Τετάρτη, 30/09/2020

Γνωρίζοντας τον πολιτισμό του Νομού Πρέβεζας-Ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα που πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας το Σάββατο 28 Μαϊου στο πλαίσιο συμμετοχής της στον εορτασμό της πανελλήνιας δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Η συγκεκριμένη δράση διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Δ/νσης Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης σχετικά με την εκπαίδευση για την αειφόρο Ανάπτυξη, υλοποιεί, και τη φετινή χρονιά εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα.

 Κύριος θεματικός άξονας της εκδήλωσης ήταν η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και η εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Φιλιππιάδας, του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Πρέβεζας αλλά και Τοπικών Φορέων και σε αυτήν παρουσιάστηκαν στοιχεία και δεδομένα σχετικά με το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικόπολης, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά και τη δυναμική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Οι ομιλίες αφορούσαν στις εργασίες που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας με ιδιαίτερη αναφορά στις θέσεις Άγιος Γεώργιος και Κοκκινόπηλος, το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για το μνημείο, το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής, καθώς και τα εκπαιδευτικά Προγράμματα που υλοποιεί το ΚΠΕ Φιλιππιάδας στην περιοχή

 Τους συμμετέχοντες στην ημερίδα καλωσόρισε η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Φιλιππιάδας κ. Μαριάννα Νάστου ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Γεωργίου  κ. Ρίζος Χρήστος ο οποίος μάλιστα ανέλυσε το σχεδιασμό και τις δράσεις για την ανάδειξη του μονοπατιού: «Ρωμαϊκό Υδραγωγείο-Δρακότρυπα».

Ο Προϊστάμενος του ΙΓΜΕ ΗΠΕΙΡΟΥ  κ. Νικολάου Ευάγγελος ανέπτυξε «Το γεωλογικό παρελθόν της περιοχής του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου-Γεωδιαδρομή Αγ. Γεώργιος-Κοκκινόπηλος»,

 Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της Υπεύθυνης του ΚΠΕ Φιλιππιάδας κ. Νάστου και των αρχαιολόγων  κ.κ. Μπάρκα Πολυξένη και Πεταρούδα Γεωργία.

 Μετά το πέρας του θεωρητικού μέρους της ημερίδας ακολούθησε θεματική ξενάγηση – γνωριμία με το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, από τις αρχαιολόγους κ.κ. Μπάρκα Πολυξένη και Πεταρούδα Γεωργία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ