Σάββατο, 26/09/2020

Δύσκολη εποχή φέρνει η Τούτα absoluta για την τομάτα στην Πρέβεζα

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το πρόβλημα πέρυσι τόσο σε υπαίθριες όσο και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας λόγω της Tuta absoluta, στην Πρέβεζα.
Η ανθεκτικότητα που έχει αναπτύξει το έντομο σε εντομοκτόνα καθώς και οι πολλές γενεές που εμφανίζει ανά καλλιεργητική περίοδο είναι οι κύριες αιτίες του προβλήματος τις οποίες θα έχουν και φέτος να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί. ΄Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί στη νέα περίοδο λόγω του ήπιου χειμώνα, ο οποίος προμυνεί έξαρση των πληθυσμών του εντόμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στην Πρέβεζα  δραματική ήταν η περυσινή μείωση της παραγωγής σε υπαίθρια τομάτα, λόγω έξαρσης της Τούτα ενώ οι παραγωγοί θερμοκηπιακής τομάτας ήρθαν αντιμέτωποι με την ανθεκτικότητα του εντόμου στα περισσότερα εγκεκριμένα σκευάσματα, με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση παραγωγής η οποία άγγιξε σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%. Η φετινή χρονιά βρίσκει τους καλλιεργητές υπαίθριας τομάτας να στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, ενώ οι παραγωγοί θερμοκηπιακής τομάτας προσπαθούν με διάφορους συνδυασμούς φαρμάκων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Τα πράγματα αναμένεται να είναι εντονότερα εφέτος, λόγω του ήπιου χειμώνα ο οποίος δεν μείωσε αρκετά τους διαχειμάζοντες πληθυσμούς του εντόμου.

Αντίθετα σε περιοχές όπου το έντομο δεν έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς και ανθεκτικότητα, όπως Αμαλιάδα και Κυπαρισσία τακτικές ολοκληρωμένης αντιμετώπισης φαίνεται να αποτελούν τη μόνη διέξοδο για το πρόβλημα, επιτρέποντας τόσο σε παραγωγούς υπαίθριας καλλιέργειας αλλά και σε παραγωγούς θερμοκηπίων να έχουν ικανοποιητική παραγωγή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ