Η Πρέβεζα από αέρος κατά τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο-12 Σπάνιες Φωτογραφίες

Αεροφωτογραφία της Πρέβεζας από την περίοδο του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου

Το κτίριο της εισόδου του κάστρου του Αγίου Ανδρέα με τα κρατητήρια στον πάνω όροφο και τα προσκτίσματα στη νότια πλευρά του.

Η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντρέα, γνωστή ως Φραγκόκλησα, με το καμπαναριό της (το οποίο οι ντόπιοι ονόμαζαν “ο Φράγκος”) στην ανατολική πλευρά της.

Το τριώροφο, τότε, κτίριο της οικίας Αποστόλου Ρίζου, στην οδό Ιωνίας, στο Σεϊτάν παζάρ. 

Το καμπαναριό του ναού του Αγίου Χαραλάμπους και ο πύργος του ρολογιού. Το καμπαναριό γκρεμίστηκε μετά τις ζημιές που υπέστη από σεισμό και οι καμπάνες μεταφέρθηκαν στον πύργο του ρολογιού, σε κατασκευή που τοποθετήθηκε πάνω του, την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν, χαριτολογώντας,  “καπέλο”.

Το κτίριο του Παρθεναγωγείου, στη συμβολή της ομώνυμης οδού και της οδού 21ης Οκτωβρίου (τότε οδό Κρυστάλλη). Πίσω από το Παρθεναγωγείο φαίνεται το κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, όπου σήμερα στεγάζεται η χορωδία “Αρμονία” της Πρέβεζας.

Το κτίριο της οικογένειας Τσόλκα (παλαιότερα οικία Ιωάννη Μ. Ρέντζου) επί της σημερινής πλατείας Ούλοφ Πάλμε και της οδού Χρήστου Κοντού.

Ο παλαιός ναός του Αγίου Βασιλείου, πριν την κατεδάφισή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, και την ανέγερση του σημερινού ναού.

Η τριώροφη οικία Μιτζιβίρη και η μονώροφη οικία Μπαρκούζου επί της οδού Πολυτεχνείου. Στο ισόγειο του τριώροφου κτιρίου ήταν ο φούρνος του Μανώλη Μυλωνά.

Το ελαιοτριβείο Τσάϊμου στο ποτάμι (σημερινή λεωφόρο Ειρήνης). Στη θέση του κτίστηκε το κτίριο που για χρόνια στεγαζόταν η Οικονομική Εφορία.

Ο παλαιός ναός του Προφήτη Ηλία και το καμπαναριό του. Τα θεμέλια του παλαιού ναού σώζονται σήμερα βόρεια του νέου ναού.

Τα λίγα σπίτια στον οικισμό του Αγίου Θωμά, απέναντι από την Πρέβεζα.


Το κτίριο των στρατιωτικών κοιτώνων του στρατοπέδου “Δούκα” στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα.

Αναδημοσιεύουμε από τα Γ.Α.Κ Νομού Πρέβεζας μια σπάνια αερογωτογραφία της Πρέβεζας από την περίοδο του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου και το συνοδευτικό της κείμενο (σε επιμέλεια Σπύρου Σκλαβενίτη & Νίκου Δ. Καράμπελα) που δημοσιεύτηκε στο έντυπο “Ο Κήπος της Πρέβεζας”, το οποίο και ευχαριστούμε. Επιπλέον, δημοσιεύουμε και λεπτομέρειες της αεροφωτογραφίας με την επεξήγηση τους.
Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία της πόλης και τη μορφή που είχε την εποχή εκείνη. Η φωτογραφία αυτή ήρθε στο φως χάρη στην προσπάθεια των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Πρέβεζας να εντοπίσουν
αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που αφορά την Πρέβεζα. Στο πλαίσιο αυτής της
προσπάθειας εντοπίστηκε η δημοσιευόμενη φωτογραφία σε συλλογή Κερκυραίου συλλέκτη, ο οποίος παραχώρησε ευγενικά ψηφιακό της αντίγραφο.
Κατά τη γνώμη μας, η αεροφωτογραφία είναι τραβηγμένη από ιταλικό υδροπλάνο
που πετούσε πάνω από το σημερινό γήπεδο ποδοσφαίρου της Πρέβεζας.
Επιλέξαμε 12 τμήματα της φωτογραφίας που θεωρήσαμε άξια λόγου να αναφερθούν.

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα σελίδα για τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία

30/11/2020, 4:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Επισκέψεις στις Δομές Υγείας του Νομού Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει ο Κώστας Μπάρκας

30/11/2020, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Τα tablets που διαθέτουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Πρέβεζας στους μαθητές

30/11/2020, 11:57 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανακοίνωσε 8 προσλήψεις στην Ήπειρο ο ΟΚΑΝΑ – Πέντε θέσεις στην Πρέβεζα

29/11/2020, 10:32 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι ώρες λειτουργίας της ΔΟΥ Πρέβεζας

29/11/2020, 10:17 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Δέκα νέα κρούσματα Κορωνοϊου σήμερα στην Π.Ε Πρέβεζας

29/11/2020, 6:47 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites