«Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015-2015, Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά»
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994. Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2015-2016 είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», θέμα διαχρονικό και πολυδιάστατο, καθώς ποικίλες μορφές βίας σημαδεύουν κάθε κομβική ιστορική στιγμή και στον αντίποδα η ανεκτικότητα διακηρύσσει την εκτίμηση σε κάθε ανθρώπινο πολιτισμό, την αναγνώριση των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών του Άλλου.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στο πλαίσιο συμμετοχής της στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επέλεξε να παρουσιάσει, την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, και ώρα 19:00, στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης μέσα από δυο επιστημονικές ομιλίες, τη δράση του φιλόσοφου Επίκτητου, ενός ανθρώπου που λόγω της φιλοσοφικής του δράσης διώχτηκε από τη Ρώμη και επέλεξε τη Νικόπολη της Ηπείρου να συνεχίσει το έργο του μέχρι το θάνατό του. Επίκεντρο της φιλοσοφίας του Επίκτητου είναι ο άνθρωπος και η εκπαιδευτική αγωγή του. Η εκπαίδευση και η γνώση της αλήθειας για τον φιλόσοφο είναι το μέσο με το οποίο μπορεί να κατοχυρώσει ο άνθρωπος την ελευθερία του.
Η ανάλυση ορισμένων από τις πτυχές της διδασκαλίας του Επίκτητου θα γίνει από την Δρ. Γεωργία Γκαντώνα, Ψυχολόγο, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας μέσα από την ομιλία της:
«Η προσέγγιση του Επίκτητου για την οπτική της ελευθερίας, της ευτυχίας και της ανθεκτικότητας».
Μια σημαντική καινοτομία της φιλοσοφίας του Επίκτητου ήταν ότι προσπάθησε να την καταστήσει χρήσιμη στον απλό πολίτη, ώστε να βελτιωθεί η ευρωστία και η ποιότητα της ζωής του. Στην παρούσα ομιλία θα αναπτυχθούν κεντρικές έννοιες των διδαχών και των αποφθεγμάτων του που συνέβαλαν στη θεμελίωση της σύγχρονης ψυχολογίας, όπως η διάκριση των πραγμάτων σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε και σε αυτά που δεν μπορούμε, στην υιοθέτηση μιας οπτικής για ό,τι μας συμβαίνει που να ενισχύει την προσωπική αίσθηση της ελευθερίας, της ευτυχίας και της ανθεκτικότητας κτλ.
Από τον κ. Σπυρίδωνα Ντρίκο, Υποψήφιο Δρ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μιου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία :
«Τα χαρακτηριστικά της ανεκτικότητας στη φιλοσοφική θεώρηση του Επίκτητου».
Μέσα από μια σύντομη παράθεση του βίου και κάποιων κύριων χαρακτηριστικών της φιλοσοφίας του Επίκτητου, εξετάζεται η αντίληψή του περί ανεκτικότητας, όπως αυτή συνδέεται με την ιστορία της φιλοσοφικής σχολής, στην οποία ανήκει αλά και με την κοινωνική του προέλευση. Επίσης, περιγράφεται πως οι απόψεις του συνδέονται με το φιλοσοφικό του πρότυπο το Σωκράτη, με αποτέλεσμα μια παράξενη συνύπαρξη της ανεκτικότητας με τον σωκρατικό έλεγχο. Εν τέλει, γίνεται εμφανές ότι η αντίληψή του περί ανοχής, συνιστά ένα ακόμη εφόδιο κατάκτησης της ευδαιμονίας και θεμελιώνεται στην πεποίθηση ότι ο εσωτερικός κόσμος του ανθρώπου συνιστά το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.
Η Είσοδος στο Μουσείο τις δυο ημέρες Εορτασμού της επετείου των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 26 και 27 Σεπτεμβρίου θα είναι ελεύθερη για όλους.
Πληροφορίες:κα Πολυξένη Μπάρκα, αρχαιολόγος, τηλ. 2682.0.89890.
Η Προϊσταμένη της Εφορείας, Ανθή Αγγέλη, αρχαιολόγος.