Δύσκολη εποχή φέρνει η Τούτα absoluta για την τομάτα στην Πρέβεζα

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το πρόβλημα πέρυσι τόσο σε υπαίθριες όσο και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας λόγω της Tuta absoluta, στην Πρέβεζα.
Η ανθεκτικότητα που έχει αναπτύξει το έντομο σε εντομοκτόνα καθώς και οι πολλές γενεές που εμφανίζει ανά καλλιεργητική περίοδο είναι οι κύριες αιτίες του προβλήματος τις οποίες θα έχουν και φέτος να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί. ΄Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί στη νέα περίοδο λόγω του ήπιου χειμώνα, ο οποίος προμυνεί έξαρση των πληθυσμών του εντόμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στην Πρέβεζα  δραματική ήταν η περυσινή μείωση της παραγωγής σε υπαίθρια τομάτα, λόγω έξαρσης της Τούτα ενώ οι παραγωγοί θερμοκηπιακής τομάτας ήρθαν αντιμέτωποι με την ανθεκτικότητα του εντόμου στα περισσότερα εγκεκριμένα σκευάσματα, με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση παραγωγής η οποία άγγιξε σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%. Η φετινή χρονιά βρίσκει τους καλλιεργητές υπαίθριας τομάτας να στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, ενώ οι παραγωγοί θερμοκηπιακής τομάτας προσπαθούν με διάφορους συνδυασμούς φαρμάκων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Τα πράγματα αναμένεται να είναι εντονότερα εφέτος, λόγω του ήπιου χειμώνα ο οποίος δεν μείωσε αρκετά τους διαχειμάζοντες πληθυσμούς του εντόμου.

Αντίθετα σε περιοχές όπου το έντομο δεν έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς και ανθεκτικότητα, όπως Αμαλιάδα και Κυπαρισσία τακτικές ολοκληρωμένης αντιμετώπισης φαίνεται να αποτελούν τη μόνη διέξοδο για το πρόβλημα, επιτρέποντας τόσο σε παραγωγούς υπαίθριας καλλιέργειας αλλά και σε παραγωγούς θερμοκηπίων να έχουν ικανοποιητική παραγωγή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε παραγωγούς χοίρων και μελιού λόγω πανδημίας

18/01/2022, 11:00 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εγκρίθηκε ερευνητικό πρόγραμμα καταπολέμησης του μαύρου αλευρώδη των εσπεριδοειδών.

23/11/2021, 12:37 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας : Σχέδιο ΚΥΑ από το ΥΠΑΑΤ για την διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων

20/04/2021, 12:13 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ξεκινά ο δεύτερος ψεκασμός των ελαιοδένδρων  στα πλαίσια του προγράμματος Δακοκτονίας 2020

31/07/2020, 10:39 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Πρέβεζα για κτηνοτρόφους, παραγωγούς επαγγελματίες και εργαζόμενους στους κλάδους κρέατος και τυροκομικών προϊόντων

02/07/2020, 1:14 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παράταση προθεσμίας μέχρι 16 Μαϊου για νέα οινάμπελα

13/05/2020, 7:47 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Προσλήψεις μόνιμων γεωπόνων στο ΥΠΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ

08/05/2020, 11:53 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τον έλεγχο της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

15/04/2020, 4:01 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites