Οι βουλευτές της Πρέβεζας από το 1974….

Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης: Κάλπες, πρωθυπουργοί και πάλι κάλπες

Από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, στην Ελλάδα έχουν γίνει 16 φορές βουλευτικές εκλογικές και οδεύουμε προς την 17η. Επιπλέον, οι πολίτες έχουν προσέλθει στις κάλπες δύο φορές στο πλαίσιο δημοψηφίσματος, ενώ ο εκάστοτε αρχηγός του Κράτους έχει παραστεί στην ορκωμοσία 15 πρωθυπουργών. Όλα αυτά σε μόλις 41 χρόνια.
Οι πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Χούντας των συνταγματαρχών έγιναν το 1974 με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή να λαμβάνει το 54,37% των ψήφων. Ακολούθησε η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις με 20,42% και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 13,58%.
Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στο Νομό Πρέβεζας εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία ο Κωνσταντίνος Κωνοφάγος και ο Χριστόφορος Τσαντούλας.
Στις 8 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς έγινε και το δημοψήφισμα για το Πολιτειακό. Το 69% ψήφισε υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν εξάντλησε την τετραετία, καθώς το θέμα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την ένταξη στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αλλά και το Κυπριακό οδήγησε στην απόφαση για πρόωρες εκλογές το 1977.
Η ΝΔ επικράτησε εκ νέου με 41,84% και το ΠΑΣΟΚ έγινε για πρώτη φορά Αξιωματική Αντιπολίτευση με 25,34%.
Στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία ο Αναστάσιος Μπάλκος και με το ΠΑΣΟΚ ο Καλλίμαχος Παπαχρήστος.
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1981, με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου να έρχεται στην εξουσία και ποσοστό 48%.
Στην Πρέβεζα εκλέχθηκαν ο Αναστάσιος Μπάλκος Αναστάσιος με τη Νέα Δημοκρατία και Κατηνιώτης Σπυρίδων με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σχεδόν στην ώρα τους έγιναν και οι εκλογές του Ιουνίου του 1985, αν και προηγήθηκε μια θυελλώδης διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, για τελευταία φορά με μυστική ψηφοφορία.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε εκ νέου τις εκλογές του 1985 με 45,82%, έναντι 40,84% της ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στο νομό μας εκλέγονται ο Σπύρος Κατηνιώτης με το ΠΑΣΟΚ και ο Αναστάσιος Μπάλκος με τη Νέα Δημοκρατία.
Οι επόμενες εκλογές έγιναν κανονικά τον Ιούνιο του 1989 με την εξάντληση της τετραετίας. Ωστόσο, το εκλογικό σύστημα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε σχεδόν αδύνατη την επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα.
Έτσι, η χώρα μπήκε σε μια περίοδο απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ σχηματίστηκε για πρώτη φορά υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Αναλυτικά, σε εκείνες τις εκλογές του Ιουνίου του 1989 επικράτησε η ΝΔ 44,25%, αλλά μόλις 145 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε δεύτερο με 39,15% και στην τρίτη θέση ο Συνασπισμός με 13,12%.
Στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 εκλέγονται ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ και η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία.
Οι εκλογές έγιναν στις 5 Νοεμβρίου 1989. Εξίσου άκαρπες από πλευράς αυτοδυναμίας, καθώς παρέμενε σε ισχύ το εκλογικό σύστημα, με αποτέλεσμα η ΝΔ παρά το 46,19% να μείνει στις 148 έδρες.
Η χώρα οδηγήθηκε στο σχηματισμό της λεγόμενης οικουμενικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.
Το Νοέμβριο του 1989 στην Πρέβεζα εκλέγεται η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία και ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ.
Ούτε εκείνη η κυβέρνηση μακροημέρευσε. Λίγους μήνες αργότερα, η προεδρική εκλογή απέβη άκαρπη, η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές για τον Απρίλιο του 1990 στις οποίες η ΝΔ έλαβε σχεδόν το 47% και 150 έδρες.
Η μία έδρα που κέρδισε η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου έλυσε το γόρδιο δεσμό και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός.
Στις πρόωρες εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται η Μερόπη Καλδή με τη Νέα Δημοκρατία και ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ.
Ούτε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατάφερε να μείνει στην εξουσία για ολόκληρη τετραετία, καθώς τα εθνικά θέματα -ιδίως το ζήτημα της ΠΓΔΜ- έφεραν τη σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Το Οκτώβριο του 1993 η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έπεσε. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 επανήλθε στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ με σχεδόν 47%. Στις αρχές του 1995, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτήθηκε, λόγω προβλημάτων υγείας και την πρωθυπουργία -όπως και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ- ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης.
Στις πρόωρες εκλογές του 1993 στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Σπύρος Καραμούτσος με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τσυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Κώστας Σημίτης προκήρυξε εκλογές για τον Σεπτέμβριο του 1996 τις οποίες κέρδισε απέναντι στη ΝΔ του Μιλτιάδη Έβερτ.
Οι βουλευτικές εκλογές του 1996 έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου και στην Πρέβεζα εκλέγεται ο Δημήτρης Ντούσκας με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Κώστας Σημίτης κέρδισε και τις εκλογές του 2000 -μετά από πλήρη θητεία- απέναντι στον Κώστα Καραμανλή, με διαφορά 1%.
Οι βουλευτικές εκλογές του 2000 έγιναν στις 9 Απριλίου. στο Νομό Πρέβεζας εκλέγεται ο Γιάννης Τσεκούρας με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία.
Στις εκλογές του 2004 -πάλι μετά από πλήρη θητεία- επικράτησε με 45% η ΝΔ (165 έδρες) του Κώστα Καραμανλή έναντι του ΠΑΣΟΚ (40,55% και 117 έδρες), το οποίο είχε αναδείξει πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου
Οι βουλευτικές εκλογές του 2004 έγιναν στις 7 Μαρτίου και εκλέγεται ο Δημήτρης Τσαντούλας με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος με το ΠΑΣΟΚ.
Ο Κώστας Καραμανλής δεν εξάντλησε τη θητεία του και προκήρυξε πρόωρες εκλογές -επικαλούμενος οικονομικά θέματα- τον Σεπτέμβριο του 2007, τις οποίες κέρδισε, αλλά με ψαλιδισμένο ποσοστό: 41,84% και 152 έδρες.
Στην Πρέβεζα εκλέγεται ο Γιώργος Τρυφωνίδης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος με το ΠΑΣΟΚ.
Πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν και στις 4 Οκτωβρίου 2009, προκειμένου η κυβέρνηση Καραμανλή με φρέσκια εντολή -όπως επιθυμούσε ο ίδιος- να λάβει επώδυνα οικονομικά μέτρα. Υπήρχε και το διαφαινόμενο αδιέξοδο που θα προέκυπτε στις αρχές του επόμενου έτους για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Τις εκλογές κέρδισε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου με σχεδόν 44%. Στο νομό μας εκλέγεται ο Βαγγέλης Παπαχρήστος με το ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία.
Από τότε η χώρα μπήκε στο «χορό» των μνημόνιων , αλλά και των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, πρωθυπουργών και υπηρεσιακών κυβερνήσεων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 2011 μετά τη θυελλώδη Σύνοδο των Καννών και πρωθυπουργός έγινε ο Λουκάς Παπαδήμος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Στις εκλογές του Μαΐου 2012 η ΝΔ ήρθε πρώτο κόμμα, με ποσοστό μόλις 18,85%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έμεινε τρίτο με 13,18% ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,78%. Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέγεται ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Βασίλης Ιωάννου με το ΠΑΣΟΚ
Από εκείνη την αναμέτρηση δεν προέκυψε κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο(πρόεδρο του ΣτΕ).
Η χώρα οδηγήθηκε σε νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου 2012 από τις οποίες προέκυψε η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (και στη συνέχεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 διεξήχθησαν στις 17 Ιουνίου από υπηρεσιακή κυβέρνηση και έγιναν χωρίς σταυρό προτίμησης. Στην Πρέβεζα εκλέγεται ο Δημήτρης Τσουμάνης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Μπάρκας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε εκείνη η κυβέρνηση κατάφερε να εξαντλήσει την τετραετία, καθώς μετά το καλοκαίρι του 2014 είχε γίνει σαφές ότι η Βουλή δεν θα μπορούσε να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας (στις αρχές του 2015).
Έτσι η Βουλή διαλύθηκε και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 στην εξουσία ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Πρέβεζα εκλέγεται ο Στέργιος Γιαννάκης με τη Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Μπάρκας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησε το δεύτερο δημοψήφισμα της Μεταπολίτευσης για το «ναι» ή το «όχι» στα κείμενα που είχαν προτείνει οι δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το 62% ψήφισε «όχι».
Μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου, η κυβέρνηση Τσίπρα παραιτήθηκε. Από τις διερευνητικές εντολές που ακολούθησαν δεν προέκυψε νέο κυβερνητικό σχήμα και η Βουλή διαλύθηκε.
Για τρίτη φορά ανέλαβε υπηρεσιακή κυβέρνηση με την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό: την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αγγελική Θάνου. Η χώρα οδεύει στην 17η εκλογική αναμέτρηση από το 1974.

* Για την ιστορία, από τη Μεταπολίτευση και μετά έχουν επίσης γίνει οκτώ φορές εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου (οι πρώτες έγιναν το 1981) και έντεκα φορές δημοτικές-νομαρχιακές-περιφερειακές εκλογές (οι πρώτες το 1975).

Με στοιχεία από το κείμενο που επιμελήθηκε ο Απόστολος Ρουμπάνης και αναρτήθηκε στο in.gr
Οι φωτογραφίες είναι από τα ΑΡΧΕΙΑ Ν. Πρέβεζας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites