Παρασκευή, 13/12/2019

Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/Βάθμιας Νομού Πρέβεζας το θέμα της εκπαίδευσης των προσφύγων!

Το ΔΣ του Συλλόγου , στην έκτακτη ΓΣ της 20ης -2-2017 έθεσε και το θέμα λειτουργίας των ΔΥΕΠ των Δημοτικών Σχολείων της Φιλιππιάδας . Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν και επισημαίνονται με απόφαση ΔΣ τα εξής:

1 ) Όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση και την εκπαίδευση και το δικαίωμα αυτό προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού του ΟΗΕ η οποία επικυρώθηκε και οπό την Ελλάδα .  
2 ) Στις 21 Νοεμβρίου λειτούργησαν οι ΔΥΕΠ του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας . Από την επόμενη μέρα οι ΔΥΕΠ σταμάτησαν να λειτουργούν και σήμερα , 3 μήνες μετά , αν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές .
Γιατί ;;;
Ποιοί πήραν την απόφαση να κλείσουν ;;;
Ποιοί εξακολουθούν να τις κρατούν κλειστές ;;; Οι προϋποθέσεις λειτουργίας υπάρχουν .
3) Με απογοήτευση διαβάσαμε στον τοπικό τύπο την επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας  που συνυπογράφουν σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Δημοτικών σχολείων της Φιλιππιάδας  και ο Δήμαρχος Ζηρού και στην οποία προτείνεται η λειτουργία των ΔΥΕΠ να μεταφερθεί σε κτίριο της Παιδόπολης Ζηρού .
Καταδικάζουμε την πρόταση που ξεκάθαρα κινείται στην λογική της απομόνωσης και της γκετοποίησης των παιδιών των προσφύγων . Ο φυσικός χώρος εκπαίδευσης των παιδιών είναι το σχολείο .
Ως Σύλλογος καταγγείλαμε ( 22-9-2016 ) και καταγγέλλουμε πάλι οποιαδήποτε απόπειρα, με κάθε δικαιολογία, να δημιουργηθούν χώροι «εκπαίδευσης» γκέτο καθώς και κάθε ξενοφοβική αντίδραση που εδράζεται και πηγάζει στον διαχωρισμό των παιδιών με βάση την εθνικότητα , τη φυλή  , τη γλώσσα  και τη θρησκεία .
Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα όλων των παιδιών που ζουν στην ελληνική επικράτεια να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης .
Καλούμε και τους Βουλευτές του νομού να πάρουν θέση για τη μη λειτουργία των δομών αλλά και τη μεθόδευση απομάκρυνσης  και απομόνωσης των προσφυγόπουλων .

4 ) Καλούμε τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση λειτουργία των ΔΥΕΠ εξασφαλίζοντας  όλες τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους (πλήρη υγειονομική κάλυψη των προσφυγόπουλων όπως όλων των μαθητών, καθαριότητα σχολικών χώρων και θέρμανση για τον χειμώνα με την απαραίτητη χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα των ΔΥΕΠ, ασφάλεια κατά την παραμονή τους στο χώρο του σχολείου και κατά τις μετακινήσεις τους. Η οργάνωση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων πρέπει να  αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ .
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος να μη χαθούν και οι λιγότεροι από 4 μήνες που απομένουν .

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ