Ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ» στο 18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.

 Αντιπροσωπεία από μέλη της νεολαίας του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν.Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ»συνοδευόμενα από την πρόεδρο του Συλλόγου κ.Χαϊτίδου Στέλλα, συμμετείχε στο 18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά», με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, Ποντιόπουλα  τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς παρευρέθηκαν στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 14 έως 17 Ιουλίου 2016.

 Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν  στόχευσαν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων .

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, περιείχε  διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με Ποντιακό θέατρο και ποντιακό γλέντι.

Για τέσσερις μέρες περίπου 450 νέοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό γνώρισαν καλύτερα ο ένας τον άλλον, έκαναν καινούργιους φίλους, έμαθαν καινούργια πράγματα για τον ποντιακό ελληνισμό και την ιστορία του, διασκέδασαν, πέρασαν ένα αυθεντικό μήνυμα ενότητας στον ποντιακό χώρο και βέβαια έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να παραμείνει ζωντανή η παράδοση. Η παράδοση του Πόντου, της αλησμόνητης πατρίδας, την οποία έχουν χαράξει βαθιά μέσα στην ψυχή τους τα ακούσματα από τους προγόνους τους. 
Σχημάτισαν με τα σώματα τους μπροστά από το Ναό, «Αραθυμώ σε Πατρίδα»
 Ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο με φόντο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, μια υπόσχεση στον εαυτό τους ότι θα αγωνίζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους γι’ αυτόν το σκοπό.
Δεν ξεχνάμε.
Ο αγώνας συνεχίζεται, το μήνυμα δόθηκε, ο Πόντος ζει και οι νέοι το αποδεικνύουν.
«Αραθυμώ σε Πατρίδα» 
18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά.

18ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ


14, 15, 16, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016


ΨΗΦΙΣΜΑ


Για 18η χρονιά, ,εδώ, στα υψώματα του Βερμίου, στο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στις 14 με 17 Ιουλίου 2016, ανταμώσαμε εμείς, οι νέοι και οι νέες, Έλληνες Ποντιακής καταγωγής, τρίτης και τέταρτης γενιάς, εκπληρώνοντας για ακόμη μια χρονιά την υπόσχεσή μας πως θα διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης και της ποντιακής μας παράδοσης. Στα πλαίσια του φετινού προγράμματος παρακολουθήσαμε σημαντικές εισηγήσεις με θεματικές ενότητες, όπως: Υγεία και Διαδίκτυο, Αρχιτεκτονική, Τέχνη, Ιστορία και Πολιτισμικά στοιχεία του Πόντου. Ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε και καταλήξαμε από κοινού στα παρακάτω:


Παναγία Σουμελά


Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση το Τούρκικο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά από επτά χρόνια συνεχόμενης τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στην παλαίφατο Ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, δεν έδωσε άδεια πραγματοποίησής της επικαλούμενο τις εργασίες συντήρησης του ιστορικού Μοναστηριού. Ευελπιστούμε αυτή η απόφαση, για ένα θέμα τόσης μεγάλης σημασίας για όλους εμάς τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής, να είναι συγκυριακή και να μην αποτελεί προάγγελο για την επιστροφή στο παρελθόν.


Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης – Αγία Σοφία Τραπεζούντας και Νικομήδειας


Η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της ανάγνωσης του Κορανίου κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου στην Αγία Σοφία πιστεύουμε ότι αποτελεί έλλειψη σεβασμού προς το Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού και προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια καλλιέργειας καλών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Επίσης, η μετατροπή των ναών της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα και Νικομήδεια σε μουσουλμανικά τεμένη συνεχίζουν την καταστροφική πρακτική των Τούρκων σε μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Προσφυγικό Ζήτημα


Ως νέοι και νέες, απόγονοι προσφύγων, θεωρούμε υποχρέωσή μας να μην μείνουμε αμέτοχοι στα γεγονότα και στις συγκυρίες των ημερών μας όπου άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους στο βωμό συμφερόντων. Ζητούμε να σταματήσει κάθε αιτία που προκαλεί στον 21ο αιώνα ξεριζωμούς και προσφυγιά γιατί πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν στον τόπο που γεννήθηκαν και να διακινούνται στα πλαίσια της Δημοκρατίας.


Γενοκτονία – Διεθνής Αναγνώριση – Ευρωπαϊκή διάσταση


Θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να δηλώσουμε από αυτό το βήμα την απαίτησή μας να καθιερωθεί η 19η Μαΐου ως ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων, μιας εξοντωτικής πολιτικής πρακτικής του Κεμαλισμού που οδήγησε στις γενοκτονίες των χριστιανικών λαών του Ευξείνου Πόντου και της Μικράς Ασίας. Καταδικάζουμε όλους εκείνους που με τις πολιτικές τους στοχεύουν στην αλλοίωση της σημασίας της 19ης Μαΐου μετά την ψήφιση και καθιέρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Απαιτούμε η Πολιτεία να προωθήσει το θέμα της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή στη μνήμη των μαρτύρων, των ηρώων και αγωνιστών του αλησμόνητου Πόντου.


Ενότητα Ποντιακής Νεολαίας


Θεωρούμε αναγκαία την Ενότητα της νεολαίας του οργανωμένου Ποντιακού χώρου πράγμα που πρεσβεύει ο θεσμός του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά, εδώ και 18 χρόνια. Ένας θεσμός μέσω του οποίου οι νεολαίοι αγωνιζόμαστε συσπειρωμένοι, ακηδεμόνευτοι, αδιάσπαστοι και πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά του αλησμόνητου Πόντου.

Σην Σουμελάν απάν και κάθαν χρόνον θα έρχουμες και ξαν’ θα ανταμούμες
και θα κρατούμε ζωντανό τον μυρωμένο Πόντο


Καστανιά, 17 Ιουλίου 2016
Η νεολαία του Συναπαντήματος των Ποντιακών Σωματείων,

πάντα γαντζωμένη στις Ρίζες του Πολιτισμού και της Παράδοσής μας…

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ενός κακού, μύρια έπονται; ίσως και όχι!

21/03/2020, 4:14 μμ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΥΓΕΙΑ

Όχι φόβος, μόνο προσοχή…

20/03/2020, 10:37 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου

12/03/2018, 1:14 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites