Απολυμάνθηκαν άμεσα τα σχολεία στην Φιλιππιάδα – Ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού για τα κρούσμα Ηπατίτιδας Α’ στο Κέντρο Φιλοξενίας

Η εμφάνιση κρουσμάτων Ηπατίτιδας σε πρόσφυγες που διαβιούν στο Κ.Π.Φ.Π. “Πετροπουλάκη” δυστυχώς επιβεβαιώνει τις θέσεις μας και τις ανησυχίες των κατοίκων.
“Να προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής”
Ο Δήμος Ζηρού, με αφορμή την εμφάνιση, επιβεβαιωμένων από το Γ.Ν. Άρτας, τριών κρουσμάτων προσβολής από τον ιό Ηπατίτιδα Α, σε παιδιά που διαβιούν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου “Πετροπουλάκη”, επισημαίνει τα εξής: Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η θέση μας αλλά και οι ανησυχίες των συμπολιτών μας, ότι η παραμονή της λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων, πέραν του 8μήνου, που ήταν η αρχική δέσμευση του κράτους, θα προκαλέσει αρνητικά επακόλουθα. Είχαμε αναδείξει το ζήτημα και είχαμε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας τόσο προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας και Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, όσο και προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας κ.ά. Είχαμε επισημάνει ακόμη, σε όλους τους τόνους, ότι η διατήρηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους Κέντρα Φιλοξενίας, όπου οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής είναι ακατάλληλες, δεν μπορεί να συνεχιστεί.  
Ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από τους αρμοδίους Υπουργούς την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε δωμάτια ξενοδοχείων και οικίες πριν από τον χειμώνα.
Για την ανάδειξη του θέματος οργανώσαμε πρόσφατα ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία κλήθηκαν και παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού, εκπρόσωποι εμπλεκόμενων υπηρεσιών, γονείς και συνδημότες μας.
Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως την αμέριστη συμπαράστασή μας και την εμπιστοσύνη μας στο κράτος και τους θεσμούς. Αυτό το θεωρούμε αυτονόητο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι ζούμε σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, ανεξαρτήτως των πρόσκαιρων δύσκολων συνθηκών. Επίσης θεωρούμε αταλάντευτα ότι είναι αυτονόητο και ανθρώπινο δικαίωμα όλων των παιδιών του κόσμου να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση. Το γεγονός όμως ότι εμφανίστηκαν τρία κρούσματα Ηπατίτιδας Α, την πρώτη κιόλας μέρα που λειτούργησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων σε Σχολεία της Φιλιππιάδας, φανερώνει ότι υπήρξαν κενά στη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και τον προληπτικό έλεγχο.
Γίνεται επίσης προφανές ότι, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, η Πολιτεία, θα πρέπει να αναθεωρήσει και να επανεξετάσει την απόφασή της να εφαρμόζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων σε ενεργά Σχολεία.
   
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:
α. Να λάβει άμεσα η Πολιτεία όλα τα προσήκοντα μέτρα για την υγιεινή όλων των προσφύγων και τον εμβολιασμό τους προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση των κρουσμάτων.
β. Να προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε δωμάτια ξενοδοχείων και οικίες όπως είχε συμφωνηθεί με τον αρμόδιο Υπουργείο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.  
γ. Καλούμε τους κατοίκους να λειτουργήσουν με σύνεση και ψυχραιμία, και να ενημερώνονται για κάθε εξέλιξη επίσημα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγείας (Υπουργείο Υγείας, 6η Υ.Π.Ε., ΚΕΕΛΠΝΟ, Δήμο ).

Ο Δήμος Ζηρού, τέλος, ενημερώνει ότι προχώρησε άμεσα σε απολυμάνσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων των Σχολείων της Φιλιππιάδας, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η λειτουργία τους.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Aναβίωσαν το παραδοσιακό «Καγκελάρι» οι Παπαδιώτες

03/05/2019, 11:17 μμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για την “Διατροφή στην Παιδική ηλικία” από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζηρού

15/11/2018, 3:07 μμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ : Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Γενεσίου της Θεοτόκου

08/09/2018, 3:42 μμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ : Μέχρι τη Δευτέρα 20 Αυγούστου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας

17/08/2018, 10:52 πμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Η παράδοση συναντάει τη γεύση στο 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας στο Θεσπρωτικό

22/07/2018, 12:11 μμ

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ : Πρόγραμμα 2ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

14/07/2018, 5:09 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites