Σάββατο, 18/01/2020

Εκλογές στην Πρέβεζα και εφήμερα αρχεία

Καθώς η χώρα διανύει προεκλογική περίοδο, παρουσιάζουμε μια σειρά ψηφοδελτίων παλιότερων εκλογών στην Πρέβεζα. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα ψηφοδέλτια αποκαλύπτονται και οι κατά καιρούς διαφοροποιήσεις των ορίων της εκλογικής περιφέρειας εντός της οποίας εντασσόταν ο νομός Πρέβεζας. Έτσι συναντάμε την εκλογική περιφέρεια «Άρτης Λευκάδος και Πρεβέζης», «Άρτης – Πρεβέζης» και «Πρεβέζης».
Τα ψηφοδέλτια αυτά προέρχονται από διάφορα αρχεία αλλά «διασώθηκαν» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: η πίσω λευκή τους όψη χρησιμοποιήθηκε ως φύλλο σημειώσεων και έτσι παρέμειναν στα αρχεία που κατέληξαν στην υπηρεσία μας. Πρόκειται για μια διαδεδομένη πρακτική του παρελθόντος. Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε τους φίλους μας από την Πρέβεζα να αναζητήσουν στα προσωπικά τους αρχεία και συλλογές μήπως βρουν υλικό που έχει σχέση με εκλογές του παρελθόντος στο νομό Πρέβεζας. Αφίσες, ψηφοδέλτια, προγράμματα και προεκλογικά φυλλάδια κομμάτων και υποψηφίων, φωτογραφίες συγκεντρώσεων, αποτελούν πηγές της σύγχρονης μας ιστορίας και τεκμηριώνουν την πολιτική πραγματικότητα όχι μόνο στο νομό Πρέβεζας αλλά και στη χώρα. Ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι τα παραπάνω αρχειακά τεκμήρια ανήκουν στην κατηγορία των «εφήμερων αρχείων». Με τον όρο αυτό εννοούμε τεκμήρια παροδικής και βραχύβιας φύσης. Συνήθως παράγονται για μια συγκεκριμένη περίσταση ή δραστηριότητα και δεν προορίζονται να ξεπεράσουν την επικαιρότητα αυτής της περίστασης ή δραστηριότητας. Το εκλογικό υλικό λοιπόν αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας αρχείων.
Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε και άλλα δείγματα υλικού που σχετίζεται με τις εκλογές, όπως φωτογραφίες, δημοσιεύματα κλπ.
Πηγή: ΓΑΚ Νομού Πρέβεζας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ