Παγκόσμιοι κολοσσοί ενδιαφέρονται για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Πρέβεζα

Επτά ξένες πετρελαϊκές εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ +0,97%(ΕΜΠΕ) στις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, αποκάλυψε σήμερα ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου. Πρόκειται για τις εταιρείες Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.
Οι σχετικές συμβάσεις για την παραχώρηση των δύο περιοχών έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Απομένει ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή και η κατακύρωσή τους από τη Βουλή.
Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε, ακόμη, ότι τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται συνολικά με 25 εταιρείες για συμμετοχή σε έρευνες ανά την Ελλάδα. Εκτός από τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται ήδη στον Πατραϊκό Κόλπο, έχουν μονογράψει με το υπουργείο τη συμφωνία για παραχώρηση της περιοχής 2 στο Ιόνιο (βορειοδυτικά της Κέρκυρας, σε Κοινοπραξία με την Total και την Edison) και αναμένουν τη μονογραφή για την περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος). Ήδη, προγραμματίζονται σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2, τον Δεκέμβριο, με την προοπτική να συνεχιστούν άμεσα και στην περιοχή 10.
Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων επιδιώκει να αναζωογονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λοιπές θαλάσσιες περιοχές (17 από τις συνολικά 20 που προκηρύχθηκαν το 2014), για τις οποίες δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον (εκτός από τις περιοχές 2 και 10, τα ΕΛΠΕ υπέβαλαν προσφορά και για την περιοχή 1 στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας). Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για διεξαγωγή περαιτέρω σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο, νότια της Κέρκυρας, στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και στο νότιο Κρητικό Πέλαγος, για τις οποίες έχει ήδη γίνει μία πρώτη απεικόνιση από την εταιρία PGS, ενόψει της προκήρυξης των 20 περιοχών το 2014.
Στόχος είναι, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αφενός η πύκνωση των σεισμικών γραμμών αλλά και -στο νότιο Κρητικό πέλαγος- η αλλαγή της κατεύθυνσής τους από «πλάγια» (κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά που είναι τώρα) σε «κάθετη» (από βορρά προς νότο).

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites