ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΙΩΡΗΣ: “Τι είχαμε, τι έχουμε και ποιο ΤΕΕ θέλουμε!”

Με μεγάλη μου λύπη παρακολουθώ τα τρία τελευταία χρόνια τη διολισθαίνουσα πορεία του ΤΕΕ στο τίποτα, την αδιάφορη κομματικοποίηση του χώρου μας, με πολύ  πολιτική φλυαρία και καμιά ουσία, διανύοντας δυστυχώς ένα νεκρό χρόνο προσφοράς στον τόπο, μιάς και το Επιμελητήριο των Ελλήνων Τεχνικών Επιστημόνων αυτής της περιόδου, μόνο με τις επιστήμες δεν ασχολήθηκε, μόνο σύμβουλος του κράτους δεν ήταν  και αντί αυτού  σαν συνδικάτο φτηνής συντεχνίας, χωρίς ανάλυση και σύνθεση, ασχολούνταν μόνο με την ανεργία των μηχανικών ως μέγεθος, με το Ταμείο Ασφάλισης μηχανικών, με τις συντάξεις, τις μετοχές της τράπεζας Αττικής κλπ.
Διακοπή συνέχειας των 90 χρόνων από την ίδρυσή του θάλεγα ήταν αυτή η περίοδος του ΤΕΕ, με έναν Πρόεδρο, μια Διοικούσα  αλλά και μια Αντιπροσωπεία στα κάγκελα για τα «συμφέροντα» των μελών και μόνο,  σε μια στείρα και όχι γόνιμη αντιπολίτευση, λες και όλοι δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα πτωχευμένη όπως είναι, δεν έχει ούτε ιμάτια, ούτε λεφτά να μοιράσει, παρά μόνο έχει ανάγκη από  βοήθεια για να βγει από την στενωπό της κρίσης, τη φτωχοποίηση της χώρας,  τη διάλυση  του παλιού σάπιου συστήματος έργων, αναθέσεων, ενισχύσεων και λοιπής λεηλασίας του εθνικού πλούτου όπου όλοι με συλλογική ευθύνη συμμετείχαν και σίγουρα όλοι ήξεραν και όλοι σιωπούσαν.
Εκεί το ΤΕΕ κάποτε, χωρίς να εξαιρείται η συμμετοχή του στα παραπάνω, είχε  ζωή, παρεμβάσεις, προτάσεις σημαντικές για την ανάπτυξη, προβάλλοντας τις νέες τεχνολογίες,  πρωτοστατώντας με  ημερίδες και συνέδρια για τα μικρά και μεγάλα θέματα της χώρας, με την επιστημονική κοινότητα στο πλάι και τις επιστημονικές επιτροπές σε λειτουργία, τις ομάδες εργασίας παντού, τα τεχνικά χρονικά, το ΕΔ κλπ.  Ήταν εν κατακλείδι μια θετική φωνή στην Βαβυλωνία μας, που όταν εισακούονταν μας έκανε πολλές φορές περήφανους για την προσφορά των Ελλήνων επιστημόνων μηχανικών στον τόπο και όχι μόνο. Πολλές φορές οι συντεχνίες και τα συμφέροντα νικούσαν έχοντας φυσικά δίπλα το πολιτικό σύστημα, το οποίο μεταφέροντας ευθύνες στους άλλους, χρέωνε τον λογαριασμό και στο ΤΕΕ, για τους κανόνες ανοικοδόμησης  της χώρας που αυτό επέβαλε, για την αυθαίρετη δόμηση, για τον αναπτυξιακό νόμο που «απέτυχε» γιατί τον έφαγαν οι ημέτεροι κλπ.
Όταν όμως παράγεις αναπτυξιακό έργο όσο και να σε συκοφαντήσουν η δουλειά σου φαίνεται και το ΤΕΕ συνέχιζε τον ιστορικό του ρόλο, να παράγει δηλαδή έργο, να προτείνει αλλαγές και να επιζητεί την συνεργασία και τον διάλογο με την οποιαδήποτε Κυβέρνηση, Περιφέρεια ή Δήμο, χωρίς καμουφλάζ, ιδιοτέλεια και  νταραβέρια περίεργα.
Αυτό το ΤΕΕ σήμερα, δυστυχώς δεν υπάρχει! Οι νέοι επιστήμονες και η νέα γενιά των μηχανικών αγνοώντας τα παραπάνω, θεωρώντας  την λεηλασία του ασφαλιστικού ταμείου ευθύνη του ΤΕΕ, θεωρώντας ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο έπρεπε να λύνει τα προβλήματα ανεργίας των Ελλήνων μηχανικών, τα συνταξιοδοτικά, τις αμοιβές κλπ απαξίωσε τον ρόλο του, γυρνώντας την πλάτη στην ουσία στον εαυτό του,  γιατί μπέρδεψε τους ρόλους και ..νόμισε λάθος! Γιατί αγνοούσε ότι το ΤΣΜΕΔΕ δεν ήταν τίποτε άλλο, από ότι, το ΙΚΑ για τους οικοδόμους. Ότι η έλλειψη υπαλληλικού προσωπικού και εξυπηρέτησης ασφαλισμένων ήταν θέμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης. Γιατί το κούρεμα των αποθεματικών του ΤΕΕ αποφασίστηκε από την τότε κυβέρνηση και όχι από τους μηχανικούς.
Όσο για την τότε  πρόταση του ΤΕΕ, συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στην αγορά της Τράπεζας Αττικής που πολύς λόγος έχει γίνει, για την εποχή που έγινε (1995-97), θεωρήθηκε πρωτοπορία για ασφαλιστικό ταμείο και πραγματική επένδυση για τους μηχανικούς, που είχαν πλέον πρόσβαση στη «δική τους» τράπεζα (εγγυητικές, δανεισμοί κλπ)! Εγκλωβίστηκε τελικά από το σύστημα, δεν εξελίχθηκε σε τράπεζα των μηχανικών (άρα εκ των υστέρων απέτυχε), αλλά και ποιό ταμείο γλύτωσε τελικά από την λεηλασία, αφού τα ΔΣ των Ταμείων τα είχαν πάντοτε και διαχρονικά οι κυβερνήσεις λάφυρο στο «τσεπάκι» τους! Σήμερα πάντως (και είναι σημαντικό), η Τράπεζα Αττικής είναι η μόνη κρατική τράπεζα της χώρας και ίσως η σκυτάλη και ευκαιρία να αξιοποιηθεί για το συμφέρον των πολλών, αλλά και  του ταμείου μας, που αναγκαστικά πλέον παραμένει εμπλεκόμενο!
Το Επιμελητήριο παρενέβαινε  πάντα και αρκετές φορές δυναμικά, αλλά σε αυτά που θεσμικά μπορούσε. Πρότεινε και αντιπρότεινε λύσεις που πολλές φορές αγνοούνταν εφόσον δεν συνέφεραν ή δεν κατανοούνταν από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Δεν «γεμίσαμε» πχ. εμείς την χώρα με Πολυτεχνεία ή ΤΕΙ, ούτε εισηγηθήκαμε 40 φορές από την μεταπολίτευση και μετά, την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων! Αντιθέτως, προτείναμε πάντα και υπερασπιζόμασταν από σύνθετη επιστημονική σκοπιά και λογική λύσεις, που εφόσον εισακούονταν γεννούσαν πάντα θετικά αποτελέσματα!
Αυτό το ΤΕΕ δεν υπάρχει σήμερα, αλλά εκεί πρέπει να ξαναγυρίσουμε! Το ΤΕΕ δεν είναι συνδικάτο και ούτε πρέπει να γίνει, γιατί τότε εύκολα γίνεται συντεχνία συμφερόντων των μελών του και προφανώς τότε δεν το χρειάζεται ούτε η χώρα ούτε η ανάπτυξη. Και ίσως η σημερινή του δράση να παραπέμπει σε «Σωματείο Ελλήνων Μηχανικών» αλλά τότε θα πρέπει να αλλάξει όνομα υπογράφοντας και την διάλυση της Επιστημονικής κοινότητας της χώρας!
Εφόσον στόχος μας είναι το ΤΕΕ να παραμείνει σύμβουλος της πολιτείας και όχι σωματείο τεχνικών Επιστημόνων, τότε με αλλαγή ρότας στη δομή λειτουργίας του, αναζητώντας τους χαμένους πόρους σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση, ίσως καταφέρουμε να γίνουμε η ατμομηχανή εκσυγχρονισμού της χώρας και της αξιοποίησης του ενεργητικού και επιστημονικού δυναμικού, που σήμερα φυλλορροεί και διαρρέει στην Εσπερία!
ΥΓ : Ο κλάδος των μηχανικών είναι δύσκολος κλάδος, δεν έχει αγίους και κινείται σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον! Απαιτούνται τολμηρές προτάσεις  για την αξιοποίηση του επιστημονικού κόσμου, με σύνδεση και διασφάλιση σύγχρονων αναπτυξιακών προτύπων σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τα φυσικά μας πλεονεκτήματα, τους αναπτυξιακούς νόμους, το ΕΣΠΑ κλπ, που θα δώσουν χώρο και κατεύθυνση στην οικονομία και την αξιοποίηση των Ελλήνων μηχανικών που παράγονται σήμερα στα «Μετσόβια» χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τον πλούτο της χώρας. Εκεί το ΤΕΕ μπορεί να προτείνει και να συντονίσει το αναπτυξιακό έργο της χώρας,  πάντα σε συνεργασία με τους Έλληνες επιστήμονες, την κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα!
Μόνο τότε θάχει νόημα να υπάρχουμε!
Πρέβεζα, 7 Νοέμβρη 2016                                                             Σπύρος Κανιώρης *
                                                                                                       Μηχανολόγος μηχανικός
                                                                                                        

* (υποψήφιος με την ΡΠΜ για την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στις 20-11-2016).

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ρύθμιση χρεών και νέος Πτωχευτικός Κώδικας : «Δεύτερη ευκαιρία» ή μια ακόμη τρύπα στο νερό;

10/06/2021, 12:06 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κώστας Μπάρκας “Εργασιακό Νομοσχέδιο: Για εργαζόμενους, ή για λάδι;”

08/06/2021, 4:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πανσέληνος – Το ποίημα του μαθητή Σταύρου Πρέντζα

31/05/2021, 10:03 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κοσμάς Κοψάρης: «Γιώργος Χρονάς … ο μοναχικός ταξιδευτής της ύπαρξης»

28/05/2021, 12:17 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γιώργος Μπούρας : Ο μαθητής της Γ’ Τάξης του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας με το αστείρευτο ταλέντο

25/05/2021, 4:59 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites