Το Φαρμακείο σήμερα- Μύθοι και πραγματικότητα (Του Σταύρου Αμάραντου)

Επειδή θεωρώ ότι είναι διάχυτη η σύγχυση στην κοινή γνώμη που αφορά την κατάσταση του Ελληνικού φαρμακείου σήμερα και κατ᾽επέκταση στην Φαρμακευτική αγορά, ας θυμηθούμε λοιπόν όλα αυτά που έγιναν τα τελευταία χρόνια με τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο χώρο του φαρμακείου και της υγείας γενικότερα.

Επί υπουργίας Α. Λοβέρδου
* Θέσπιση rebate για τα φαρμακεία ως ισοδύναμο μέτρο της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων (επί Άδωνη Γεωργιάδη, το μέτρο επεκτάθηκε και με μείωση ποσοστού κέρδους), με την προϋπόθεση έγκαιρης πληρωμής των φαρμακείων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
* Μείωση των πληθυσμιακών ορίων (1.000 άτομα/φαρμακείο)
* Διευρυμένο ωράριο, χωρίς σαφή οριοθέτηση
* Μη εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, παρά την αναφορά της στο μνημόνιο, το οποίο είχε αποδεχθεί πλήρως.
* Αύξηση της λίστας των ΦΥΚ σε περισσότερα από 200 σκευάσματα.
* Τεράστια flat μείωση 30% στα φάρμακα, με τεράστιες απώλειες για τα φαρμακεία (δεν δόθηκε ικανός χρόνος διάθεσης των αποθεμάτων του φαρμακείου).

Επί υπουργίας Μάριου Σαλμά
*Αύξηση των ημερών πληρωμής των φαρμακείων από τα ασφαλιστικά ταμεία με περισσότερες απαό 90 ημέρες.

* Κατάργηση της δέσμευσης των ασφαλιστικών ταμείων να κρατούν rebate μόνον όταν είναι συνεπή στις πληρωμές τους και υποχρέωση πληρωμής rebate αναδρομικά γι᾽αυτά που δεν είχαμε πληρώσει (λόγω καθυστέρησης πληρωμής μας από τα ταμεία).
* Πλαφόν ποσοστού κέρδους στα 30 ευρώ για φάρμακα που η χρονιδική τιμής τους ξεπερνούν τα 200 ευρώ.
* Κούρεμα 3,5% στα ληξιπρόθεσμα για τη δήθεν έγκαιρη πληρωμής τους, η οποία (πληρωμή) δεν έγινε .

* Επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη
* Απελευθέρωση  διάθεσης βρεφικών γαλάτων, παρά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
* Απελευθέρωση της διάθεσης όλων των συμπληρωμάτων διατροφής εκτός φαρμακείου (και όχι μόνο των… light῾ όπως διαβεβαίωναν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές).
* Αποδοχή της “εργαλειοθήκης” OOΣΑ και πλήρης εφαμρογής της, προωθώντας την διάνόμου.

* Επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη
* Καθιέρωση των ασφαλιστικών τιμών και μέσω αυτών αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα

* Πλήρης απελευθέρωση  ωραρίου εκτός των διευρυμένων και επιβολή το απόλυτου χάους τις λειτουργίας των φαρμακείων.

* Συνεχείς μειώσεις τιμών φαρμάκων χωρίς έλεγχο, με τεράστιο κόστος για τα φαρμακεία.
* Θέσπιση νόμου που επιτρέπει στις εταιρείες να επιλέγουν το κανάλι διανομής για τα ΦΥΚ.
* Ίδρυση φαρμακείου έως και με 1% στον αδειούχο φαρμακοποιό (κατάργηση του 51%).
* Ίδρυση φαρμακείων με… φαρμακοπωλείο έστω και 5 τ.μ.
* Δυνατότητα συστέγασης φαρμακείου με άλλο κατάστημα.
* Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα παρά τη μείωση της λιανικής τιμής τους!
* Απελευθέρωση τιμής των κακώς λεγομένων ΜΗΣΥΦΑ το οποίο έγινε από 1.1.16. Δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις τιμολόγησης και ανώτατων τιμών σε  αυτά, ούτε και υπόκεινται σε περιορισμούς εκπτώσεων.

* Επί υπουργίας Μαυρουδή Βορίδη
* Συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής “ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ” κάτι αναμενόμενο, αφού προέρχονται από την ίδια παράταξη (ΛΑΟΣ).

* Μείωση ποσοστού κέρδους με εφαρμογή κλιμακωτού ποσοστού κέρδους.

* Απέκδυση θερμικών εξουσιών συλλόγων (κατάργηση πειθαρχικών και αδειοδοτήσεων πολλών φαρμακείων σε έναν φαρμακοποιό)

* Νομοθέτηση eφαρμακείων, παρά τις αντιρρήσεις του ΠΦΣ.
* Κλείδωμα φαρμακευτικής δαπάνης  για τα φαρμακεία στα 2 δισ.  (1.9 δισ. για την ακρίβεια) για το 2015 όταν για το 2014 τα 2 δισ. δεν έφθασαν (Έφτασε στα 2.09 δισ.).
* Επαναφορά διάθεσης ΦΥΚ στα φαρμακεία με αμφιλεγόμενο status (δεν τα χορηγούν οι εταιρείες).

* Επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή
* Διατήρηση με εφαρμογή του υφιστάμενου status.
* Διαφαινόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο φάρμακο.
* Άμεση απελευθέρωση των σημείων πώλησης των ΜΥΣΙΦΑ όπως προέκυψε από τηνπρόταση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Τροϊκα.

Αν αυτές οι σκληρές νεοφιλεύθερες πολιτικές, των τελευταίων έξι (6) υπουργών δεν συνιστούν κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου με στόχο την εξόντωση του μικρομεσαίου φαρμακείου και τη δημιουργία μονοπωλιακής αλυσίδας τότε νομίζω ότι κάποιοι αρνούνται να πουν την πραγματικότητα και να την αντιπαλέψουν.
Το θέμα των ΜΥΣΙΦΑ είναι ζωτικής σημασίας για την βιωσιμότητα του κλάδου ενώ είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει την κερκόπορτα (εκμετάλλευση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου) για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκου.
Οφείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να απαντήσει σε δύο βασικά ζητήματα (αποφεύγω να επιχειρηματολογήσω και να εικμεταλλευτώ τις προεκλογικές εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης).
1. Έχουν θέση τα “κοινωνικά αγαθά” στα ράφια των σούπερ μάρκετ;
2. Διευκολύνει και αυξάνει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των φαρμακευτικών μονοπωλιακών ομίλων ή όχι; (ήταν άλλωστε χρόνιο αίτημά τους η απελευθέρωση – εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ).

Πριν πάμε στα ψευτοδιλήμματα ΜΥΣΙΦΑ στα φαρμακεία ή σούπερ μάρκετ ξεκαθαρίζουμε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος δεν δέχεται διαχωρισμό στα φάρμακα. Δε δεχόμαστε καμία λίστα. Όλα τα φάρμακα είναι το ίδιο θεραπευτικά και το ίδιο επικίνδυνα με τις παρενέργειές τους.
Δεν δεχόμαστε το διαχωρισμό σε κατηγορίες κάποια που να αποζημιώνονται και κάποια όχι και θα κυκλοφορούν ως απλά καταναλωτικά αγαθά. Γιατί να μπούμε στο ψευτοδίλημμα αν θα πληρώνει περισσότερα ή λιγότερα ο ασθενής από τη στιγμή που ακόμα και αν μειωθούν οι τιμές ο ασφαλισμένος να τα πληρώνει εξ ολοκλήρου.
Αποδεχόμαστε να δημιουργείται η ζήτηση με βάση τους κανόνες του μάρκετινγκ και όχι με τους κανόνες της ιατρικής πρακτικής. Ήδη αυτά τα φάρμακα διαφημίζονται μέσω προωθητικών ενεργειών μάρκετινγκ. Αν και ο νόμος επιβάλλει την υποχρεωτική συμβολή γιατρού ή φαρμακοποιού ποιος προλαβαίνει να τη διαβάσει αφού τα μικρά γραμματάκια τρέχουν ιλιγγιωδώς στο κάτω  μέρος της τηλεοπτικής οθόνης.
Μας ζητά ο κ. Κουρουμπλής να συνδράμουμε στο έργο της κυβέρνησης στη “δύσκολη διαπραγμάτευση και τον αναγκαστικό συμβιβασμό που κάνει”. Δηλαδή να συμφωνήσουμε στην απελευθέρωση των ΜΥΣΙΦΑ και σαν “τυράκι” για να μας πιάσει στην φάκα μας υπόσχεται να καταργήσει τις προηγούμενες μνημονιακές ρυθμίσεις για το ωράριο και το ιδιοκτησιακό καθεστός των φαρμακείων. Αυτό το έργο έχει ξαναπαιχθεί σχετικά πρόσφατα. Νάστε βέβαιοι ότι όταν έρθει η ώρα της διαπραγμάτευσης θα ισχυριχθεί ότι οι δανειστές δεν υποχωρούν και άρα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Τα ίδια έλεγε και η προηγούμενη κυβέρνηση “χάστε μερικά για να μην τα χάστε όλα”.
Πόσες φορές οι προηγούμενοι με το μαστίγιο ή το καρότο δεν κάλεσαν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν περικοπές σε συντάξεις, στις παροχές υγείας και πρόνοιας για να σωθεί δήθεν το ασφαλιστικό σύστημα. Πόσες φορές η αποδοχή ενός αντιλαϊκού μέτρου στο όνομα του ρεαλισμού δεν αποτέλεσε την αφετηρία για την εφαρμογή του επόμενου.
Ο τελευταίος ελιγμός του κ. Κουρουμπλή για τα ΜΥΣΙΦΑ δεν τον τιμά. Μιλάει για επεξεργασία του καταλόγου των ΜΥΣΙΦΑ με σκοπό ένας περιορισμένος αριθμός να παραμείνει στα φαρμακεία. Έτσι πιστεύει ότι θα τους ικανοποιήσει όλους και την ΤΡΟΪΚΑ και την απελευθέρωση και τον ανταγωνισμό και τους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς. Αλλά σε ποιά φαρμακεία αναφέρεται; Στα σημερινά ή σ᾽αυτά που θα φτιαχτούν στα σούπερ μάρκετ και φυσικά με φαρμακοποιό να τα λειτουργεί.
Γιατί λέει ότι θα υπάρχουν στον κατάλογο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ξεχνάει να πει και των “αποζημιούμενων φαρμάκων”. Γιατί δεν μας λέει ότι οι ασθενείς θα εξακολουθούν να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου όπως πληρώνουν τα δέκα (10,00) ευρώ για τη συνταγογράφηση όπως πληρώνουν τις απαράδεκτα εξοντωντικές συμμετοχές στα φάρμακα αφού αυτό απαιτούν οι ισοσκελεισμένοι προϋπολογισμοί και η Δημοσιονομική πειθαρχία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολλούς άλλους που δυστυχώς ο χώρος δεν τους επιτρέπει να επεκταθώ καμία ανοχή καμία υποχώρηση κανένας συμβιβασμός καμία ψευδαίσθηση δεν επιτρέπεται.
Οργανωμένη μαζική παρουσία και αγώνες, σύλλογοι δυνατοί, αντίσταση με προοπτική την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων που μας έχουν επιβάλλει διαφορετικά άλλη μια ήττα, άλλη μια απογοήτευση.
Αμάραντος Σταύρος
Φαρμακοποιός


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Covid-19: Η παράσταση που αρχίζει!

24/11/2020, 11:11 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κώστας Μπάρκας: Όπως τότε, έτσι πάντα, για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία

17/11/2020, 2:18 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Για την … νέα περίφραξη της μαρίνας Πρέβεζας

14/11/2020, 9:25 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

“… Κι όμως είναι μια φασιστικής έμπνευσης ενέργεια από τον δήμο Πρέβεζας…”

04/11/2020, 10:52 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Οι μαθητές φώναξαν αλλά κανείς αρμόδιος δεν τους άκουσε …

04/11/2020, 12:18 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ελευθερία του λόγου vs θρησκείας (του Νίκου Λιβιεράτου)

31/10/2020, 8:21 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites