2019

Προτάσεις φορέων, συλλόγων και επαγγελματιών της Πρέβεζας σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Πρέβεζα
3/4/2017                                  
                   Προς :     1) Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας
                 Κοινοποίηση :      2) Δήμαρχο  Πρέβεζας
                                     3) Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για
         θέματα Τουρισμού
                                                 4) Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος,  
                            Καθαριότητας και Πρασίνου                                       Θέμα : Προτάσεις φορέων, συλλόγων και επαγγελματιών σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.Ενώνοντας τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες αλλά και την αγάπη για την πόλη μας, συναντηθήκαμε προ μηνός, διάφοροι φορείς, σύλλογοι και επαγγελματίες, αναζητώντας και συζητώντας τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή και που σχετίζονται με την πολιτιστική, κοινωνική και τουριστική της ανάπτυξη.  
Θέματα που αφορούν την ευημερία του τόπου και την ποιότητα της ζωής μας, που χρήζουν αντιμετώπισης και  που θεωρούμε πως στην αντιμετώπιση τους πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μαζί,  ο καθένας από τη μεριά του και με το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.
Δρώντας λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση, καταγράψαμε και ταξινομήσαμε τα προβλήματα, αναζητώντας πιθανές λύσεις, βέλτιστες πρακτικές και  προτάσεις, που χωρίς ιδιαίτερο κόστος και χωρίς να απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες, θα μπορούσαν να βελτιώσουν  την εικόνα και τη λειτουργία  της πόλης, με σκοπό να  τις καταθέσουμε προς εξέταση στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες του τόπου.
Ως ΔΛΤ  είστε ο καθ’ύλην αρμόδιος φορέας για την διοίκηση και την εκμετάλλευση  με γνώμονα το μέγιστο δημόσιο συμφέρον,  του λιμανιού της πόλης, που  εκτός των άλλων  αποτελεί και  πύλη εισόδου για μεγάλο αριθμό τουριστών.
Ενόψει λοιπόν  της τουριστικής περιόδου που είναι προ των πυλών θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να διευθετηθούν τα παρακάτω :
1) Προσωπικό με συνεχές ωράριο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας,  για την υποδοχή, την ενημέρωση για τις διαθέσιμες παροχές και την είσπραξη των τελών. Η ενημέρωση τόσο  για τις παροχές του Δήμου (ρεύµα, νερο, Wifi, κα ) όσο και για παροχές ιδιωτών (παροχή καυσίµων, πλυντήρια, ναυτιλιακά είδη κα), εκτός από προφορική καλό θα ήταν να  γίνεται παρουσιάζοντας κατάλληλο και ενημερωμένο έντυπο υλικό μαζί για παράδειγμα με τον χάρτη της πόλης, ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένη.
2) Σήμανση.  Είναι απαραίτητο να υπάρχει σήμανση σχετική με τη χωροθέτηση του λιμένα, τις  υπηρεσίες που θα χρειαστεί να επισκεφτεί ένας τουρίστας με σκάφος (λιμεναρχείο, λιμ/κό ταμείο κλπ) αλλά και σημεία με αναρτημένους χάρτες πόλης/νομού με  την απαραίτητη βασική πληροφορία.
3) Καθαριότητα. Εκτός από την καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων απλών και ανακυκλώσιμων, είναι σημαντικό να γνωστοποιείται στους χρήστες, εάν και που μπορεί να γίνει  απόρριψη χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, χρησιμοποιημένων μηχανέλαιων, συσσωρευτών μολύβδου σκαφών κα.  Η αποκομιδή των απορριμμάτων επιβάλλεται όταν υπάρχει μεγάλος όγκος επισκεπτών να γίνεται όσες φορές κρίνεται απαραίτητο και φυσικά Κυριακές και Αργίες .Σημαντική επισήμανση η μεταφορά των μεγάλων κάδων ,σε συγκεκριμένο σημείο συγκέντρωσης και όχι μπροστά στα καταστήματα , με το πρόβλημα της δυσωδίας τους θερινούς μήνες. Προτείνουμε να αυξηθούν οι μικροί κάδοι σε όλο το μήκος της Ελ. Βενιζέλου.
4) Τουαλέτες στο Parking .Ο μεγάλος αριθμός των λεωφορείων που σταθμεύουν , καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι επισκέπτες , καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία των τουαλετών για το κοινό και την καθαριότητα τους .
5) Εφαρμογή στην πράξη της απαγόρευσης διέλευσης των δικύκλων και αυτοκινήτων στην Ελ. Βενιζέλου  ,με τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια όλων και κυρίως των μικρών παιδιών.
6) Χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων που είναι ανεξέλεγκτη τους καλοκαιρινούς μήνες ,σε σημείο που να καθίσταται αδύνατη ή διέλευση πεζών , οικογενειών  με καροτσάκια κ.λ.π. Η καλύτερη διαχείριση των χώρων, θα διευκολύνει και τον ρόλο της πυροσβεστικής και των ασθενοφόρων που σε περίπτωση ανάγκης αδυνατούν να φτάσουν έγκαιρα.
Μακροπρόθεσμα, θεωρούμε πως πρέπει να διευθετηθούν τα παρακάτω :
1)Είναι απαραίτητο να  υπάρχει μέριμνα για τη συντήρηση του μόλου και την προστασία του. Η κατάσταση σε μερικά σημεία του μόλου, χρήζει άμεσης παρέμβασης , λόγω των ορατών καθιζήσεων.  Επιπλέον  καλό θα ήταν να γίνει ένας έλεγχος των αποχετεύσεων των καταστημάτων και οικιών, για να εντοπιστούν οι αιτίες  της δυσοσμίας σε διάφορα σημεία τους θερινού κυρίως μήνες Η ύπαρξη επίσης,   ασφαλών μόνιμων αγκυροβολίων είναι επιβεβλημένη ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα πρόσκρουσης και πρόκλησης ζημιών σε σκάφη.
2) Η ύπαρξη ενός ταχύπλοου σκάφους για την αρωγή στην πρόσδεση και την παραμονή θα ήταν σημαντική και θα μπορούσε να συνδυαστεί και με τη μετακίνηση τουριστών από και προς τις μαρίνες του Ακτίου.
3) Οργάνωση της κρουαζιέρας.  Είναι απαραίτητο να υπάρξουν έγκαιρες επαφές με τα κεντρικά  ταξιδιωτικά γραφεία και να γίνει σοβαρή και έντυπη ενημέρωση για την πόλη της Πρέβεζας, το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της,  τα υπέροχα αξιοθέατα, που μπορούν να επισκεφθούν οι τουρίστες κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην πόλη.
4) Στα πλαίσια της οργάνωσης των τριών χρήσεων του λιμένα Πρέβεζας, και στο γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί θέματα του εμπορικού, του τουριστικού και του αλιευτικού λιμανιού, περιμένουμε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για την οργάνωση και την καλή λειτουργία και των τριών χρήσεων. Μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του εμπορικού λιμένα (και κατά συνέπεια και της κρουαζιέρας), (δημιουργία ανατολικής προβλήτας, κα) βασισμένα σε σωστές μελέτες, που λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον, αλλά και μέτρα που θα βοηθήσουν τους αλιείς ώστε να αναδειχθεί το επάγγελμά τους περισσότερο, κάτι που συνάδει και με την ανάδειξη της ίδιας της πόλης (ντοκιμαντέρ του σεφ Rick Stein για το κανάλι BBC2). Πιο συγκεκριμένα καλύτερος φωτισμός, σοβαρές υποδομές, καθαριότητα κλπ.
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα θεωρούμε πως είναι όχι απλά εφικτό αλλά αναγκαίο να γίνουν, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα και η λειτουργία του λιμένα αλλά και να προκύψουν τα μέγιστα δυνατά οικονομικά οφέλη προς το Δήμο και κατ’επεκταση τους πολίτες  του. Πιστεύουμε πως ένας φορέας σαν το ΔΛΤ που διαχειρίζεται ετησίως προϋπολογισμούς εκατομμυρίων, έχει τη δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού δράσεων. Επίσης λόγω της εύκολης πλέον διάχυσης της πληροφορίας  υπάρχουν διαθέσιμα  πρότυπα διαχείρισης που μπορούν να ακολουθηθούν  (βλ. Λιµενικό Ταµείο Σκύρου που παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και την έλλειψη προσωπικού , ευρίσκεται σε διαρκή αναπτυξιακή πορεία).Για την περαιτέρω ανάλυση/συζήτηση των παραπάνω, παρακαλούμε όπως μας ορίσετε ημερομηνία ανοιχτής συνάντησης των εκπροσώπων του φορέα σας με εκπροσώπους της πρωτοβουλίας μας (επικοινωνία στο email : foreisprevezas@gmail.com) .  Είναι σημαντικό ο προγραμματισμός για την επερχόμενη τουριστική περίοδο να βασιστεί σε γόνιμο διάλογο με τους φορείς, τους επαγγελματίες και σε πνεύμα συναίνεσης και κοινών στόχων. Η μεγαλύτερη μας επιθυμία είναι να γίνει η πόλη μας ένα πλήρες τουριστικό θέρετρο. Και νομίζουμε ότι αν υπάρξει κοινό πνεύμα, αυτή μας η επιθυμία θα πραγματοποιηθεί.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο ΔΣ ώστε να λειτουργήσει επ΄ωφελεία των δημοτών.Με εκτίμησηΣύλλογος Εμποροεπαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Πρέβεζας
Σύλλογος εστιατόρων κ συναφών επαγγελμάτων  υγειονομικού
ενδιαφέροντος
Νέα Ένωση Ξενοδόχων Π.Ε.Πρέβεζας 
Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα»
Εκπρόσωποι παραγωγών μεταποιημένων τοπικών προϊόντων
Επαγγελματίες θαλάσσιου τουρισμού
Εκπρόσωποι ξεναγών/αρχαιολόγων
Επαγγελματίες εμπορικού λιμένα

Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Π.Ε. Πρέβεζας

………………………………………………………………………………………………………………………..

Πρέβεζα
3/4/2017                                  
          Προς :     1)  Δήμαρχο  Πρέβεζας
                         Κοινοποίηση :       2) Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για
                             θέματα Τουρισμού
                                                          3) Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος,  
                                                              Καθαριότητας και Πρασίνου                                       

Θέμα : Προτάσεις φορέων, συλλόγων και επαγγελματιών σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

   Ενώνοντας τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες αλλά και την αγάπη για την πόλη μας, συναντηθήκαμε προ μηνός, διάφοροι φορείς, σύλλογοι και επαγγελματίες, αναζητώντας και συζητώντας τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή και που σχετίζονται με την πολιτιστική, κοινωνική και τουριστική της ανάπτυξη.  
   Θέματα που αφορούν την ευημερία του τόπου και την ποιότητα της ζωής μας, που χρήζουν αντιμετώπισης και  που θεωρούμε πως στην αντιμετώπιση τους πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μαζί,  ο καθένας από τη μεριά του και με το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.
   Δρώντας λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση, καταγράψαμε και ταξινομήσαμε τα προβλήματα, αναζητώντας πιθανές λύσεις, βέλτιστες πρακτικές και  προτάσεις, που χωρίς ιδιαίτερο κόστος και χωρίς να απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες, θα μπορούσαν να βελτιώσουν  την εικόνα και τη λειτουργία  της πόλης, με σκοπό να  τις καταθέσουμε προς εξέταση στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες του τόπου.
Ζητήματα καθαριότητας

 • Υποδειγματική και αποτελεσματική οργάνωση της καθαριότητας.
 • Τα εγκαταλειμμένα κτίρια και οικόπεδα  να συντηρούνται και να περιφράζονται, καθώς υποβαθμίζουν την εικόνα της πόλης.
 • Καλλωπισμός στις νησίδες πράσινου, στις πλατείες και διατήρηση, συντήρησή τους καθ΄όλη την διάρκεια του έτους. Επισκευή και λειτουργία του σιντριβανιού (Πλατεία Ανδρούτσου).
 • Καθαριότητα και φωτισμός των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών κτιρίων και στρατοπέδων.
 • Ενημέρωση για την λειτουργία της ανακύκλωσης στην πόλη, μέριμνα για την απόρριψη αδρανή υλικών.
 • Τοποθέτηση μικρών κάδων και συντήρηση των υπαρχόντων για τα σκουπίδια των περαστικών.
 • Περιορισμός και εξάλειψη της απορρύπανσης και τοιχορύπανσης. Τοποθέτηση σταντ για αφίσες με εκδηλώσεις κλπ καθώς και τοποθέτηση σταντ για κηδειόχαρτα (προτείνουμε τον έξω από τις εκκλησίες). Δημιουργία γκράφιτι σε επιλεγμένους τοίχους από την Δημοτική Αρχή. Διοργάνωση φεστιβάλ γκράφιτι. Επιβολή προστίμων στους παραβάτες σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία.

Ζητήματα σήμανσης
 • Υλοποίηση ενός ολοκληρωμένο σχεδίου σήμανσης, ενιαίας αισθητικής και μορφής.
 • Σήμανση αρχαιολογικών Χώρων, μουσείων, μνημείων, ιστορικών κτιρίων. Πινακίδες καλωσορίσματος, προτροπής σεβασμού στην καθαριότητα της πόλης, χάρτες κλπ. Τοποθέτησή τους στις εισόδους της πόλης, στις εισόδους του ιστορικού κέντρου, στα παρκινγκ, στο λιμάνι. Προτείνουμε την χρησιμοποίηση του νέου σήματος της πόλης.

Ζητήματα τουρισμού
 • Αναβάθμιση και προβολή του ήδη υπάρχοντος γραφείου πληροφοριών (info point) στο ισόγειο του Δημαρχείου.
 • Ανακαίνιση και αξιοποίηση του Πύργου του ρολογιού. Δημιουργία εκ νέου του γραφείου πληροφοριών (info point) στον Πύργο στο ρολόι, το οποίο να λειτουργεί με πλήρες ωράριο κατά τη διάρκεια της  καλοκαιρινής περιόδου έχοντας συγκεντρωμένο όλο το διαφημιστικό υλικό (χάρτες, φυλλάδια ενημερωτικά, κ.α).
 • Σαιτάν Παζάρ. Είναι το πιο ιστορικό στενό της πόλης με μεγάλη επισκεψιμότητα. Φωτισμός, σήμανση εμφανής από τον πεζόδρομο της Ε. Αντιστάσεως, δημιουργία μουσείου Κ. Καρυωτάκη.
 • Τοποθέτηση σταντ σε στρατηγικά σημεία με υλικό προς διάθεση και ενημέρωση.
 • Το Wifi είναι σε λειτουργία; Αν όχι, να γίνει αναβάθμισή του, με εμβέλεια σε όλο το ιστορικό κέντρο και την παραλία.
 • Οργάνωση του ημερολογίου εκδηλώσεων και φεστιβάλ με τον εμπλουτισμό του, έχοντας ως σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και την προσέλκυση τουριστών σε όλη την διάρκεια του έτους.
 • Στήριξη και προβολή των τοπικών προϊόντων.
 • Ενίσχυση του συνεδριακού, θρησκευτικού και ιαματικού τουρισμού.
 • Συμμετοχή σε περισσότερες και μεγαλύτερης σπουδαιότητας Διεθνείς Εκθέσεις. Σωστή οργάνωση και προετοιμασία. Αναβάθμιση του προσωπικού που τις στελεχώνει κάθε φορά.
 • Συμμετοχή στην Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου νέων ανθρώπων επαγγελματιών και επιστημονικά καταρτισμένων σε θέματα τουρισμού.
 • Συνεργασία με το αεροδρόμιο και προσπάθεια προώθησης και διαφήμισης της Πρέβεζας.

Περιβάλλον/ Αδέσποτα
 • Αδέσποτα. Ενημέρωση για την κατάσταση του καταφυγίου, εφαρμογή του νόμου. Συνεργασία με ανεξάρτητες ομάδες κτηνιάτρων καθώς και ιδιώτες εθελοντές για την στείρωση των αδέσποτων.
 • Άμεσες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση του περιαστικού δάσους του Αγίου Γεωργίου και της Κυανής Ακτής.
 • Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του Αμβρακικού. Καμπάνια ενημέρωσης.
 • Ένταξη σε πρόγραμμα για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Για την περαιτέρω ανάλυση/συζήτηση των παραπάνω, παρακαλούμε όπως μας ορίσετε ημερομηνία ανοιχτής συνάντησης των εκπροσώπων του φορέα σας με εκπροσώπους της πρωτοβουλίας μας.( Επικοινωνία στο email : foreisprevezas@gmail.com).
Είναι σημαντικό ο προγραμματισμός για την επερχόμενη τουριστική περίοδο να βασιστεί σε γόνιμο διάλογο με τους φορείς, τους επαγγελματίες και σε πνεύμα συναίνεσης και κοινών στόχων. Η μεγαλύτερη μας επιθυμία είναι να γίνει η πόλη μας ένα πλήρες τουριστικό θέρετρο. Και νομίζουμε ότι αν υπάρξει κοινό πνεύμα, αυτή μας η επιθυμία θα πραγματοποιηθεί.

Με εκτίμηση

Σύλλογος Εμποροεπαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Πρέβεζας
Σύλλογος εστιατόρων κ συναφών επαγγελμάτων  υγειονομικού
ενδιαφέροντος
Νέα Ένωση Ξενοδόχων Π.Ε.Πρέβεζας
Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα»
Εκπρόσωποι παραγωγών μεταποιημένων τοπικών προϊόντων
Επαγγελματίες θαλάσσιου τουρισμού
Εκπρόσωποι ξεναγών/αρχαιολόγων  
Επαγγελματίες εμπορικού λιμένα

Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Π.Ε. Πρέβεζας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ